用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 因為中文科,同個女關係好差
樓主: phyllislau
go

因為中文科,同個女關係好差   [複製鏈接]

palmchristy 發表於 17-6-7 14:36
咁似電影情節 [奇蹟補習社 / 墊底辣妹].

是什麼?中文科已考完,佢都已經講怕唔合格,我話你盡了力就唔好諗。希望暑假搞搞佢,有機會進步下

phyllislau 發表於 17-6-7 16:22
是什麼?中文科已考完,佢都已經講怕唔合格,我話你盡了力就唔好諗。希望暑假搞搞佢,有機會進步下
...

是一套電影來的. 內容講述一個自小在重男輕女家庭長大的高二少女, 在補習班得到熱血補習導師的啟發, 決心進入著名的慶應大學. 由於其底子不佳, 只有小學程度, 補習導師千方百計透過了解其生活和想法以及得到其認同, 一步一步讓少女從心底改變, 最後用一年時間通過嚴格考核得以成功. 由真人真事改編. 是一套有啟發性的電影.

當中, 補習導師就曾經以小學程度的練習和漫畫等提升其自信和學習興趣.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆 IloveJJ 的帖子

我仔唔想寫字。佢成日話,如果全部選擇題就好喇

常識X6 , 所以焗住要記,特別要寫熟啲生字(我仔成日寫錯字,不是多一點,就少一橫撇......)。宗教X2 ,所以,總是考前一晚才看看,於是,總是低分,估計要考程分試才會砌好呢科分數

palmchristy 發表於 17-6-7 16:31
是一套電影來的. 內容講述一個自小在重男輕女家庭長大的高二少女, 在補習班得到熱血補習導師的啟發, 決心 ...

Oh yes! 我有睇呢套戲

IloveJJ 發表於 17-6-7 08:24
點解你哋唔外判俾佢哋自己?我聖經係外判俾佢哋自己。
其實,我係中英數常先理,其他全部外判俾佢哋自己。 ...

其實除左中文默書外,學校所有課程都外判左比佢自己,無論功課或考試阿仔自己都搞得掂。

我其實每天主要教佢中英文,自定課程,同學校課程無關。因爲我覺得今時今日靠香港官津校教中英文,死得!

IloveJJ 發表於 17-6-8 00:11

係架!我仔平日中英文都係自己做功課,考試中文唔駛點溫,我 ...

我仔中文閲讀無問題,反而唔知點解,好多字唔識寫!

一至三年級,我主要教佢讀經典啓蒙書,無親自教佢寫字,留翻比學校教,我以爲無問題。點知甘都出事。到了而家四年級,我發覺佢好多常用字都唔識寫,例如“且”,“此” 這些簡單的字,筆順又寫錯灑;激到我扎扎跳!都唔知系學校問題定我仔本身問題。

之前幾次默書自己溫,成日唔合格。無法,終于默書前要我出手幫佢溫習。而且這學年主要叫佢練習寫字,希望儘快闖過寫字關,再繼續教佢經典。

中文教科書已經差到無倫,學校教學方法又陸云庭睇相同法國大餐,連寫字都教唔好,嘜都要自己教,都唔知返學黎做咩!

好憤怒!

simonwan 發表於 17-6-8 04:36

一至三年級,我主要教佢讀經典啓蒙書,無親自教佢寫 ...

現在的小學,已經唔教寫字,唔會再理學生筆順是否正確,小量較難寫的字,老師才會講一下寫法,否則老師唔會浪費時間。
所以幼稚園就要留意小朋友筆順,我在我仔寫字方面,由幼稚園已經落幾多功夫去教,年紀稍大之後,開始解釋中文字結構,同埋跟筆順的好處,一,較容易記得怎樣寫,二,寫得較快。
我仔上到小學,中文字體見得下人,寫字也快,做功課也自然不會太慢了,加上明白中文字結構,認默快,也記得較緊。小學,煩少一樣寫字,已經輕鬆不少。
現在有時也會睇一下呀仔寫字,見到有筆順不對,都即時教,佢亦唔抗拒,因為一早已向佢解釋好處。

wan_sosin 發表於 17-6-8 07:44
現在的小學,已經唔教寫字,唔會再理學生筆順是否正確,小量較難寫的字,老師才會講一下寫法,否則老師唔 ...
同意,筆順仲有執筆都要在升小一前搞好

又分享下,上年開始默書放手,初初都變邊緣人,之後分析,第一,溫習時只睇不寫,第二,有些字以為識所以冇刻意溫,通常就是"而且"這類連接詞

無親自教佢寫字,留翻比學校教,我以爲無問題 <========== 呢D叫「一指錯滿盤皆落索」

英文你個自訂課程可唔可以過兩招嚟參考一下, 我唔多掂。

最憤怒係中文背默明明教科書入面有古詩詞, 老師硬係唔揀, 係都要揀D不倫不類既白話文, 可能佢哋覺得係長先好, 叫小朋友背咁短, 好似益咗佢哋咁, 點都要背長D既白話文。

一至三年級,我主要教佢讀經典啓蒙書,無親自教佢寫字,留翻比學校教,我以爲無問題。點知甘都出事。到了而家四年級,我發覺佢好多常用字都唔識寫,例如“且”,“此” 這些簡單的字,筆順又寫錯灑;激到我扎扎跳!都唔知系學校問題定我仔本身問題。

阿仔每次考試, 總花大量時間寫返詞語.

judy 發表於 17-6-8 12:37
阿仔每次考試, 總花大量時間寫返詞語.
點解咁慘? 每教完一課記一課咪好D。

點解咁慘? 每教完一課記一課咪好D。

平時盡量保持恆常作息活動, 不會為默書花太多時間. 考試時大把時間, 正好用上.

wan_sosin 發表於 17-6-8 07:44
現在的小學,已經唔教寫字,唔會再理學生筆順是否正確,小量較難寫的字,老師才會講一下寫法,否則老師唔 ...

下!唔教寫字?唔教筆順?初小最重要就系學認字、寫字,而家D學校同課程真系。。。。。。

中文堂浪費灑 D 時間做聆聽、説話評估,本末倒置,莫此爲甚!

little_yolky 發表於 17-6-8 11:54
無親自教佢寫字,留翻比學校教,我以爲無問題

關於教阿仔英文,其實無嘜特別,總之唔跟學校課程就系自定課程

小孩學外語的次序一定系聽說讀寫,所以小一至小三主要訓練他們聽說能力,唔做練習、唔學文法;看 英文卡通爲主,再加每天晚上半個小時叫他們一句一句跟住 DVD 讀英文。

simonwan 發表於 17-6-8 23:59
下!唔教寫字?唔教筆順?初小最重要就系學認字、寫字,而家D學校同課程真系。。。。。。

中文堂浪費灑  ...

現在的中文課,是教讀課文,教課文文體,主旨,教文中的詞語運用,修詞法,句式等。一星期有兩堂左右教作文,間中做聆聽口語,成語就做練習返去對答案,輕輕再講解下。
大致上是這樣
‹ 上一主題|下一主題