用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Marco Polo club
樓主: sumsummummy
go

Marco Polo club [複製鏈接]

醒目開學勳章

回覆樓主:

sorry, 我係講排隊問題

即係可帶priority1,2個一齊入嗎?

醒目開學勳章

DoReMi媽媽 發表於 17-9-4 16:00
啱,緑咭係唔入得lounge的,銀咭只可以持咭人入,金咭可以帶一個入lounge.

我都搞錯左, 以為銀咭可以帶1個, 現在金咭仍可以嗎?

醒目開學勳章

3b 發表於 17-9-4 16:22
我都搞錯左, 以為銀咭可以帶1個, 現在金咭仍可以嗎?
而家銀咭只可以咭主入lounge, 金咭可以帶一個人入lounge, 其實小朋友讀書,最基本一年三次我小朋友都拎到銀咭,我大嗰個嗰high school 時一年返香港6次,佢試過上金咭,不過到入大學時又跌返落銀咭
[img][/img]

DoReMi媽媽 發表於 17-9-4 15:58
緑卡排隊boarding我唔覺佢哋有限人數,當然唔會多到10個8個,2, 3個好似問題不大的。 ...

現在有限,只限綠咭持咭人,其他咭可以帶朋友,有數目限制!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

ANChan59 發表於 17-9-4 16:50
現在有限,只限綠咭持咭人,其他咭可以帶朋友,有數目限制!
我6月時試過仲未有限制,哩幾個月又改了?
[img][/img]

DoReMi媽媽 發表於 17-9-4 17:41
我6月時試過仲未有限制,哩幾個月又改了?

我4月时知道!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

優先登機

剛剛望左,銀卡先可以

會員與同行貴賓亦可享用此禮遇。

綠卡只限會員專享此禮遇(恕不招待同行貴賓)。

醒目開學勳章

ANChan59 發表於 17-9-4 17:45
我4月时知道!

我6月帶過3個優先登機,其實佢冇exactly點咩人數,只係同時幫我哋搞登機,我唔知連優先登機都有限人數。
[img][/img]

醒目開學勳章

DoReMi媽媽 發表於 17-9-4 16:29
而家銀咭只可以咭主入lounge, 金咭可以帶一個人入lounge, 其實小朋友讀書,最基本一年三次我小朋友都拎到銀 ...

Thx! 入左大學, 假期通常是什麼時間? 1年有無3次長假期?

3b 發表於 17-9-4 22:31
Thx! 入左大學, 假期通常是什麼時間? 1年有無3次長假期?

大學都有三個term,如果每次都返係可以有三次來回,不過好似好多細路到大學就唔想返嚟咁多次。

醒目開學勳章

3b 發表於 17-9-4 22:31
有,同以前差唔多,都係聖誕,復活,暑假咁,我啲小朋友次次都返的,不過有時返之前可能會去其他地方玩一轉先。

[img][/img]

DoReMi媽媽 發表於 17-9-4 15:58
緑卡排隊boarding我唔覺佢哋有限人數,當然唔會多到10個8個,2, 3個好似問題不大的。 ...

離港時只准綠卡持有人,回港時三個人都得,好像寫的規定是持有人,比唔比其他人便是人情。我們是拿Cathay AE ,可以入指定的Lounge, 但不是有Cathay Pacific 那些,很易搞錯

DoReMi媽媽 發表於 17-9-4 23:33
有,同以前差唔多,都係聖誕,復活,暑假咁,我啲小朋友次次都返的,不過有時返之前可能會去其他地方玩一轉 ...

咁係咪如果妹年來回英國香港3轉,每次都買CX Econ at 100% asia miles booking class, 就可以由green 升上 silver?

醒目開學勳章

Ruby1219 發表於 17-9-4 22:37
大學都有三個term,如果每次都返係可以有三次來回,不過好似好多細路到大學就唔想返嚟咁多次。
...

如果只回來3次, 每次只搭經濟位, 好難保持銀咭喎!

Class (Y, B, H, K) - 45 club points
Class (M, L, V) - 35 club points
Class (S, N, Q) - 10 club points

醒目開學勳章

DoReMi媽媽 發表於 17-9-4 23:33
有,同以前差唔多,都係聖誕,復活,暑假咁,我啲小朋友次次都返的,不過有時返之前可能會去其他地方玩一轉 ...

我見鄰居的兒子只返一兩次, 到時可能是我們飛過去一齊去玩.

Ruby1219 發表於 17-9-5 16:01
咁係咪如果妹年來回英國香港3轉,每次都買CX Econ at 100% asia miles booking class, 就可以由green 升上 ...
通常 CX Econ Standard 來回係 70 Club Points 3 轉都係得 210 Club Points

醒目開學勳章

kykyma2000 發表於 17-9-5 15:21
離港時只准綠卡持有人,回港時三個人都得,好像寫的規定是持有人,比唔比其他人便是人情。我們是拿Cathay  ...

咁可能係人情吧

至於lounge,我從來冇研究邊個好或者唔好,只係多一個冇咁多人嘅地方休息罷了,7月我坐BA business, 都係入CX lounge, 冇記錯,坐BA都可以入分喺Marco Polo, 平時短途我就跟我老公張金咭入CX lounge, 不過話時話,我囝張銀咭都高過我

[img][/img]

醒目開學勳章

Ruby1219 發表於 17-9-5 16:01
咁係咪如果妹年來回英國香港3轉,每次都買CX Econ at 100% asia miles booking class, 就可以由green 升上 ...
我大嗰個之前係一年飛六次來回(high school),有段日子升咗佢上金咭, 我細嗰個一年飛3次(high school 至大學),而家佢係攞緊銀咭。
[img][/img]

醒目開學勳章

3b 發表於 17-9-5 16:45
如果只回來3次, 每次只搭經濟位, 好難保持銀咭喎!

Class (Y, B, H, K) - 45 club points

我冇計過佢啲分,因為機票一直係我travel agent幫我跟,甚至入Marco Polo, 都係由公司秘書同travel agent搞,所以我唔太知詳情,我只係跟有冇位,記得以前,就算一早俾晒Term dates agent, 但因為CX lock晒平class嘅位,小朋友high school時仲細, 真係唔敢博,我會買貴class嘅位(但仍然係Econ),可能咁啲分又多啲?

不過近年小朋友都讀大學了,每年坐Econ 返嚟3次,仍然係銀咭。
[img][/img]

醒目開學勳章

3b 發表於 17-9-5 16:54
我見鄰居的兒子只返一兩次, 到時可能是我們飛過去一齊去玩.
過去玩開心ga, 我乘機睇下佢間屋亂唔亂
[img][/img]
‹ 上一主題|下一主題