用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

SPK K2準備 [複製鏈接]

SPK 在K3 的9月會由小學部觀課,跟住會知上唔上到小學。請問各前輩,你地當年是如何為女兒準備升小。唔理預左升到什麼都唔做,或好似其他幼稚園學生考私小,報面試班、考cert?
   3    0    0    0

回覆樓主:

應該後者居多

星星的後裔 發表於 17-5-29 08:06
SPK 在K3 的9月會由小學部觀課,跟住會知上唔上到小學。請問各前輩,你地當年是如何為女兒準備升小。唔理預 ...

我是現時K3家長,據我所知,兩種家長都有。如果女兒是醒目,評估報告又好,又乖的話可以什麼也不做,但我女兒不醒目又不乖,所以我就考定其他私校以防萬一,因為不是所有K3生能全部升上小學的。有小部份家長更加希望女兒更上一層樓去考神級學校小一。

我小朋友(現在P3) 當年只報考一間小學,Spc 收了後,我們也不打算找其他學校,最重要是SPC 是否適合你小朋友,如果她是合羣、不自我,肯聽意見的 Spc 應該適合她,SPC 徳育做得很好,學術就不用說啦!我會建議你在這一年多幫小朋友補㡳,學懂和寫多些中英字,教佢整句句子怎樣寫,因為SPK 的課程太淺,小朋友上小學會很吃力。我見到每年都有小朋友跟不上,要轉校,甚至移民(不是誇張呀)希望幫到你啦

回覆 必問我是誰 的帖子

想請問K3升到P1 0既係咪真係好似外傳咁得返6成? 超級擔心中......

Cupcakedream 發表於 17-7-21 10:11
回覆 必問我是誰 的帖子

想請問K3升到P1 0既係咪真係好似外傳咁得返6成? 超級擔心中...... ...

For last year, 90% for two classes (after call waiting).

回覆 mikimoto 的帖子

this year have the school finished the call waiting?

必問我是誰 發表於 17-6-19 14:37
我是現時K3家長,據我所知,兩種家長都有。如果女兒是醒目,評估報告又好,又乖的話可以什麼也不做,但我 ...

請教通常係九月邊個星期小學會到K3觀課呢?有冇話通常星期五之類咁過來?怕撞其他學校weekday interview, 錯過了 ……

sun329shine 發表於 17-8-31 13:37
請教通常係九月邊個星期小學會到K3觀課呢?有冇話通常星期五之類咁過來?怕撞其他學校weekday interview,  ...

佢係平日上堂過去見。基本上無定向、連幼稚園個邊都唔知!

突然個朝先通知幼稚園會過黎, 所以呢排要確保小朋友身體健康,唔好請假

hihicathk 發表於 17-8-31 19:15
佢係平日上堂過去見。基本上無定向、連幼稚園個邊都唔知!

突然暑個朝先通知幼稚園會過黎

i see, thanks
‹ 上一主題|下一主題