用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1,2,3
go

band 1,2,3 [複製鏈接]

其實點定?
如果某挍一年級有99人,那麼band 1 = 99 ÷ 3 = 33人?
還是只要平均分達90分或以上,就叫band 1? 咁就可以多過33人?
   5    0    0    0

回覆 munce 的帖子

教育局根據3次小學呈報的學生成績名次,加上用每所小學過往畢業生中一入學前測驗的成績作為調整,給予全港的小六學生一個分數。

教育局再用這個分數將全部學生由高至低排列,然後平均分為3個組別,就得出全港第一、第二、及第三派位組別,即Band 1、Band 2 和 Band 3 學生。

呈分試中各科成績的比例均有不同,教育局規定中文、英文及數學科成績分別佔的比重為9;常識佔6;視覺藝術佔3;音樂佔2。

學生被分派到邊個Banding有兩個因素影響:「呈分試」及「中一入學前學科測驗」。因為每間小學校內試卷嘅深淺程度都唔一樣,所以教育局安排全港小六生,喺入讀中一前嘅七月應考「中一入學前學科測驗」,作為統一比較各小學成績嘅衡量標準。教育局會透過前兩屆學生嘅中一入學前學科測驗成績,去决定每間小學喺該學年「Band 1」、「Band 2」和「Band 3」嘅比例。例如A小學上兩屆嘅中一入學前學科測驗成績較好,今年就會有較高百分率(如前40%)嘅學生劃入「Band 1」;如B小學嘅成績較差,就可能只有前20%嘅學生被劃入「Band 1」。 所以簡單嚟講,呢個試喺由你小朋友嘅師兄師姐應考,但係就直接影響佢地嘅「中學Banding」。

YmOra    發表於 17-5-31 14:48
ILoveCinderella    發表於 17-5-25 08:46

haihaimom 發表於 17-5-25 08:32
回覆 munce 的帖子

教育局根據3次小學呈報的學生成績名次,加上用每所小學過往畢業生中一入學前測驗的成績 ...

呈分試点計:
由於各學校課程有別,評分的標準亦不同,不宜直接將各校的校內成績合併排列成總次第作為分配中一學位之用。故此,所有參
加中學學位分配辦法的小學,均需透過調整機制調整其學生的校內成績,以便各校經調整後的積分可互相比較。

想讀 band1 中學,基本上你的小學已主導大部分機會,小朋友可改變的已相對少很多

gwenstephen 發表於 17-5-25 09:18
呈分試点計:
由於各學校課程有別,評分的標準亦不同,不宜直接將各校的校內成績合併排列成總次第作為分配 ...

我相信名小學畢業生喺自行收生階段喺有一定優勢。至於統一派位,名小學學生成績隱定啲,唔會大上大落,對師弟妺亦比較有利,較容易估計自己既組別。
‹ 上一主題|下一主題