用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請幫忙判斷讀障機會高唔高
go

[讀障] 請幫忙判斷讀障機會高唔高 [複製鏈接]

囡囡K3,5歲半。平時轉數都快,好奇,愛問問題,愛看書,社交無問題,認字也很多。但做功課嘅時候就變另外一個人,脾氣好差,開始寫咗4個字就可以話好攰,好辛苦,做功課時又會自言自語(口up up咁),寫得唔好要求佢改正,佢就會大喊,發脾氣,話好辛苦。講咗好多次要點寫,都總會係錯,唔係錯呢度,就錯第度。寫字唔會爆格但部件一大一細,上大下細,一高一低。橫線上寫句子空間感好差,左右部件分太開,或者同第個字癡太埋,大細字等。做功課唔專心會畫書檯,或者畫花功課。有少數時候會左右部件調轉字寫,少數會出現反字。我已經好有耐心教,但佢心情總係好波動。佢話功課自己只係中意連直線,畫畫,圈字。其他油顏色,跟點畫線,有框有底線寫字都唔中意。佢只係中意係白紙上寫字,寫出黎句子通順嘅唔多,會漏字。有少數時候bd, pq會調轉,英文串字根本記唔到。數字排序,經常雙位數會調轉黎睇12睇成21。見到佢真係好辛苦,大家覺得佢有書寫困難症嘅機會高唔高?我真係好想帶佢去評估,但我老公堅決話唔需要,話只係佢未熟練字。如果佢真係有書寫困難,我唔想佢一直俾身邊老師長輩誤解係比其他同學懶散。令到佢冇曬信心,冇人支持佢,明白佢。
   2    0    0    0

醒目開學勳章

回覆:瑩mama 的帖子

即是九月升小一? 建議帶他評估好喎! 雖然我仔另一問題, 但見都幾中, 唔知趁未夠六歲, 趕唔趕得切健康院跟進評估? 不然就要等小一識別了, 但中間或有半年以上未有訓練支援, 如果間小學谷多功課就辛苦了!

如果比錢去協康之類做評估可能趕得及暑假交報告去小學有調適, 自費出去做訓練同排政府訓練

piglet0529 發表於 17-5-23 07:07
即是九月升小一? 建議帶他評估好喎! 雖然我仔另一問題, 但見都幾中, 唔知趁未夠六歲, 趕唔趕得切健康院跟進 ...

我約咗6月1號去健康院見姑娘,唔知幾耐先可以排到評估呢。

我個囡現時中三,在K2, 3 時,情況同你囡囡差不多。bd,pq,時常搞錯,英文串字唔得,中文情況同英文差不多,但她數學不俗。小二在九龍中政府做評估,當時心理學家話佢冇太大問題。在小六時在私家確診,佢係ADHD & Asperger。所以有懷疑,一定要盡早做評估。我地成個小學階段,簡直在地獄。
‹ 上一主題|下一主題