用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 想考Grade 7
go

想考Grade 7

小朋友讀主流小學,成績麻麻,有無邊間國際學校(中學),唔駛買bond,又較易考?

HgI 發表於 17-5-30 19:45
小朋友讀主流小學,成績麻麻,有無邊間國際學校(中學),唔駛買bond,又較易考?

Delia School of Canada

但其實麻麻

Activehealth 發表於 17-5-30 20:47
Delia School of Canada

但其實麻麻

又唔使 debenture, 又易入, 總有不好的地方, 睇下接唔接受到。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-5-30 21:15
又唔使 debenture, 又易入, 總有不好的地方, 睇下接唔接受到。

請問ESF的學校要唔要買debenture?

HgI 發表於 17-5-30 21:23

請問ESF的學校要唔要買debenture?

ESF 無debentures 但有one off non refundable capital levy.

ESF 考YEAR 7 要考英文同數學加原校校長/老師推薦信,一定要英文好好正會收,因為英文將來考IB一定係English as first language.

Activehealth 發表於 17-5-30 21:38

non refundable levy 咪重衰過 debenture.  Debenture 起馬有得拿回, losing only interests.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

如果英文幾好可以試下,否則機會微

成績差跟本追唔上。

其實好一點的國際學校, 特別去到中學, 他們取錄學生都有比較高的標準. 如果孩子在主流學校唸書普通, 除非英文超班, 否則"好一點"的國際學校也未必收.  為何有些學校易考有些難考? 太易考的, 恕我直言, 要不是新校, 要不就比較接近學店了. 真正好的IS, 太多人爭入, 一定不易考進去.

地利亞真是.....你可試一下KCIS, 沒有debenture, 校風比較好, 初中比較多人轉到其他學校, 又是教繁體中文. 我相信不是學校有問題, 而是學校規模較小, 很多人到中學會偏向轉到大一點的學校. 未必難考但我不敢說容易, 只是相對一些名氣大規模大的IS, 機會可能大點. 而且KCIS入學要考中文, 對你的孩子有"著數".

ESF唯一可試的是Island School, 我知道呢兩年好多人考左入去, 因為要短期遷校重建原址三四年, 師生流失率較大.  好多本來係小學要直升上去的學生, 如果入唔到其他ESF中學,寧可考其他學校. 但我所知的考生(十人以上), 全部都是IS的, 基本上都取錄了.

elmostoney 發表於 17-5-31 10:58
其實好一點的國際學校, 特別去到中學, 他們取錄學生都有比較高的標準. 如果孩子在主流學校唸書普通, 除非英 ...

留意Kcis 本身係國際學校,所以対英文都有一定要求。如果小朋友講同寫冇問題,咁就考試應該都ok

回覆 HgI 的帖子

如果小朋友英文唔好,就千祈唔好搵IB嘅國際學校,因為好多科目都要用英文去寫嘢,包括體育丶Arts,小朋友將會比讀local School更辛苦。

behd 發表於 17-5-31 12:38
留意Kcis 本身係國際學校,所以対英文都有一定要求。如果小朋友講同寫冇問題,咁就考試應該都ok
...

但香港一般學生學英文係外語, 最弱正是講同寫。

無特訓, 跟學校課程好難達到國際學校要求的水平。

其實首先是不是要了解一下小朋友為什麼在原校讀得麻麻?要考入一家比較像樣的國際中學英文的要求肯定逃不過,不然的話即使去了國際學校也未能改善現在在localschool的情況。
先找學校老師談談,班主任還有他的強科的老師,了解一下是什麼問題。自己也要花精神觀察。
我了解的幾個local轉international的學生一般都是因為learning method 比較能夠在internationalschool 發揮到,而本身英文底也比較好,中文比較struggle。到了international才因為合適的learning method得以改善或更加motivated 去學習。