用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有中文班的英中,那裡可以找到資料? ...
樓主: auhappy
go

請問有中文班的英中,那裡可以找到資料? [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 17-5-24 09:49
未達標而開中文班嘅英中,的確是成績退步中才會出現,不過當中各有原因,有部分原因是中學有聯繫/直屬小學 ...
見到舊報導講呢幾間, 原來已經全數變回英文班, 謝謝資料!!

其實英中中文班, 中中英文班.... 如最後不是用DSE要考的語言開始讀, 轉來轉去, 最難搞,

Band5 發表於 17-5-24 01:58
我真係好想知道,有邊幾間官津英中,上堂唔係英書中教嘅?

我聽講好多B1A英中,除英文堂外,都冇幾多個老 ...
講開英文堂, 我由細到大, 一直以為所有中學英文堂都一定係全英上堂, 原來, 有D B2, B3中學, 英文堂都係用中文講解既。乜原來B1A英中, 都有唔係英書英教既情況出現? 真係又長知識了。

little_yolky 發表於 17-5-26 10:20
講開英文堂, 我由細到大, 一直以為所有中學英文堂都一定係全英上堂, 原來, 有D B2, B3中學, 英文堂都係用中 ...
我諗呢個情況以前會多啲,現在嘅英中相對比較少,但我知有部份1C英中的確有英書中教。

暫時都感恩呢!我校"英文科"老師一句中文都不會輕易說出,就連下堂後在走廊見面,去教員室找老師,通通都不會與學生講中文,阿女話有男同學常常挑戰老師引佢講句中文都不成功呢!
‹ 上一主題|下一主題