用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 yew Chung ITLP or anfield playgroup?
樓主: Atecila
go

yew Chung ITLP or anfield playgroup? [複製鏈接]

964000 發表於 17-6-2 20:34
我地未primary呀,之後K1轉了去ESF, 其實還有其他幾間IS K1 offer
咁你小朋友都好叻呀,有咁多offer!介唔介意大約講下有咩offer?純粹有心理準備大概日後可行嘅路線(雖然我小朋友都未必考到>_<),thx so much!!!!

del.

del.

mrs_snormal 發表於 17-6-1 01:03
Atecila, Dear-Valerie 多謝你地詳細嘅解答!
free play其實我都ok的,我小朋友係比較活躍,都應該適合佢。 ...

如果你打算yr10走,其實YC也好可以學些中文。
不要誤會YC英文絕對沒有問題,只是因為在幼兒階段我們要兼顧考其他學校的year 1, 而家中又沒有NET語境,所以prefer集中火力先學英文,但如果你打算在YC直升上去便沒有問題,去外國一定適應到。

mrs_snormal 發表於 17-6-3 02:05
咁你小朋友都好叻呀,有咁多offer!介唔介意大約講下有咩offer?純粹有心理準備大概日後可行嘅路線(雖然我 ...

其實你如果打算yr 10走,我真覺得邊間學校影響不大,找一間適合你小朋友便可,因為你不用考慮考IB成績。我當年另外有ISF和ICS K1 offer, 最後選了ESF 因為比較free style適合我女的性格,IB成績也不錯。

Dear-Valerie 發表於 17-6-3 02:16
正因為將來去外國讀書... 我更想仔仔喺香港時盡量學好d中文...

但同時希望佢英文程度同埋學習模式同外國貼 ...
你都講得岩呀,去左外國後真係再無乜機會再學到中文。所以YCIS而家都仲係我考慮之列!

964000 發表於 17-6-3 07:27
其實你如果打算yr 10走,我真覺得邊間學校影響不大,找一間適合你小朋友便可,因為你不用考慮考IB成績。我 ...
多謝你嘅意見,亦多謝你分享你小朋友嘅經歷,真係幫左我好多!!我會繼續了解多啲學校,睇下覺得邊間適合我囡囡!

mrs_snormal 發表於 17-6-3 02:01
thx!!我開頭有考慮ycis都係因為中文程度較好,呢點真係比較難得。中英文真係要取捨........

...

anfield每日都有普通話堂。k1下學期開始學下筆畫, k2開始係堂上寫下字, 上下火口王人日木月牛等等, 亦都會學筆順。

happyfleet 發表於 17-6-4 09:12
anfield每日都有普通話堂。k1下學期開始學下筆畫, k2開始係堂上寫下字, 上下火口王人日木月牛等等, 亦都會 ...

Anfield 中文應該多過ESF, 而且是繁體字,ESF是簡體字

happyfleet 發表於 17-6-4 09:12
anfield每日都有普通話堂。k1下學期開始學下筆畫, k2開始係堂上寫下字, 上下火口王人日木月牛等等, 亦都會 ...
咁幾好喎,我都想佢學下揸筆,唔係要佢識寫,但接觸下都好。咁請問學校入面係唔會教/用廣東話?

964000 發表於 17-6-4 13:36
Anfield 中文應該多過ESF, 而且是繁體字,ESF是簡體字
原來anfield係教繁體!真係好喇!我心目中都鍾意學校教繁體,但唔少IS都教簡體。雖然我唔會只揀教繁體嘅學校,但如果係就絕對加分。

mrs_snormal 發表於 17-6-4 21:10
咁幾好喎,我都想佢學下揸筆,唔係要佢識寫,但接觸下都好。咁請問學校入面係唔會教/用廣東話?
...

No the teachers only speak in English or mandarin with students and parents. The only people who would speak Cantonese are the aunties at school

LittleOsMummy 發表於 17-6-4 21:40

No the teachers only speak in English or mandarin  ...

In my days in WP Anfield, even the aunties and school bus mom spoke English. I really appreciated their effort.

964000 發表於 17-6-4 21:45
In my days in WP Anfield, even the aunties and school bus mom spoke English. I really appreciated t ...

They probably still do if you speak English with them, I normally speak in Cantonese with them and they would answer me in Cantonese too.

Thx for the sharing!
No wonder so many people says Anfield provides great English environment for the kids. As we are local family, good English environment at school would be important to us.

del.
‹ 上一主題|下一主題