用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小兒就讀小一,想跟其他學校小朋友交換考試卷做. ...
樓主: candycsy
go

小兒就讀小一,想跟其他學校小朋友交換考試卷做.   [複製鏈接]

jelly-pudding 發表於 17-6-4 21:15
我地都係考試前睇吓做吓啫,唔駛咁緊張。

孩子是你的, 我怎會緊張。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

醒目開學勳章

shadeslayer 發表於 17-6-4 23:16

這個當然啦~ 我只是看到你之前的留言以為你關心小兒啫。
各人的小孩資質不同,大家的教育方法都不一樣,喺呢度都係分享交流一吓吧了。

shadeslayer 發表於 17-6-4 18:25
她小學是非常傳統的學校,卻無一科做任何課外練習,更沒補習。  每個小朋友不同,要有調整,但大原則我相 ...

即也是要求段段交數?

那是因為細路天生我才,定你唔理學校要求?

HaYi 發表於 17-6-4 20:38
其實要別校的試卷同在街上買補充是差不多, 大部分學校的課程是跟指引, 不會太深, 加上學校出卷的考慮比較多 ...

我覺得要別校試卷,係好奇加BENCHMARK 多D。

應唔會因為街外練習太貴。

醒目開學勳章

shadeslayer 發表於 17-6-4 23:16

可能令媛天資聰穎,可是小兒資質一般,而且是SEN。
他記憶力很強要他背書完全冇難度,可是他不太懂從別的角度看事情,中文的表達能力又唔太好。所以中文科的閱讀理解和常識科的情景思考題就經常失好多分。次次考試就係呢兩樣被扣了十幾分得返80幾分。
我覺得參考其他校的卷可以幫我發掘一啲問題方式去同佢溫習和brainstorm 一吓呢啲題目,對佢考試時有幫助。你沒有SEN 小孩你不會明白他們的學習弱點。
相反,小兒英文成績很好,我當然沒有同睇卷操卷,因為我都不覺有此需要。

jelly-pudding 發表於 17-6-5 07:11
這個當然啦~ 我只是看到你之前的留言以為你關心小兒啫。
各人的小孩資質不同,大家的教育方法都不一樣, ...

各人的小孩資質不同,大家的教育方法都不一樣,不代表所有方法無高低之分。  家長的判斷直接影響到孩子性格和成就。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

醒目開學勳章

shadeslayer 發表於 17-6-5 08:30
各人的小孩資質不同,大家的教育方法都不一樣,不代表所有方法無高低之分。  家長的判斷直接影響到孩子性 ...

我從不認為教育手法有什麼高低之分,只有適不適合。正如有些小朋友適傳統教育,有些適合IS。

Snafkin    發表於 17-6-5 22:52

jelly-pudding 發表於 17-6-5 08:30
可能令媛天資聰穎,可是小兒資質一般,而且是SEN。
他記憶力很強要他背書完全冇難度,可是他不太懂從別的 ...

I am not an education counselor.  If I were, I will not counsel people for free. 所以我一般不評論個別孩子,我講的只是大原則。

jelly-pudding 發表於 17-6-5 08:36
我從不認為教育手法有什麼高低之分,只有適不適合。正如有些小朋友適傳統教育,有些適合IS。
...

當然有,你唔知啫。  只舉一易明的例,體罰 vs 循循善誘,作為一種教育大原則。  你無聽過家長說「衰仔唔打唔得」?

記住,是講大原則,不是某某小孩,某某情況下是否要體罰。

retriever 發表於 17-6-5 07:41
即也是要求段段交數?

那是因為細路天生我才,定你唔理學校要求?

因為一般80分我收貨,我心思花在其他地方。

醒目開學勳章

shadeslayer 發表於 17-6-5 08:48
因為一般80分我收貨,我心思花在其他地方。

我嘅目的不是要佢拎多10分8分,我係要教佢喺不同情況下要點樣睇問題和點樣思考個答案出來。

jelly-pudding 發表於 17-6-5 08:55
我嘅目的不是要佢拎多10分8分,我係要教佢喺不同情況下要點樣睇問題和點樣思考個答案出來。
...

