用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 去澳洲留學學費一問
樓主: iammar
go

去澳洲留學學費一問   [複製鏈接]

回覆 goodday312 的帖子

很愉快說不上,只可以說輕鬆很多,但我覺得最大收穫就係佢終於明白家好,同埋講嘢斯文,有禮貌了好多,獨立就不用說啦。私立公立(可以是Double的分別,但如你唔揀一個好的私校,就不如去讀間好的公校好過。)

我冇找agent,直接搵Adelaide 教育署,homestay都係由教育署分配,但你可以話俾佢聽你嘅要求。

https://www.bettereducation.com.au/SchoolRanking.aspx  學校排名

私校照顧會好些(因有朋友小朋友讀私校double學費), 老師應該都會好些, 因我囡話部分老師教得好求其.

不是澳洲公民, 要付AU$12,300 學費每年. 如想報好的學校, 現在就要申請 (計2019年一月尾入學), 公校無interview, 填志願後, 教育局會睇香港學校成績派.

Dfamily 發表於 18-3-5 14:39

不是澳洲公民, 要付AU$12,300 學費每年. 如想報好的學校, 現在就要申請 (計2019年 ...

「教育局會睇香港學校成績派」但怎樣衡量香港的成績?

準確不是很清楚, 我根據他們要求給了最近兩年成績. 我小朋友在港讀bank 1B 中學, 成績中間高小小.

另外她認識了位在自己本國成績好好的女子(住附近), 便派了去排名第一的公校. 是我很想她讀那間,有IB讀, 功課全部用電腦.

Dfamily 發表於 18-3-21 09:58
另外她認識了位在自己本國成績好好的女子(住附近), 便派了去排名第一的公校. 是我很想她讀那間,有IB讀, 功 ...

Thx

其實我也同意私立學校始終對海外學生照顧會好些, 而且資源及陪養方面也相對會較有質素, 當然選對學校也十分重要啦. 我們也計劃緊細囝2019到Adelaide 讀書, 所以都一直搜雜相關資料. Adelaide 有好多間很好的私立中學啊.

Melbourne university 在澳是最頂尖學嗎?
快樂,是人生目的

明白明, 没錯没錯這個當然要考慮啦

duke1988 發表於 18-3-24 15:29
Melbourne university 在澳是最頂尖學嗎?

在綜合大學方角,是的,在subject 有相當部份,係。但應該是揀科,之後才揀大學。

duke1988    發表於 18-3-24 21:49
duke1988    發表於 18-3-24 21:49

angie_ma 發表於 18-3-24 16:32

明白明, 没錯没錯這個當然要考慮啦

私立中學太約幾$學費?

回覆樓主:

private schools can be extremely expensive, similar to those uk boarding. I have visited Melbourne ladies, they are so expensive.

actually a few top notch public can have v sound academic excellence.

回覆 man811231 的帖子

視乎學校同城市啦, 因為有D真係好貴, 都有D無咁貴既, 但當然政府中學確實係平好多

duke1988 發表於 18-3-24 15:29
例如 電腦, 商科... 都係
‹ 上一主題|下一主題