用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳區的幼稚園
go

將軍澳區的幼稚園 [複製鏈接]

黎緊仔仔準備報出年18/19 K1

暫時心儀 青商 煜明 可正

請問有無媽咪可以介紹下將軍澳區其他幼稚園
   2    0    0    0

回覆 lalala_leong 的帖子

聽聞茵怡幾好. 聖安德肋都OK.

但唔建議, X 茵系列, 我去面試, 見老師對學生麻麻

aaa28 發表於 17-5-23 12:07
回覆 lalala_leong 的帖子

聽聞茵怡幾好. 聖安德肋都OK.

綠茵嘛?
聖安太谷啦(emoji)(emoji)(emoji)所以我都無納入考慮

lalala_leong 發表於 17-5-23 15:15
綠茵嘛?
聖安太谷啦(emoji)(emoji)(emoji)所以我都無納入考慮

是呀!綠茵翠茵同集團的,面試覺得老師麻麻,對小朋友有「抗拒」咁,感覺不太好

聖安都谷?聽聞happy school 喎

aaa28 發表於 17-5-26 05:12
是呀!綠茵翠茵同集團的,面試覺得老師麻麻,對小朋友有「抗拒」咁,感覺不太好

聖安都谷?聽聞happy sch ...

我仔喺南豐綠茵上過playgroup,嚟緊會返PN,我覺得佢哋啲老師,書記同姐姐都好nice 喎

lalala_leong 發表於 17-5-22 14:50
黎緊仔仔準備報出年18/19 K1

暫時心儀 青商 煜明 可正

我女今年九月K1,舊年我報咗8間

聖安 (happy school)
青商 (個人感覺比較偏向學術型)
慶恩(較少人提及,但整體平均,唔太谷又唔太happy)
坑口宣道 (日日有net有普通話,但校舍細)
方王換娣 (整體平均,升保良局系列小學可能有優勢)
梁省德 (整體平均,但辦學團體唔係大機構,怕資源未必咁足,網上評論有好有壞)
基博 (校長好進取,感覺想成為地區名幼,應該谷)
比華利 (課程深,數學都用英文教材,但面試時觀察到啲老師無乜愛心耐性,比都唔會讀)

以上係舊年上網搜集資料,去open day同面試後總結嘅感覺。因住坑口,所以選校以坑口為主。9月會入讀慶恩。

FKE 發表於 17-7-5 01:55

我女今年九月K1,舊年我報咗8間

本身係比華利用家,我覺得學校老師、校長、甚至嬸嬸都好有愛心喎!而且好多時都會打比家長傾小朋友學校情況,有責任感(emoji)(emoji)!
呢間學術算係深既,n班已經學phonics!今年聽聞收爆哂!唔多call waiting

回覆樓主

我仔讀過翠茵N,我覺得幾好呀!

HelloKitty0914 發表於 17-7-6 22:01
本身係比華利用家,我覺得學校老師、校長、甚至嬸嬸都好有愛心喎!而且好多時都會打比家長傾小朋友學校情 ...

其實我唔排除係個別老師問題,但未入學嘅家長其實只能夠喺開放日同面試短短幾十分鐘去感受間學校。而好唔好彩,我女面試時,老師真係俾咗一個<嘩,唔係呀嘛>嘅感覺我。

我之前都分享過,你可以睇下
https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3393345

我女今年讀年綠茵PN, 2個班主任, 校工嬸嬸同書記姨姨都好好喎! 呀女返學都好開心, 未試過唔想返學的, K1要轉校仲好唔捨得.

lalala_leong 發表於 17-5-23 15:15
綠茵嘛?

聖安谷??我小朋友上年畢業,完全唔覺得,程度適中,係一間好好嘅幼稚園,剩係老師流失率低都知唔差

回覆樓主

我黎咁都準備報幼稚園,梁省德唔係comment 麻麻咩?

粉紅芭比 發表於 17-7-20 13:33
我黎咁都準備報幼稚園,梁省德唔係comment 麻麻咩?

我舊年上網睇就有好有壞,但因為我女9月尾出世,偏細又無可能出年做超大b,始終心儀嘅都係競爭大嘅學校,所以報多幾間以防真係無學校收,而梁省德就係其中一間大後備(當時仲睇埋面試日期,唔撞其他先報)。

去開放日同面試我都覺得間學校正正常常,中規中矩咁囉,而老師都ok嘅。

綠茵嘛?

我都有朋友今年in翠茵n班,佢interview時覺得d老師麻麻,問佢個仔識唔識自己食野~

我係翠茵n班用家,學校好好,好有愛心,推介!

報k方面,學卷幼比較受歡迎有:
青商
聖安德肋
基博
循道
宣道會茵怡
宣道
獅子會
慶恩
力勤

學卷幼通常安排響某幾個星期六進行面試,建議報多幾間,到時撞期先選擇去唔去

‹ 上一主題|下一主題