用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 做大B或細B
go

做大B或細B   [複製鏈接]

系咁嘅,我仔系2012年12月出世,初初俾佢做細B,棃咁九月讀K3,雖然系細B,但系學校學嘢各方面都算ok,數學單位數加减都識,問題系2012年出生率系九萬幾(其中有三萬幾系雙非),2013年出生率系六萬幾,換句說話講,第日要考大學多三萬幾人爭,咁我自己就有意俾佢讀多一年K3第日做大B,但C6就覺得阿仔都跟到,冇必要咁做,所以想問大家,如果系你哋會點做?(真心求意見)Thank you
   2    0    0    0

ar_mak 發表於 17-5-30 02:41
"換句說話講,第日要考大學多三萬幾人爭"

假設6萬人中有30%既人具有入大學既條件,即是18000人.

明白,唔該曬

回覆樓主

唔係所有雙非都會黎港讀書,你留意吓今年統一派位嘅數字,好似都係3萬幾人,要做大b我覺得唔係k3先黎決定,小朋友開始大懂性的,點解人人都畢業但自己就要讀多一年,要考慮埋小朋友感受

lovececing 發表於 17-6-13 10:40
唔係所有雙非都會黎港讀書,你留意吓今年統一派位嘅數字,好似都係3萬幾人,要做大b我覺得唔係k3先黎決定, ...

系,所以要重新考慮

回覆樓主

其實,小朋友大一年真係會醒啲,學嘢會易明啲,身體發展更成熟,執筆寫字力量都好啲,喺小學階段,大一年就係大一年,樣樣比人應付得好,個人自信心都會強啲。
怕小朋友介意自己要重讀k3?如果經濟許可,轉一間學校甚至乎讀一年非主流學校囉(e.g.自然學校、華德福學校...),得到嘅經驗比原校重讀更多。
純粹個人意見,有一個咁樣嘅gap year都幾好!

ar_mak 發表於 17-5-30 02:41
"換句說話講,第日要考大學多三萬幾人爭"

假設6萬人中有30%既人具有入大學既條件,即是18000人.

唔明,為何直私 無影響呢?直私都有人爭嘎波?

Shangrila 發表於 17-6-20 22:11
其實,小朋友大一年真係會醒啲,學嘢會易明啲,身體發展更成熟,執筆寫字力量都好啲,喺小學階段,大一年就 ...

華德福 學校 是什麼類型學校?過渡?

Shangrila 發表於 17-6-20 22:11
其實,小朋友大一年真係會醒啲,學嘢會易明啲,身體發展更成熟,執筆寫字力量都好啲,喺小學階段,大一年就 ...

上到小二,大丶細B距離收窄,小二上學期,已有超細男B考級一。跟得到,都想repeat?

hello^_^ 發表於 17-5-28 14:27
系咁嘅,我仔系2012年12月出世,初初俾佢做細B,棃咁九月讀K3,雖然系細B,但系學校學嘢各方面都算ok,數學單位 ...
男仔做大仔較好,唔係跟唔跟到的問題,而是大肌小肌未到就是未到,男仔學習進度比女仔慢,但性格通常喜歡鬥,做大仔的自信心真是會強啲。加上現在的課程比我地以前真是深左好多,大仔無論寫字,做功課會易上手,現在一上小一就好似打仗咁!
利申,兩個仔,大仔八月仔升小二,細仔十二月仔,今年pn細仔我基本上豪不考慮,就俾佢遲一年讀書做大仔。

回覆樓主

我囝10月尾,我唔覺得佢比同班超大b差,所以我唔會考慮重讀,預著考唔入一線名校,普通學校都可以開心讀,爭取好成績

JC_mami 發表於 17-7-9 14:59
男仔做大仔較好,唔係跟唔跟到的問題,而是大肌小肌未到就是未到,男仔學習進度比女仔慢,但性格通常喜歡鬥 ...

請問您打算遲一午報PN OR K1?

回覆樓主

個個小朋友都不一樣,很難一概而論。細仔都未必寫字/運動差啲,你應該睇返你自己小朋友的表現。我個人覺得如果跟得到無需要repeat。

maomaofafa 發表於 17-9-11 13:20
個個小朋友都不一樣,很難一概而論。細仔都未必寫字/運動差啲,你應該睇返你自己小朋友的表現。我個人覺得 ...

thank you

hello^_^ 發表於 17-5-28 14:27
系咁嘅,我仔系2012年12月出世,初初俾佢做細B,棃咁九月讀K3,雖然系細B,但系學校學嘢各方面都算ok,數學單位 ...
你好, 我仔都係12月, 不過能力就唔係咁好, 我都諗緊要REPEAT 多年K3, 其實依家先黎搵學校會太遲嗎?
9月25日已經要交自行收生的表格了, 而且下年又未必搵到學校插班喎

carrie_kiu 發表於 17-9-13 17:40
你好, 我仔都係12月, 不過能力就唔係咁好, 我都諗緊要REPEAT 多年K3, 其實依家先黎搵學校會太遲嗎?
9月25日 ...

原校讀多一年得唔得,同校長商量下

hello^_^ 發表於 17-9-13 22:18
原校讀多一年得唔得,同校長商量下
問左校長啦, 因為我間學校可以用學劵的, 旦學劵只可用三年,即使我俾晒全費, 佢都話唔可以收喎, 要有資料証明學習有問題先可以讀多年.

回覆 Blythe_waiwai 的帖子

遲一年讀pn

carrie_kiu 發表於 17-9-14 12:36
問左校長啦, 因為我間學校可以用學劵的, 旦學劵只可用三年,即使我俾晒全費, 佢都話唔可以收喎, 要有資料証 ...

如果原校唔得就要出面再揾過第二間啦
‹ 上一主題|下一主題