用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 九龍東,港東有邊間主流中學較好?
go

[學校] 九龍東,港東有邊間主流中學較好?

小朋友溝通弱,有情緒問題

你個小朋友咁快選中學?

pocoyo123 發表於 17-5-27 19:33
你個小朋友咁快選中學?

要諗定
我想揀多活動既比佢,佢好好動,太多體力啦。
最緊要有家政,佢鐘意煮野食。
我仔同一般小朋友溝通唔到架,佢而家成班都sen, 第日中學好難同正常中學生一齊生活架啦,雖然想轉一般無咁多sen學校,但一諗起佢係插班生實會比人玩,又要適應過,有點不開心

我個今年呈一, 呢一年都係睇緊中學。

第一, 派中學係用學生BANDING去選學校, 所以,一定要清楚小朋友成績, 在成績範圍內選出合適中學
主流中學用成績去收生, band one是英文中學, 主力要求學術水平高, 學校亦以成績作為標準, 相對讀書風氣亦是最好。
band two學校大部分是中中, 相對學術水平會低小小.
最後band three中學, 顧名思義成績亦是最後的, 但亦有一些B3學校雖然成績不好,但校風比較好, 學生亦比較乖。
你可去中學概覽, 搵出你小學現在之校綱, 每間學校有列出初中, 高中開設什麼科目, 什麼語文教學, 再選出你心義中學和你小朋友的成績是否接近。

如果不選主流中學, 其實有些中學係會收多一些SEN學生, 例如, 志連中學, 炮台山循道中學等等, 你可問下一些用家家長, 這些中學有什麼特別支援給學生