用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL畢業生出路
樓主: 19841984
go

TSL畢業生出路   [複製鏈接]

retriever 發表於 17-6-26 11:32
其實, TSL 既畢業生, 無論係咩野BAND, 去到叩門階段, 流利既英語一定有優勢喎!
...
但我又几buy这个讲法。
连幼稚园去叩小学,根德园/SC都会有优势,为什么TSL叩中学会没有特别优势?TSL已经建立了一个“英文好”的品牌,相对于现在普遍性英语程度低落,TSL毕业生相信有一定的竞争力。

身為用家客觀D說, TSL 畢業生事實上會有不錯的英文聽讀同理解能力, 寫的能力看個人多.

如跟現時升中的機制,  在TSL 排band 1尾band 2 頭的會傾向先考慮直資, 尤其是1C_NPL 同1C2A LKB, 因不太受banding 限制, 及教學模式接近, 又是英中.

而最重要的是在TSL 考幾多是在此group,  我不知實數, 一般估是百名左右. 因看TSL 升中成績計埋NPL / LKB 都有百名.  所以在TSL如夠膽博, 我相信考80至90都可以搏抽 同區band 1.  但實質上好多家長如我都真係唔夠膽搏.  同埋TSL 同學成績一向相若, 分數接近, 呈分名次可能因少少分而上下浮動得很多, 跌出band 1,  此是較為不利抽獎的.  呈分名次同同學的能力未必能正比反映.

至於自行或扣門, 有些學校列明呈分成績只是一半, 其它包括面試同課外活動之類, 在此時間, 英文流利會有一定的幫助.  而入了校讀得如何, 因是英小上, 在英中會比中小上易上手, 一般初中成績都應該不錯. 有冇實質追蹤數據就不得而知.  可能數據王網友有貼士?

retriever 發表於 17-6-26 11:32
其實, TSL 既畢業生, 無論係咩野BAND, 去到叩門階段, 流利既英語一定有優勢喎!
...

button822 發表於 17-6-26 14:29
中學自行全港排名ED Rank文件中是沒有顯示每個學生的banding, 只會顯示有揀同一中學學生的排名先後次序,所 ...

直資中學也是嗎?

gwenstephen 發表於 17-6-26 14:33
而家啲學校識包裝,請多幾个外國人教,標榜"語境好", 活動教學,愉快學習;  ……啲家長就冧哂
香港地嚟架 ...

認真,六年前沒有咁多人報喎,而且TSL真是一間好學校,如果你真係認真望過,計過以往升中成績。在我認識的數據中,TSL超過一百個學生派到好學校,「我」認為的好學校。
仲有,就算好多名津校都會有特別標榜教學特色,大家各取所需,不什認識請不要亂唱人吧!

hyao 發表於 17-6-26 17:01
直資中學也是嗎?

我只熟悉津校,直資不肯定,唔敢亂比意見呀。

這裡太多專家,我不敢亂講,亦會影響到好多人既思考和心情,我只會講我真正知道的事情呀。

alicesang 發表於 17-6-26 17:32
認真,六年前沒有咁多人報喎,而且TSL真是一間好學校,如果你真係認真望過,計過以往升中成績。在我認識的 ...

dont misunderstand.  TSL 冇標榜外籍老師的,仲有,能超過一半入 BAND 1, 不可能可以"唱"得成。
只係回應之前話不論咩BAND, 英文好便可; 可能我說得不清楚,現在有好多學校用英文、語境、外籍老師吸引家長,但………… 讀書必要求分數咁解啫。

gwenstephen 發表於 17-6-26 14:33
而家啲學校識包裝,請多幾个外國人教,標榜"語境好", 活動教學,愉快學習;  ……啲家長就冧哂
香港地嚟架 ...
Tsl吾多net teacher架,你指錯左?

TSL跟本唔多NET,未check 清楚就

Doris_Ray 發表於 17-6-26 12:27
點會唔谷呢?只係教法相對無咁傳統,活動較多,同學讀緊一樣都谷,測考,評估也不少。
...
TSL 現是全年一測2考, 中間許多小評估,  高班仍少抄寫,  學校不是谷型. 很多學習不是由上至下, 而是group sharing, 算是傳統同活動之間教學.
P5都冇補課冇加補充, 一向冇train TSA . 同學之間仍不太重學術成績比較,
反而大部份較注重不同的學習經歷.  重頭戲 Annual Musical 用了很多時間去排,
仲要 P.6 final year project 聽說是要multi task ,
又要presentation 等,  但不計分.   
中文數學基本跟教署課程, 冇超前, 亦冇淺.
英文不跟, theme base,  程度應比坊間一線官津高2-3級.  
常識雖用同很多學校用同一本教科書 (只是英文版),  但高年級選取的topic 有點不同, 政經較少, 科學較多.  

‹ 上一主題|下一主題