用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家考試會用幾多時間溫習呀?
go

大家考試會用幾多時間溫習呀?

我囡小三,大概考前的尾二或尾三的星期日開始溫,星期日早上兩個小時,下午兩個小時左右,都ok,不過我想溫熟D,又不忍心整天只温習!

大家溫幾耐呀?

HappiMom 發表於 17-5-21 21:12
我囡小三,大概考前的尾二或尾三的星期日開始溫,星期日早上兩個小時,下午兩個小時左右,都ok,不過我想溫 ...

你女好好記性ar

我嗰件咁遲先開始溫一定肥佬

siden 發表於 17-5-21 22:16
你女好好記性ar

考試範圍多數已經測過。四月尾仲有測驗,六月頭考試,剩下只有五月溫三個weekend 左右溫。

HappiMom 發表於 17-5-21 22:34
考試範圍多數已經測過。四月尾仲有測驗,六月頭考試,剩下只有五月溫三個weekend 左右溫。

但你女學校由1月的料考到5月尾的料,其實積積埋埋好多野讀。淨係科中文同科GS,都可以因為咁積法讀到嘔泡。反而英文冇乜野可溫,因為太深主要靠平時功。

我見朋友也有早2星期開始溫,都係一些記憶力較好的孩子。

siden 發表於 17-5-21 22:47
但你女學校由1月的料考到5月尾的料,其實積積埋埋好多野讀。淨係科中文同科GS,都可以因為咁積法讀到嘔泡 ...

你知我囡讀邊間?heehee...我地普遍測驗會認真溫,所以雖然多,但起碼叫溫過了。英文係深,不過都要溫呀。

十幾年前阿女讀小三時,我叫她不要溫習,空鎗上陣。她當然聽命喇。

到高中時,她開始發力,在一間band 1中學文科班考第一。

這麼早發力,有用嗎?

eviepa 發表於 17-5-22 00:09
十幾年前阿女讀小三時,我叫她不要溫習,空鎗上陣。她當然聽命喇。

到高中時,她開始發力,在一間band 1中 ...

楼主已經好正常,唔算發什麼力了。

有些學校如果唔認真溫一溫,輕則低空掠過,重則炒粉留班。如果我冇收錯風,楼主間小學肥一科主科已經可以逼佢留班。

個個都唔同啦,有些人要打好個底上先可以。

有些小朋友就小學hea, 中學先發力又一條好漢。

我的小朋友六月頭考試,到現在也未開始溫習,但會叫佢自己早些凖備,可以自動自覺,不過如無意外佢都只會考前才溫。

twlo 發表於 17-5-22 02:34
我的小朋友六月頭考試,到現在也未開始溫習,但會叫佢自己早些凖備,可以自動自覺,不過如無意外佢都只會考 ...

我仔都係,過多兩個星期考試,依家叫佢溫,佢話你都知佢的記憶力好短暫,咁早溫到時會唔記得,佢話學校喺考之前一個星期係溫習周,佢就到嗰陣先至去溫。我真係無佢符。

只要溫得切,遲些開始冇所謂啊

我兒初小時通常考前3天才溫習,除了高小備戰呈分試外,所有考試一般考前一星期內才會溫下。

eviepa 發表於 17-5-22 00:09

到高中時,她開始發力,在一間band 1中 ...
其實唔算系早發力,我覺得是讓小朋友從小學習自發溫習,培養學習態度,和為自己的事負責任

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我個女都係一樣, 之前小一至小五, 都係考之前一星期至溫, 今次6月係呈一, 佢就昨天開始溫, 溫左7個鐘, 主要溫GS, 因為好多範圍, 加埋做下英文習作, 聆聽

洋蔥頭媽咪    發表於 17-5-22 18:20

我囡係傳統女校,範圍又多又深,以我這進度其實只及考試前重溫所有範圍一次,及最後一日重點再溫。  

HappiMom 發表於 17-5-21 21:12
我囡小三,大概考前的尾二或尾三的星期日開始溫,星期日早上兩個小時,下午兩個小時左右,都ok,不過我想溫 ...
差不多,通常溫一個中就break 一下。若要考中學,有些網友提議小三就要開始跟緊些,暫時來說,我都squeeze 唔到時間,上個weekend 操左一陣,都已現疲態。,

我囡小三,大概考前的尾二或尾三的星期日開始溫,星期日早上兩個小時,下午兩個小時左右,都ok,不過我想溫熟D,又不忍心整天只温習!

我嗰個下星期考試,這個星期六才停課外活動。過到骨。

但如果星期六日有恆常興趣班,其實一日都唔係咁多時間溫。

MrBeast 發表於 17-5-22 12:20
差不多,通常溫一個中就break 一下。若要考中學,有些網友提議小三就要開始跟緊些,暫時來說,我都squeeze  ...

其實呢,理想地,我認為應該可以溫長一點時間,不過不忍心個囡咁辛苦,一星期只有一個星日,小三便宜要溫成曰書,我覺得好殘忍。

5月頭派範圍,5月尾考,但5月頭仲有英測數測,5月中先完全教完書,所以,覺得今次考試似乎唔夠時間。
平日多數冇溫,星期六日溫,昨天溫咗成日,仔好配合,佢知心儀中學睇小四成績,小四不能太差。

HappiMom 發表於 17-5-22 09:50
我囡係傳統女校,範圍又多又深,以我這進度其實只及考試前重溫所有範圍一次,及最後一日重點再溫。  

情況類近。

如果考試前兩週先開始溫。

根本不可能。