用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 東莞同鄉會方樹泉小學係米好差?
樓主: Dannyng
go

東莞同鄉會方樹泉小學係米好差?   [複製鏈接]

se6b03 發表於 17-6-5 14:45
係呀!眼大好容易睇錯。好似呂明才,循道果d,全港有幾間。

聖若瑟全港有五间

Soundervolt 發表於 17-6-5 15:48
聖若瑟全港有五间

灣仔、九龍灣、彩雲、馬鞍山、元朗

回覆樓主:

人地無唸過阿方生咁有錢,周圍買學校架嘛

Mansoor 發表於 17-6-3 17:18

係名校讀,壓力大競爭大,小朋友如果唔太標青,會好打擊自信 ...

agree,正如陳守仁ㄧ樣收很多南亞裔學生,
大家互相幫助,有什麽不好?
有良好既語境也能培養小朋友自信心。
好多直資學校也吸納這三類學生,
本地,新移民,南亞裔。

呢間野, 二年級會開始分精英班, 所有資源都會集中在這班裡. 所以一年級就要努力爭取好成績.

如果以升中派位去衡量, 方樹泉極大機會比葛同聖提好

poison2    發表於 17-6-6 19:43
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

renewdanny 發表於 17-6-6 18:02
呢間野, 二年級會開始分精英班, 所有資源都會集中在這班裡. 所以一年級就要努力爭取好成績. ...

但係下面又講P.1-6按平均能力分班既?

http://applications.chsc.hk/psp2016/sch_detail6.php?lang_id=2&sch_id=516

renewdanny 發表於 17-6-6 18:02
呢間野, 二年級會開始分精英班, 所有資源都會集中在這班裡. 所以一年級就要努力爭取好成績. ...

今日註冊問左老師,由小一至小六冇分精英班

Mansoor 發表於 17-6-6 21:32

就算你係用家話冇分精英班,有啲人都唔會信。我都試過同其他人講阿仔學校冇分精英班,但嗰啲唔係用家既人答返我一定有,其實係“隱性精英班”衹係我唔知啫……

Soundervolt 發表於 17-6-6 22:07
就算你係用家話冇分精英班,有啲人都唔會信。我都試過同其他人講阿仔學校冇分精英班,但嗰啲唔係用家既人 ...

咁呢D學校內務嘅事,作為家長都插唔到手。唯有係作為父母盡力而為幫自己小朋友。

Mansoor 發表於 17-6-6 22:09
咁呢D學校內務嘅事,作為家長都插唔到手。唯有係作為父母盡力而為幫自己小朋友。

...

我意思係有啲非用家嘅主觀思想,主觀到難以想像。

Dannyng 發表於 17-6-3 13:17
我無選到架,係借位網。
叩門中。

你比我還慘!我起碼派到止蝕位,你派到借來位。努力加油!

se6b03 發表於 17-6-3 17:22
如果以非華裔學生計,方樹泉應該無佐官及街坊會咁多。

佐官超恐怖,我見識過,好多南亞裔,好多學生出自低下層,父母離異,學生情緒經常失控,個別班別,老師也控制不了秩序,也見過學生爆粗罵副校,總之入去好難不學壞

raymoney 發表於 17-6-3 18:00
只要接受到d大陸人和南亞人,試下讀都冇壞,讀定下唔得先至轉, 但我個人覺得大陸人太縱自己的小朋友,太無規矩 ...

你未見過部分南亞裔恐怖厭惡的一面,我樓下遊樂場超多,他們面皮八尺厚

cherrieshum 發表於 17-6-6 22:32
你未見過部分南亞裔恐怖厭惡的一面,我樓下遊樂場超多,他們面皮八尺厚
...

我知道南亞人都非常麻煩, 所以可以嘅話,都係試下叩門去其他學校(emoji)

Mansoor 發表於 17-6-6 21:32
學校確實沒有說明分精英班, 只係會按照全級名次在二年級時從新編班, 正所謂塵歸塵, 土歸土. 1-36名會編埋一班, 你懂的.....
我仔一年級果時就係大兜亂, 班裡面咩野人都有. 佢返黎同我講D人7種顏色同好多水果既英文都唔識. 我仔當年考全級第9, 之后二年級同十幾個同學轉左去第2班. 之後既5年, 佢地果班無間斷代表學校出賽各種活動.

cherrieshum 發表於 17-6-6 22:29
佐官超恐怖,我見識過,好多南亞裔,好多學生出自低下層,父母離異,學生情緒經常失控,個別班別,老師也 ...

只可以話佢地教小朋友果套同香港人係好唔同,佢地著重宗教上的問題多於行為同學業。但有D種族如有錢D嘅印度裔會好著重學業,尼泊爾就多係植根香港好多年,算係衣食無憂,不過比較蹤小朋友;你話面皮厚的可能大多係巴基斯坦,因為父母學歷較低,生活較草根,但其實佢地小朋友大多好善良,純品,可能真係父母教養太隨意。我老公正正係巴基斯坦人,有時教小朋友都有好多分歧。

renewdanny 發表於 17-6-7 10:50
學校確實沒有說明分精英班, 只係會按照全級名次在二年級時從新編班, 正所謂塵歸塵, 土歸土. 1-36名會編埋一 ...

呢種方法無可厚非,始終程度不同,可有助老師更集中教學。程度好,教深D,程度差,教慢D由淺入深。
所以開左學我會同老師講不用當我仔係少數族裔咁教,同佢溝通好似本地學生咁就ok。如果佢中文程度唔得,我會在家自己幫佢。
其實仔女程度低,父母都有責任。

我見過好多次方樹泉學生係好多地區文藝康樂活動都有份出席參與。今年71回歸20週年可以出席升旗禮。係咪同政府關係好密切?

cherrieshum 發表於 17-6-6 22:29
佐官超恐怖,我見識過,好多南亞裔,好多學生出自低下層,父母離異,學生情緒經常失控,個別班別,老師也控制不了秩序,也見過學生爆粗罵副校,總之入去好難不學壞

‹ 上一主題|下一主題