用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 劍橋英語考starter
go

劍橋英語考starter [複製鏈接]

考黎有冇用架?
諗緊好吾好幫呀女考
   1    0    0    0

考黎有冇用架?
諗緊好吾好幫呀女考

如為升中,考flyer都冇用。

但如果是為測試自己水平,考咩都冇所謂。

kimberlybaby 發表於 17-5-23 11:39
考黎有冇用架?
諗緊好吾好幫呀女考

我可以講比你聽是沒用的。我而家諗返,係嘥時間背d vocab.  

其他 listening, writing,oral 果的,其實一般學校都學會。

利申: 我仔中一。 之前有考過d cambridge 試。

aeiou_drm 發表於 17-5-23 17:06
我可以講比你聽是沒用的。我而家諗返,係嘥時間背d vocab.  

其他 listening, writing,oral 果的,其實 ...

即係考黎冇咩用?
我諗住多張cert for升中

kimberlybaby 發表於 17-5-23 17:39
即係考黎冇咩用?
我諗住多張cert for升中

一般 Application Form 都不外乎要求填:
音樂,運動,服務,課外活動... 咁 Cambridge 試我只可以歸類為課外活動。所以我覺得沒甚麼作用,不如參加多些服務(風紀,童軍,義工...)仲好過。

除非你小朋友音,體,服務都沒有,咁就一考無妨嘅。

考中學應用flyer以上的級別,如KEY 或PET.

但我認為最重要的還是校內成績,考英中就自然是面試的英文表現。

Flyer喎?!宜家啲k2,K3考架喇

kimberlybaby 發表於 17-5-23 11:39
考黎有冇用架?
諗緊好吾好幫呀女考

我個人覺得視乎你考咩級數既中小學,如果係較為top既中小學(小學當然係講英小啦),咁劍橋英文試係無咩用,因為對呢啲學校嚟講,英文好係最基本既要求。
但如果你target既學校只係中等級數既,我覺得一考亦無妨,可以知道自己英文水平之餘,亦可以俾間學校了解到你有相當既英文程度(如果考得好的話)。

‹ 上一主題|下一主題