用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 坑真call waiting
go

坑真call waiting [複製鏈接]

本來得St Cat pm, 剛收到坑真call waiting pm. 現在坑真上真小比率未有數據, 若撇除學費,地點等問題,小囡是8月尾B,在學校比較乖,本人是忙碌working mum,未能放太多時間教她。論課程深淺度,考小學成功率(私或津校),如何比較2間?謝謝
   2    0    0    0

gmail33 發表於 17-5-26 05:52
本來得St Cat pm, 剛收到坑真call waiting pm. 現在坑真上真小比率未有數據, 若撇除學費,地點等問題,小囡 ...

SC better

meihong 發表於 17-5-26 06:42
SC better

可解釋一下嗎?謝謝

gmail33 發表於 17-5-26 07:15
可解釋一下嗎?謝謝

坑真,除非你不喜歡坑小。

ngerica 發表於 17-5-26 07:47
坑真,除非你不喜歡坑小。

真小和真中也很不錯,但其實最想入津校(因為免費),最衰真幼冇得直上同大抽獎(我都知自己好貪心

gmail33 發表於 17-5-26 07:59
真小和真中也很不錯,但其實最想入津校(因為免費),最衰真幼冇得直上同大抽獎(我都知自己好貪心 ...

真幼好大機會上到坑小,咁take sc offer 你期望會有咩小一offer?

gmail33 發表於 17-5-26 07:15
可解釋一下嗎?謝謝

如果鍾意坑小,當然選坑真。
但論兩間學術比較,SC較優勢。
坑幼happy school, SC會谷d。
如果想再其他考私小/直資,SC升小會好d。

ngerica 發表於 17-5-26 08:02
真幼好大機會上到坑小,咁take sc offer 你期望會有咩小一offer?

其實冇乜期望,自問不是催谷型家長,故有小學back up好重要

gmail33 發表於 17-5-26 08:29
其實冇乜期望,自問不是催谷型家長,故有小學back up好重要

你都已經俾到答案自己

ngerica 發表於 17-5-26 08:30
你都已經俾到答案自己

多謝各位俾意見,我都應會take 坑真

坑真加補英文,sc 考小成績係好但總有人全軍覆沒,除非已有必入津小,否則一定揀坑真

回覆樓主

坑真幼多少%升坑小?
學費多少?

gloomy1115 發表於 17-5-26 11:16
坑真加補英文,sc 考小成績係好但總有人全軍覆沒,除非已有必入津小,否則一定揀坑真
...

same as what I thought

Chan343 發表於 17-5-26 12:40
坑真幼多少%升坑小?
學費多少?

上坑小未有數據,因今年K2生才開始要面試才上坑小。17年學費3572

gmail33 發表於 17-5-26 05:52
本來得St Cat pm, 剛收到坑真call waiting pm. 現在坑真上真小比率未有數據, 若撇除學費,地點等問題,小囡 ...

坑真幼上真小,機會應是極大,真小校長曾明示暗示基本都會收,除非極不適合,即你只要配合足學校要求便可上真小。當然沒有事情是100% certain的

若想考直資私小,一定SC較優勝。即使不衡量課程深淺,坑真因一直是龍幼,對考直私是零support,唔會像其他名幼般有mock interview,train學生presentation skills等。再者,坑真課程確係淺,如沒外補是沒可能考到直私的。

甚麼人適合選坑真幼?1. 一心想上真小,唔打算再催谷,或者2. 很有決心考到直私,有能力替小朋友大量外補。好似好矛盾,但點解咁講?因坑真確係超happy,三年幼稚園只有K3有較多功課,評估是老師在學校唔知幾時就做左,完全唔洗幫小朋友溫書,亦沒有默書。咁hea情況下,想谷的家長有大量時間外補外補再外補,唔想谷的就安心等上真小。

不過要提提的,是坑真課程淺不等於冇野學。坑真中文、數學是ok的,特別是中文,替小朋友打了很好基礎。數學雖然只會教到10以內加減,但會透過很多活動令小朋友明白概念,而唔係靠做好多次記得答案。英文就確係淺,沒可能同SC比,唔會要求學生串字或show and tell。雖然如此,學校個NET教的英文我小朋友好記得,佢有外補英文,但有很多phonics既野佢會答我是學校NET教而唔係間English centre教,可能學校係從玩中學吧!總之真幼課程上真小絕對足夠,考直私就一定唔得

每間幼稚園有優點亦有不足,最緊要明白自己想要咩,希望以上資料幫到你。

WinnieCatCat 發表於 17-5-26 18:52
坑真幼上真小,機會應是極大,真小校長曾明示暗示基本都會收,除非極不適合,即你只要配合足學校要求便可 ...

很多謝你的詳細分析,我有朋友個囡小學入到聖保祿津校(在真幼時冇乜外補)完全跟到進度,現在也是全班頭幾名,這給了我很大信心!

WinnieCatCat 發表於 17-5-26 18:52
坑真幼上真小,機會應是極大,真小校長曾明示暗示基本都會收,除非極不適合,即你只要配合足學校要求便可 ...

好詳盡分析!

gmail33 發表於 17-5-26 19:36
很多謝你的詳細分析,我有朋友個囡小學入到聖保祿津校(在真幼時冇乜外補)完全跟到進度,現在也是全班頭幾 ...

放棄坑真小去抽咁搏???

gwenstephen 發表於 17-5-29 00:32

現讀坑真幼K3的小朋友,仍是舊制,可以直升真小,兼且可以參加大抽獎。所以樓主朋友女兒,仍是舊制,可以抽獎。

gwenstephen 發表於 17-5-29 00:32

她那時還可大抽獎……
‹ 上一主題|下一主題