用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 協恩 VS 學之園
go

協恩 VS 學之園

協恩 VS 學之園 都是PM,
已有必入小學(農官小) , 但協小出名好多, 所以仍想試扣

對學之園好滿意, 但有機(雖然好少)扣協恩小學, 所以好心動, 應否 轉去協幼呢?
協幼課程很淺嗎?

你個case,我會揀LH

如果得15分, 我會揀LH

回覆 kitty0204 的帖子

(有sibling )必入農官小,但也會報直/私小,也會扣一線津小

babyhazel106 發表於 17-5-22 14:48

(有sibling )必入農官小,但也會報直/私小,也會扣一線津小 ...
有2個小朋友, 如揀協恩, 會唔會無時間安排外補?
報直/私小,也會扣一線津小, 會唔會LH 會大機會D?

協恩

babyhazel106 發表於 17-5-22 12:27

收到call ?邊間?

協恩 好處:

1)可以扣協小, 就算扣唔到,  都可跟sibling 入農官小, 基本上無咩損失 !
2)免費

LH好處:

1) 出去考 直/私小,或扣一線津小, 有較好競爭力
2) 基礎打得好, 上傳統小學應付自如

就因為咁先難揀

回覆:babyhazel106 的帖子

你個case 有D難,因為自行你一定農官小,甘就放棄左協小,同班協幼同學自行一定協小,誠意分少左,而且有農官小,老師又覺得你唔需要「幫」相反其他協幼生派得唔好,老師一定要「幫」。如果你自行協小以表誠意,你自己就無左水泡,到時候就真係等人「幫」你會晤會比自己甘危險?

babyhazel106 發表於 17-5-22 12:27

因為第一個小朋友已經上左小學,如果佢當日都係讀學卷升上已又追到成績。第二個小朋又未必需要讀私校,因為你都了解遊戲?

LH 下年學費5600 x12 個月 vs 協恩 免費,當然錢唔係問我 揀LH, 可能考到比協恩同農官學校。

你是否住果區?會不會111?

如果有sibling既, 已經唔洗擔心小學, 咁就不如慳番LH既幾萬學費

我個CASE 同你一樣, 都係有Sibling已經上了小學, 所以我揀既KG都係揀免費