用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴分享及交流part 3
樓主: 四隻貓
go

[音樂] 拉小提琴分享及交流part 3   [複製鏈接]

stinkyrabbit111 發表於 17-6-20 18:50
講起松香,呀囡有次學琴前話要比d靚聲老師聽,死揸爛揸d松香上弓,上堂老師一拉個琴,弓上松香隨之被震出, ...
你女女真cute!
for every one criticism, three positives must be given.

仔仔的老師唔信松香對音色有大影響, 當年我買了舊貴野, 他不以為然. 後來仲送了自己個舊俾阿仔用. 搞到我仔唔肯用我買的, 因老師話無用!
老師送的松香用到今天都未用完
for every one criticism, three positives must be given.

bb630 發表於 17-6-20 16:34
想問吓大家有無上網訂開琴書? 你地訂開邊個網?

Prestoclassical 不錯

今日幫兒子換小提琴弦才發現自己幫他上了Evah pirazzi 的G&D,Tonica 的 A弦和 Dominant的 E弦!不知道是否這原因他覺得琴好大聲 現在又清一色綠色間條

lillymarie 發表於 17-7-1 16:58
今日幫兒子換小提琴弦才發現自己幫他上了Evah pirazzi 的G&D,Tonica 的 A弦和 Dominant的 E弦!不知道是 ...

這個combination我第一次聽。

bopoJune 發表於 17-7-1 18:19
這個combination我第一次聽。

我亂來的 平時上網買EP弦平好多,那次斷弦要急換又無spare,不捨得去店買,就買了條tonica. 換了弦後,兒子說琴比以前更大聲

lillymarie 發表於 17-7-1 19:11
我亂來的  平時上網買EP弦平好多,那次斷弦要急換又無spare,不捨得去店買,就買了條tonica. 換了弦後 ...

那你可以試試整套tonica,可能襯隻琴

不同琴要襯不同線

titibaby 發表於 17-7-2 12:42
那你可以試試整套tonica,可能襯隻琴

不同琴要襯不同線
我還有spare EP G弦和D弦, 這兩條弦用很久。不知下次再換A&E Tonica會否好癲 我亂上線,兒子和老師完全no comments....反而那肩托就堂堂投訴。可能老師覺得兒子首要是練好功課,未夠水平去研究那種弦好些...

今日終於的起心肝同阿仔去觀塘買咗支新弓, 阿仔好開心, 尤其係做跳弓, 佢感覺超爽, 個姐姐跟住仲另外俾阿仔試多兩支貴嘢, 但姐姐唔肯透露係咩價位, 剩係叫阿仔儲多啲零用錢先買, 阿仔攞上手一拉即刻樣都變埋(係驚歎樣)

bb630 發表於 17-7-3 16:43
今日終於的起心肝同阿仔去觀塘買咗支新弓, 阿仔好開心, 尤其係做跳弓, 佢感覺超爽, 個姐姐跟住仲另 ...

想毒吓你地

bb630 發表於 17-7-3 16:43
今日終於的起心肝同阿仔去觀塘買咗支新弓, 阿仔好開心, 尤其係做跳弓, 佢感覺超爽, 個姐姐跟住仲另 ...
好的開始......弓與手自是連成一體、每枝弓都有自已的性格、哈哈!
最終琴是人家的好、但弓還是自已的妙!
之後的換弓毛、修弓.....不作他想了吧!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

對呀! 稍後還會拿琴給他們調整一下, 初步檢查提議換琴碼及音柱

兄弟之分、琴弓之別.....
合起來剛剛好是一套!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆樓主:

很高興見到這個組。阿仔拉咗三年考咗五級。請多多指教。

bb630 發表於 17-6-20 15:39
我响太子買二千幾嘅弓, 無得上松香試, 阿仔只純試手感, 真係要去觀塘嗰間望望 ...

請問可否告知觀塘地址?

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
簽名被屏蔽

我仔scale 拉來拉去都拉得不好,大家有什麼提議?

回覆 friendfriend 的帖子

邊方面,可以講多d嗎?scale本身tone semi-tone攪不清?音準?不外乎都是找出問題所在,再加以練習

大家好,  我小朋友在TL學琴, 剛換了1/2琴, 老師話琴太大聲,
要我地買個小提琴弱音器, 我未聽過以前的老師會要求這樣.
多唔多老師會這樣 ??謝謝.
‹ 上一主題|下一主題