用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴分享及交流part 3
樓主: 四隻貓
go

[音樂] 拉小提琴分享及交流part 3   [複製鏈接]

penny_li 發表於 17-6-20 08:37
亞sir話亞仔支弓要換,請問有甚麼好介紹?

都係去觀塘, 灣仔, 中環....果幾間睇下試下, 試到0岩價錢又鍾意既就買.
一係就找老師介紹.

penny_li 發表於 17-6-20 08:37
亞sir話亞仔支弓要換,請問有甚麼好介紹?

什麼size?

titibaby 發表於 17-6-20 09:44
什麼size?

Full size

penny_li 發表於 17-6-20 09:50
Full size

亞sir話而家用緊炭纖弓,唔好用wor

titibaby 發表於 17-6-20 09:28
升值?我買時大約百幾美金,網上訂的,那時平過hk,而家hk 應該同外國一樣
...
我之前問過朋友, 佢買千幾蚊港紙. 仲問我要唔要, 但我女用緊1/2咋, 到full size 先買啦.

lillymarie 發表於 17-6-20 06:52
你係咪問呢間?https://www.facebook.com/ViolinBrothers.hk/?fref=ts

弦,我上ebay買。
可以攞返屋企慢慢試咁好? 我成日都諗, 試弓係咪只係試手感,無上松香跟本試唔到聲。

penny_li 發表於 17-6-20 09:52

都是要去自己試多幾間

弓好個人的

松香我用緊呢隻, 真係好好.  聲音又清又順, 唔會笠痴痴.
https://www.leatherwoodrosin.com.au/#home-1

Liebenzeller 都好, 聲音暖和但有點笠痴痴.

penny_li 發表於 17-6-20 09:52

要求問題、不過總是不理想而不普及......就是正常的弓、差別之大可以令人滴汗、
而且每一枝弓都有他自已的性格......
上到另一層次、要求又會不同.....

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

lillymarie 發表於 17-6-20 06:58
唉,我仔和你們的小朋友相反,越學越無所謂。有日被我發現他兩個月無用過松香,他解釋說不喜歡太大聲....琴 ...
我仔又係唔鍾意上松香,都係覺得啲聲會沙沙地, 成日要提佢上,老師話唔上松香 ,遲啲就上唔到 ,支弓就用唔到, 佢先知驚。

bb630 發表於 17-6-20 10:00
可以攞返屋企慢慢試咁好? 我成日都諗, 試弓係咪只係試手感,無上松香跟本試唔到聲。
...
弓要拉先知0岩唔0岩心水,  之前都係我女自己揀. 係鋪頭試0岩就買.
買琴就會借返屋企慢慢試, 又會攞俾老師睇.

四隻貓 發表於 17-6-20 10:23
弓要拉先知0岩唔0岩心水,  之前都係我女自己揀. 係鋪頭試0岩就買.
買琴就會借返屋企慢慢試, 又會攞俾老師睇 ...

請問是咩price range 的琴才可以拿回家試?之前陪朋友去揀隻萬多$的琴,staff 完全冇提過可以試完先買

四隻貓 發表於 17-6-20 10:02
松香我用緊呢隻, 真係好好.  聲音又清又順, 唔會笠痴痴.
https://www.leatherwoodrosin.com.au/#home-1

松香完來可以咁貴,我以為通利買佰多$一舊已經好貴

回覆樓主

我囡用緊呢舊之前有人送的,在她的1/8琴和bb級技巧配合下完全聽不到有什麼分別

titibaby 發表於 17-6-20 09:28
升值?我買時大約百幾美金,網上訂的,那時平過hk,而家hk 應該同外國一樣
...
你買得超值啦!
for every one criticism, three positives must be given.

bb630 發表於 17-6-20 10:08
我仔又係唔鍾意上松香,都係覺得啲聲會沙沙地, 成日要提佢上,老師話唔上松香 ,遲啲就上唔到 ,支弓就用 ...
上次問完佢,佢就塗了一次,搞到個琴白雪雪囉。等我都嚇下佢先
for every one criticism, three positives must be given.

Ocean419 發表於 17-6-20 10:47
請問是咩price range 的琴才可以拿回家試?之前陪朋友去揀隻萬多$的琴,staff 完全冇提過可以試完先買
...
幾千蚊到幾萬蚊都有呀.
第一次係我主動問店主的, 都係這兒家長教的, 我先知原來可以借回家試.

bb630 發表於 17-6-20 10:00
...

睇你買咩價錢的弓吧。幾年前帶阿仔去觀磄買約2仟幾的細弓,都讓佢在店裹試了兩支弓,真係塗哂松香拉歌仔架。起碼都拉下D技巧上舊弓做唔到的地方吧?若無分別買枝新既為乜?係老師好人讓他拎返屋企試啫,亦可能因佢唔想我地拉拉下唔鍾意退貨,所以叫阿仔試到滿意先好買。
果時老師教我仔同一首樂曲用不同的弓去練,睇下邊枝啱佢心水。那時琴亦給他兩隻試,倒轉用同一枝弓去試不同的琴

lillymarie 發表於 17-6-20 11:38
你買得超值啦!

我剛看,德國網站,賣 164 歐,未計退税,我之前差不多這價錢啦

Ocean419 發表於 17-6-20 10:49
松香完來可以咁貴,我以為通利買佰多$一舊已經好貴
我都係呀. 初期見佰多$一舊已經覺得好貴,
但又真係聽到有分別
之後買二佰蚊舊, 之後又再貴d...

violin 真係無底深潭.

不過有前輩同我講: 比起學費, 琴,弓,線... 松香其實好抵買, 一舊用好耐.

‹ 上一主題|下一主題