用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 代友問,來年揀小學
go

代友問,來年揀小學

朋友住荃灣區,屬意一線小學,有20分
心儀馬基或浸聯,但考慮到升中校網問題,想自行跨葵青區
考慮緊20分揀仁紀,青衣主恩係咪太搏
如果葵盛主恩有25分,但校舍較舊
佢下午校畢業,青衣主恩係咪唔計果五分?
佢情況自行跨唔跨區報好?

20分唔係穩陣,自行誇區無問題,但若失落,就不能111選校,自己行量風險啦

dclm 發表於 17-5-20 08:45
朋友住荃灣區,屬意一線小學,有20分
心儀馬基或浸聯,但考慮到升中校網問題,想自行跨葵青區
考慮緊20 ...

記住問返學校下午班分拆出黎係邊間主恩,只有其中一間會有畢業生分,另一間冇。

馬基浸聯雙仁20分唔穩陣,其實呢四間小學畢業生就算跨區,考级頭30%,都好有競爭力。

馬基111,110先有扣門(小女上年111扣門入)
雙仁111都會睇小朋友課外活動扣門(我同事111無得扣門,簡介會話會有,打去學校問話會選人interview)

Fivedragon 發表於 17-5-20 13:10
馬基浸聯雙仁20分唔穩陣,其實呢四間小學畢業生就算跨區,考级頭30%,都好有競爭力。

馬基111,110先有扣 ...
雙仁,就算沒有111也可以叩門,只要有實力,也可以成功叩入。

所以雙仁唔建議111政策,寧願用係第二啲學校,青衣主恩111扣門時面試+10分

Fivedragon 發表於 17-5-20 13:10

馬基111,110先有扣 ...

如果係咁,跨區係咪太搏,但其實荃灣揀小學好大競爭,入唔到甲一乙一好易轆左去三線

其實葵盛主恩升中如何?

siden 發表於 17-5-20 13:37
其實葵盛主恩升中如何?

唔知啊
我本身唔係呢區,所以完全唔熟
荃灣我都係淨係知競爭大咋
不過朋友話葵盛同青衣主恩爭好遠,一間二線一間一線
同埋佢話以前主恩好ge老師都過哂青衣果邊