用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有人歡笑有人愁
go

有人歡笑有人愁 [複製鏈接]

再過幾小時就會見到以上主題的場面,上年開始做派學義工,希望幫助一些派位不理想的「家庭」,感觸良多。

上年見到一家三口加姨/姨媽去領結果,接了後,由媽媽開始哭,跟着囡囡姨姨哭,最後爸爸也哭了,我走上前表明身份問囡囡派成點有什麼幫忙,結果係派了女名津,我尷尬地説了聲恭喜!

另一例子也是一家三口領了結果後,由媽媽開始黑面狂罵囝仔,從遠處看,老公說了一句什麼,也被痛罵,我還是一樣的做法,結果我也被罵了:「你幫倒我d乜呀,你係校長呀!多餘!」我無奈地說了聲唔好意思!

其實小一派位真係命途中的一個checkpoint, 何必令小孩家人關係上留下不必要的烙印呢!

我不會祝大家好運,因為人生就是有時歡笑有時愁,塞翁失馬每天都在發生。

祝大家身體健康!

hppa    發表於 17-6-3 08:14
   0    0    0    0

回覆樓主:

加油

回覆樓主:

各位加油!

鬧都冇用,抽獎係靠運氣+ 家長填表嘅技巧,唔關小朋友嘅事,做定357份portfolios叩門仲好啦,
而家讀小一的課程已經好深,入到各校可能係家長惡夢的開始,祝大家好運☝(emoji)(emoji)

加油!

回覆樓主

各位加油!

想知個位之前受訪問嘅霸氣家長派成點?(八卦mode)

另希望各EK 家長可派到自己心儀學校。各位加油!

平常心喔 孩子開心健康最重要呢 第4志願揀近屋企大家所謂嘅寶校 打定底冇壓力:)

Tintin926 發表於 17-6-3 04:27
結果我也被罵了:「你幫倒我d乜呀,你係校長呀!多餘!」

...
呢d縮命改變唔到

真係好搞笑,發老脾有咩用?郁啲揾人嚟發脾氣,令自己和家人也難受。派位結果如何都好,自己再做功夫啦!

QQmamimi 發表於 17-6-3 12:59
真係好搞笑,發老脾有咩用?郁啲揾人嚟發脾氣,令自己和家人也難受。派位結果如何都好,自己再做功夫啦! ...
佢對眼神仲要好似當年「亂丟垃圾,人見人憎」果張宣傳label 咁

回覆樓主

典型EQ肥佬案例。
前者是開心的眼淚,還好。
後者,小孩受二次傷害。1)派得唔好,以為是自己唔好,其實只是運氣唔夠;2)阿媽的失控反應,清楚告訴孩子她有多失望,連阿媽都覺得自己唔得,有多傷孩子的自信心!

當然阿媽的失控,好多時不只關派位事,而是在整個考小的過程,小朋友定有做不好,唔合作的地方,當公怖派位結果,即最後入到父母心中接受到的學校的希望落空時,就成為壓毀她最後一根稻草。我同情她,但也以此警剔自己,孩子現在最需要父母的接納,最需要父母肯定自己可以做得好,只要...努力點、專心點、早睡點、等等....就得。

各位父母,互勉之!
‹ 上一主題|下一主題