用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點樣知係自行面試收左,定係攪珠入左? ...
樓主: hohei
go

點樣知係自行面試收左,定係攪珠入左?   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 17-5-28 15:24
回覆 MC1128 的帖子

我的理解有不少組別尾學生的是靠死操,呈分試勉勉強強入到那個組別,抽簽入到心儀學校 ...

我不相信12歲判定18歲的能力, 亦唔相信18歲就判定22歲......

阿女有位師姐, DSE成績未如理想, 當年揀咗去讀副學士, 當時我都擔心佢有無選錯,會唔會到底來負一身債, 前兩日遇到她, 原來將銜接大學資助學額的第三年。當然, 她也說, 有同學不成功。

至於本地中學跟唔上, 去海外升學 , 是否勉強無幸福? 我前幾年見番一班多年無見的舊中學同學, 好耐好耐無見, 人人有不同發展, 大家也不介意訴說當年在中學的瘀事, 成績稍遜升不到本地大學, 有的投身社會大學, 有一位赴海外升學, 她接着侃侃而談回港的發展, 如何打拼、開自己的公司, 不無感慨, 她是當年會考成績無法升預科的人。我們都為她高興, 原來她走了這樣的一條路。

我不是否定你所說, 然而, 人的際遇、機緣是難以預測, 不宜妄斷, 也不要失去信心, 當然, 也不宜過份樂觀及勉強而為, 努力嘗試過再說。我都係唔相信一個banding 咁大影響力。

MC1128 發表於 17-5-28 15:51
我不相信12歲判定18歲的能力, 亦唔相信18歲就判定22歲......

阿女有位師姐, DSE成績未如理想, 當年揀咗去 ...
禁陳sir亦唔係欺少年窮,只係錯配既話会行多好多冤枉路。

ANChan59 發表於 17-5-28 15:31
我地上咗岸,人到無求最坦白
我都好坦白, 童叟無欺

MC1128 發表於 17-5-28 13:48
即使同一組別學生, 的確在中一時成績有差別,

我其實唔相信呢個差別大到無法在六年內消融或收窄。唔相信按 ...

但青春反叛期嘅魔咒也不容忽視,小學唔同中學,小學時父母呃/氹/迫都可以keep住好成績,中學期如果讀極都係墊底,失自信失鬥志,可以又hea又pal,真係扭盡6壬都唔得,要等佢自己開竅,唔知等到幾時。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

我都覺得小學會知,當年阿女班主任有講佢哋班都幾多人自行入

聽上年的一位家長講,佢地去某b1A中學註冊時留意到,自行同大抽獎個名單雖然係combined一齊,但分開咗2組以姓名排列,如先排50個自行收生的名字A-Z排好之後,就接住排大抽獎果100個位(即第51個既英文字母由A開始),所以佢肯定佢小朋友係自行入到該校。但唔知係該中學自行sorting個list定敎育局比個list佢地

回覆樓主:

11樓已講得好清楚,中學用自己張自行收生名單的次序已好容易分析到學生來自抽籤與否。

升中排位機制就係想平均中學收生質素,刻意唔標籤學生,所以估計教育局唔會咁無聊分兩張名單比中學。

BBKDWLAM 發表於 17-6-1 09:10
11樓已講得好清楚,中學用自己張自行收生名單的次序已好容易分析到學生來自抽籤與否。

升中排位機制就係想 ...

學校升中主任有講,我校band 1 生通常9成自行收左,相信佢有一定數據先夠膽誇下海口。
所以我地都懷疑小學係有資料顯示!但學生晤會知!

好難會知....

ms.aeroplane 發表於 17-6-1 17:04
學校升中主任有講,我校band 1 生通常9成自行收左,相信佢有一定數據先夠膽誇下海口。
所以我地都懷疑小學 ...

1. 升中主任吹水唔抹咀。
2. 就當佢講真,人地自行揀高一格,我諗你間學校叫人揀低一格,否則何來九成學生被中學揀中。
兩樣都顯示間學校好有問題囉

pcy307 發表於 17-6-1 22:02
1. 升中主任吹水唔抹咀。
2. 就當佢講真,人地自行揀高一格,我諗你間學校叫人揀低一格,否則何來九成學生 ...

