用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴分享及交流part 3
樓主: 四隻貓
go

[音樂] 拉小提琴分享及交流part 3   [複製鏈接]

musickwong 發表於 17-6-3 15:02
一般8級上AT要幾耐時間?

其實八級同AT差唔多。

八級都要睇吓係咪有實力定係勉強的八級

四隻貓 發表於 17-6-1 13:40
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2156537&extra=&page=1

今日睇返幾年前的, 感 ...

大約 學兩年的可以拉到幾多級既歌?

bearbear0109 發表於 17-6-4 23:26
要視乎每日練習情況.
我仔學左兩年, 每日練30mins , 拉緊三四級既歌.

回覆樓主

各位前輩,你們的小朋友在考完8級之後,仍有沒有陪練習、陪上堂及跟進老師的課堂上的要求?
現在對自己的角色有點混淆了,之後的路應該點好呢?請指教。

八級孩子年紀還輕、
可以的話繼續陪伴.....
尤其是陪孩子上堂.....
提醒老師說的要求.....不用太擔心、位置如何在你手、陪伴是福、
當中苦與樂、好好享受!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bearbear0109 發表於 17-6-4 23:26
進度睇小朋友幾多歲和幾勤力練琴,亦睇老師心目中想教幾多首歌才讓小朋友升級
for every one criticism, three positives must be given.

miaochan 發表於 17-6-5 11:18
各位前輩,你們的小朋友在考完8級之後,仍有沒有陪練習、陪上堂及跟進老師的課堂上的要求?
現在對自己的角 ...

我不是前輩,小朋友亦不打算走音樂專業,但也想講下:)如果有得陪練習,陪上堂及跟進老師的課堂上要求,何樂而不為?
我陪我仔陪到考完7級,那時中一的他進入反叛期,練琴時母子常有爭吵。所以我退下來不再管他練琴,亦沒再跟上課要求。因為阿仔挑戰我,說我根本不懂拉琴,只是亂說一通........
那他是否繼續學琴,我沒所謂,只視這為打機以外的一項活動。所以對他只是要求要日日練琴,每星期交的功課老師滿意就好。間中確要提他練琴。
這對我仔反而是好,現在他學緊澳洲琴試LMUS,學琴不是為我,而是為他自己。
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 17-6-5 18:20
我不是前輩,小朋友亦不打算走音樂專業,但也想講下:)如果有得陪練習,陪上堂及跟進老師的課堂上要求, ...

原來個個大個都會反叛

其實不是不想陪,而是小朋友唔鍾意家長及實

我有陪上課,然後練前提醒重點,練習時偷聽,好不對路才出聲。肯的話,演奏一下,討論吓有沒有做到老師要求

四隻貓 發表於 17-6-5 11:17
要視乎每日練習情況.
我仔學左兩年, 每日練30mins , 拉緊三四級既歌.

都幾好喎 3-4級歌仔(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

反叛期 + on line game, 不得了

titibaby 發表於 17-6-5 22:08
原來個個大個都會反叛

其實不是不想陪,而是唔鍾意家長及實
我初初還有陪上課,阿仔其實唔抗拒。但發現開始聽唔明D technical野,平時加把口又遭他和哥哥一起話我唔識唔好亂講.....我去買餸好了......
但細路始終係細路,現在還要提練琴。有日還讓我發現他坐係度練琴!他反問我點解一定要企係度練琴,我立即俾本書佢讀,叫他自己解釋我聽

SCheng 發表於 17-6-5 23:34
反叛期 + on line game, 不得了
還有YouTube.....當知道他小提琴沒意思要認真發展後,曾想過叫他不再學 (省錢和時間)。但發現他太多時間,叫他不要對電腦IPAD,他竟說無野做。想起Be前輩講過"練琴好過睇電視",霎時好有共鳴!不管他為何繼續學琴,每日有1小時離開電腦都好!

我都有陪上堂,練琴我想放手,但囡反而想我陪練,佢話比我鬧完真係彈好咗,但係我真係無氣鬧呢

lillymarie 發表於 17-6-6 05:35
還有YouTube.....當知道他小提琴沒意思要認真發展後,曾想過叫他不再學 (省錢和時間)。但發現他太多時間 ...

少睇電視iPad 正正就是我當初堅持要阿囡學音樂的原因

回覆樓主

你們在這(emoji)願意分享意見和寶貴學琴經驗的,我都覺得應該叫前輩。
孩子雖然年齡尚輕,但反叛期早兩年已經天天發生,有時出口頂撞。再加上學校功課又忙,又同時學鋼琴,那有時間慢慢説道理?説過很多次不讓他學了(我自討苦吃),掙扎了好久但最後又堅持下來 。
現在看到了成績,覚得心血沒有白費。學琴路還是繼續走下去吧!

回覆樓主:

最近打開自己已封塵多年的琴,試拉着孩子的考試曲目,有時一起練習。明白到難度在那裏了,反而對孩子多了一份體諒,很多想説出口的批評都忍住了,因為自己也做不好。這樣的練習過程較以往融洽。

Ocean419 發表於 17-6-6 07:57
少睇電視iPad 正正就是我當初堅持要阿囡學音樂的原因

到了高小/中學,電話whatsapp, Snapchat 是致命傷,一大堆原因(功課,樂團,project)話冇時間練。咁點會學得好,我已經冇眼睇

我已經冇陪練琴多年。唯一可以做到是練琴時間逼佢地自動繳交電話。

stinkyrabbit111 發表於 17-6-6 06:43
我都有陪上堂,練琴我想放手,但囡反而想我陪練,佢話比我鬧完真係彈好咗,但係我真係無氣鬧呢 ...
我女都鍾意我陪練, 近來算無0甘激氣, 比較合作, 我都係做其他野偶然提佢一兩句. 忘記d激心野, 陪練有時都幾親密的, 大家好似戰友0甘, 練到洩氣時安慰佢,  練得好又一齊雀躍.

仔就唔鍾意我陪練,唔合作又搏咀搏舌, 激到我嘔血, 我都好怕聽佢拉, 但唔聽會出事. 佢d姿勢好有問題.

鋼琴就盡量唔陪練了, 偶然聽下睇下姿勢/指法有無問題就算.

四隻貓 發表於 17-6-6 11:43
我女都鍾意我陪練, 近來算無0甘激氣, 比較合作, 我都係做其他野偶然提佢一兩句. 忘記d激心野, 陪練有時都幾 ...

你女好乖啊!

四隻貓 發表於 17-6-6 11:43
我女都鍾意我陪練, 近來算無0甘激氣, 比較合作, 我都係做其他野偶然提佢一兩句. 忘記d激心野, 陪練有時都幾 ...

咁就好啦,呀囡合作,可以放多d時間精力喺囝度,如果要全力睇2個
‹ 上一主題|下一主題