因為我覺得有80分, 代表孩子理解上, 思考上無問題。 何況孩子在理解上, 思考上的事, 不止做考卷學業上才知。其他生活的事, 家長能知的更多。

Snafkin 發表於 17-6-4 12:05
回覆 山海兒女 的帖子

我就係覺得學習唔應該分等級,如果細時冇養好學習習慣,那會大後肯努力多做past pap ...
所以做人不能盲目跟風, 要知道個遊戲規則。

點解DSE考生要操卷或不同學校既卷, 但小學生不應做其他學校既卷? 因為DSE係全港考生公開統一既考試, 但小學生甚至呈分只係同校內同學鬧排名, 你神校份卷做到100分, 但自己學校份卷做得低分都無用, 就係低!點解要根據自己學校要求而tailor made咁做卷, 係因為這個效益最高, 用最短時間得最大效果, 餘下既時間可以休息, 玩, 培養其他興趣等等。所以, 做其他學校考卷只係浪費時間而已, 响有限既時間內做無謂嘢。其他學校考卷最多只係家長參考一下, 明白自己學校水平去到邊, 知己知彼, 到升中時可以作為揀選合適學校既指標。

shadeslayer 發表於 17-6-5 09:12
因為我覺得有80分, 代表孩子理解上, 思考上無問題。 何況孩子在理解上, 思考上的事, 不止做考卷學業上才知 ...
除咗分收, 我又會睇情況。好似我成日話阿妹英文好屎, 其實佢一般都有80分以上的, 但問題係佢真係好屎, 錯埋D發夢嘢, 真係教都無用, 因為實在係佢無記熟。至於中文, 佢又得7X, 不過我又覺得無問題, 我唔會要佢操卷或做練習, 因為佢2X分幾乎九成係錯閱讀理解, 即係讀書唔夠而已, 操嚟無謂, 睇多D書即可。

我今年都有買同教科書出版社既練習俾佢兩個做, 但發現實在浪費時間, 因為D pass paper仲淺過學校份測驗卷, 連屎妹都做到9X分, 所以做咗三個, 不做也罷, 叫佢返去考天才算了。但街買既TSA數學模擬卷就好似幾好, 因為家姐唔識做, 啱啱可以用嚟當練習, Good !

shadeslayer 發表於 17-6-5 08:45
當然有,你唔知啫。  只舉一易明的例,體罰 vs 循循善誘,作為一種教育大原則。  你無聽過家長說「衰仔唔 ...

我覺得仔係要鬧既!

呵呵, 都係大原則, 不是某某在某情況下怎樣.

shadeslayer 發表於 17-6-5 09:12
因為我覺得有80分, 代表孩子理解上, 思考上無問題。 何況孩子在理解上, 思考上的事, 不止做考卷學業上才知 ...

某程度, 我理念跟你這方面相近, 即要求細路明白, 唔係要佢幾多分.

但版內某些台柱, 總會話唔睇考試分數點知佢明...

little_yolky 發表於 17-6-5 09:47
除咗分收, 我又會睇情況。好似我成日話阿妹英文好屎, 其實佢一般都有80分以上的, 但問題係佢真係好屎, 錯埋 ...
喂, 發夢, 唔等於英文屎喎?!

Snafkin 發表於 17-6-4 08:48
回覆 candycsy 的帖子

其實好多人口總say no,但就唔明點解會成行成市都操卷班,冇demand點會有supply先, ...

其實反對既人, 本身就極可能係反對練習題既, 你做埋其他學校, 當然更反對.

有一點要指出, 做練習題不是學習知識的方法. 只是提高效率的手段.

要細路明, 一定係將所學知識儘量生活化, 做習題唔可能令細路更明, 最多只係知佢唔明邊D.

little_yolky 發表於 17-6-5 09:37
所以做人不能盲目跟風, 要知道個遊戲規則。

點解DSE考生要操卷或不同學校既卷, 但小學生不應做其他學校既 ...
好同意, 如果家長冇時間或能力tailor made又想試多D唔同level, 補充會有效過人家的past paper.

IloveJJ 發表於 17-6-4 14:00
可能有啲家長會覺得我咁好傻,當我發現我大仔既默書紙係同我細仔既一樣之後,我無再俾我細仔睇佢哥哥既默 ...

細路學校做得唔錯, 就係將PAST PAPER 間唔中在課堂當復習咁俾學生做.

呢樣最大好處係唔駛D 家長驚死蝕底, 問前輩甚至出外補習求PAPER.

有間名津考試唔派回試卷, 結果咪肥左當區果D 號稱 "專教某校" 既補習社?

‹ 上一主題|下一主題