用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12 網結果
樓主: 雲牛
go

12 網結果   [複製鏈接]

zebrabb 發表於 17-6-5 21:03
謝謝用家心聲

不用客氣

mytambb 發表於 17-6-4 13:17
英文好,升到英中都好適應,同埋南亞學生多,反而本地學生中文佔盡優勢。
...
天广校丰麻麻,升中又一般

我個女而家䜖SF小四,我哋兩公婆都幾夜收工,囡囡完全無補習,平日做完功課就係玩,只係考試前兩個星期開始溫習。佢嗰班32人,只有4丶5個有去乜乜補習社,其他班亦唔會多得去邊。

小四開始學校多D活動俾你揀,我女星期一、五留校興趣班,星期二丶六有自己出面嘅興趣班,總之課外活動係完全零學術。

學校上年開始推出新功課政策,減少重複及多餘的功課。我女夠自律&專注,小一丶二時都要跟下功課,小三開始功課丶默書丶測考全部自己搞掂,成績優良。

不過我都同意學校係較為嚴謹,較適合乖女型嘅小朋友讀。

補充:其實我自己喺 SPSS 畢業,都好想囡囡入SP。當年㨂SF唔揀SP,係擔心要搬去柴灣幾年,同埋可能轉直資嘅不確定性。

hppa    發表於 17-6-6 09:41

mytambb 發表於 17-6-5 19:48

點解軒小/st joe/華仁冇咩人提到?

這些學校,大多是乙一唔夠分,應了解他們乙二保唔保到

其實只要随機號碼差.講乜填表先後都無用.只等天意安排.
另外.每年報名人數均不同.成功率自然有異, 尤其尼2 年. 非本地生加入,的確造成對本·地生有失衡,睇往積尼2年不太有參考性
最後都說.大抽獎公平的. 正如六合彩多人買.自己中獎·概率也會低,,聽天尤命,睇下大家文昌星有無緣分
正如自己填六合彩.是你志願的號碼,但是教署比張電腦六合彩飛你對, 有獎中是純粹命運比起其他人好

祝抽到心儀的学習愉快
祝要叩門的成功,加油.比D信心.一定得既

oh_really 發表於 17-6-5 21:50
補充:其實我自己喺 SPSS 畢業,都好想囡囡入SP。當年㨂SF唔揀SP,係擔心要搬去柴灣幾年,同埋可能轉直資嘅 ...

你好,請問你覺得SF現在英文程度,和你當年在SPC的相比,是否也差太多呢?因為2所學校也是中小,升英中會不會較吃力呢?

又是換政府班子,教育政策又是'?'号.,諗緊,計緊,都是未知的將來事情,预計唔到

回覆 zebrabb 的帖子

我自己唔係讀SPC,係扣門考入SPSS的。想當年SPC升上去嘅同學,英文比我呢個外來生勁好多好多

平時如果跟到學習進度,又有閱讀英文書,升英中都唔覺得好困難,始終小孩子適應力強。

picalo 發表於 17-6-4 06:44
請問馬年會如何?

無講到咁遠了,馬年的出生率都唔低, 大家努力啊

oh_really 發表於 17-6-6 06:40

我自己唔係讀SPC,係扣門考入SPSS的。想當年SPC升上去嘅同學,英文比我呢個外來生勁 ...

其實SPC是中文小學,不知為何英文個底甘強

oh_really 發表於 17-6-6 06:44

平時如果跟到學習進度,又有閱讀英文書,升英中都唔覺得好困難,始終小孩子適應力強 ...

SF多有時間閱讀課外書嗎?

當年41綱派黃大仙, 叩門spps 開心6年, 中學MSS, 大家加油, 不用放棄!

zebrabb 發表於 17-6-6 08:41
其實SPC是中文小學,不知為何英文個底甘強
是否?

SPC = St. Paul Convent 聖保祿學校 (銅鑼灣) 英文強
SPSS = St. Paul Seconary School (跑馬地)

當年大部份同學都來自中產,甚至乎更有米嘅家庭,可能屋企加學校環境都幫到培育語文水平。我自己嚟自基層,所以英文冇咁勁啩。
不過今時今日,個個细路都兩文三語,家長重視語文,英文唔會差得去邊?

Chloe媽媽 發表於 17-6-6 09:29
是否?

SPC = St. Paul Convent 聖保祿學校 (銅鑼灣) 英文強
比較標準之簡稱,

SPC = St. Paul's College
SPCC = St. Paul's Co-educational College
SPCS = St. Paul's Convent School
SPSS = St. Paul's Secondary School

SPCC 應該係最勁,SPCS跟得好貼,SPC同SPSS 也屬非常好的學校,只是一拍住前2者,會覺得略略冇咁勁。

Chloe媽媽 發表於 17-6-6 09:29
是否?

sorry,我表達錯了,是St.paul cath。
另外請教SPSS是津貼跑馬地果間?

dereklg 發表於 17-6-6 10:22
比較標準之簡稱,

SPC = St. Paul's College

謝分折
‹ 上一主題|下一主題