咁你唔洗咁激動!佢吹唔水就唔知!
但學校都叫學生自行可以進取D,放膽揀高D!冇叫我地揀低一格,家長就自行決定揀邊
D。
有家長自行問班主任意見,因為有2間同日in ,都叫佢地試高一格的學校(b1a)!唔好揀低一格(band 1c)果間(低一格果間好大機會入硬),該學生屬b1b,in 完高一格果間,好有信心,但不是她最心儀,同期有兩三兩直資有offer,最終佢接受左港同offer,唔等大抽獎!所以應該唔存在揀低一格,出術做靚條數。選校上家長學生有絕對自由選擇。
普遍任何Banding家長自行都搏高一格,band 2 搏band 1大有人在!當然冇band 1搏band 2 啦。

有D top嘅一早有一缐直資收左。亦有學生兩間自行有信心(一間地區名校,一間傳統名校),放棄band 1 直資(其實佢父母勁想佢入直資)。當然最後搏晤搏到7月11日先知。

大抽獎就叫我地保守D!
仲有唔係全級9成自行收左,係band 1 學生!
大家交流下,唔洗咁認真,主任咁講,我地咁聽。自行各自修行,學生表現好,有學校收,一D都唔奇。

ms.aeroplane 發表於 17-6-1 22:45

咁你唔洗咁激動!佢吹唔水就唔知!

咁正常情况自行一定揀高一缐,除非边缘人啫。我谂自行階段学校都会叫人進取d嘅,那有叫人揀低一線的道理呢!

kkhon 發表於 17-6-1 22:59
咁正常情况自行一定揀高一缐,除非边缘人啫。我谂自行階段学校都会叫人進取d嘅,那有叫人揀低一線的道理呢 ...

Yes! Agree。一直學校都係正路做法,每次呈分都實在評估banding ,邊緣人都會mark 埋1尾2頭!等家長清楚仔女程度,晤會好似有D學校唔講,等家長估估下又叫D學生試低一格!

以我所知, 去到中學註冊時, 如果佢哋有將教育局那份收生list貼出來, 你睇返應該係分咗兩堆, 分頁, 頭嗰批係自行收生, 之後多啲人嗰堆係派位.

ANChan59 發表於 17-5-28 15:31
我地上咗岸,人到無求最坦白

我都好想問下各位有經驗既父母,係咪小學已經7788知道個細路係咪讀書既材料!我兩個同事既女同一小學一個級頭一個係級尾,派位級頭當然入到名校該仲讀得好好,級尾入band2,雖然喺band2都係中上!但始終個分別就係同小學果陣一樣!
好想自己個女可以更上一層樓但又恐怕只係一個幻想!

happy105 發表於 17-6-3 10:48
我都好想問下各位有經驗既父母,係咪小學已經7788知道個細路係咪讀書既材料!我兩個同事既女同一小學一個 ...

我女小一至小四頭級10來來去去嗰幾位,頭3更係年年不變,但小五小六好多黑馬跑上,級2至10大執位。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

可以話自己9成學生响自行收咗?!都好誇張吓,全香港唔知邊間小學咁勁?!

jigsaw 發表於 17-6-3 14:04
可以話自己9成學生响自行收咗?!都好誇張吓,全香港唔知邊間小學咁勁?! ...

唔係全級!
佢咁講,我咁聽,係米9成唔知,基本上band 1 生一定入得返band 1 中學。

Band one 生入番Band one小學會較有把握推算唔奇,但小學會知道自己幾多學生自行入我就唔信(唔係直資,係入官律喎)。將問題簡單化,假設強如私小KTS同宣小,佢哋各自“派"5個頂尖去學生 in Maryknoll,如果到11/7放榜, KTS有2個派入,而宣小有4個入到。咁小學點知佢哋究竟係自行定派位入。
以上只是想問,如果小學知自行數字,佢哋係有咩渠道知?Maryknoll、伊中、林護話佢知?
同埋自行,中學收唔收,好睇當時佢哋想要咩學生,邊個可以肯定入硬?(當然除非自行12都係跨區,甲部乙部都冇揀該校,但我估此等情況不多)

+3金熱血 貢獻勳章

如果自行有報,大抽獎又有揀,小學係無可能知啲學生係自行定抽獎入。

最多都係估.....
‹ 上一主題|下一主題