用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加拿大公校
樓主: kidtomum
go

加拿大公校 [複製鏈接]

lovecasey 發表於 17-5-22 16:50
回覆 kidtomum 的帖子

I think it depends on the school board. I was looking at Vancouver school boar ...
Yes, It is very clear.
[size=13.3333px]only children living with a parent/[size=13.3333px]legal guardian​[size=13.3333px]in B.C. can attend school without paying fees.

回覆 kls12 的帖子

and they do further explain who can be a guardian, and this is very different from my understanding.  

lovecasey 發表於 17-5-22 17:21
回覆 kls12 的帖子

and they do further explain who can be a guardian, and this is very different fro ...
I believe that many executions are not the same as the wording. There are many exception cases.

Thank you.

kidtomum 發表於 17-5-22 14:25
但父母不用交稅?  太好了!

以加國法律,你和你的附屬要享用權利(返免費學,牛奶金等),就要有義務(父母要納稅)

監護人(guardianship)在很多加藉地方要有Court order才算。guardian有納税,小朋友才免費讀書。基本上,轉Guardianship等於原父母不再孩子的擁有撫養權。

Custodianship也釋作監護人,但這只是在國外負責自己獨自求學的未成年小朋友(不論國藉)決定的人,custodian不能令小朋友免費讀書。

小朋友免費讀書,父母就變成法律上加國納税居民,稅局會追返接收權利那年開始的全球税。當然幾時稅局查返無人知,但法律上係咁計。

明白!

但Guardian可以不是父母, 如Guardian是親戚而有納税, 咁可以嗎?

kidtomum 發表於 17-5-24 08:17
但Guardian可以不是父母, 如Guardian是親戚而有納税, 咁可以嗎?

要同律師攪,然後要上庭等法官批。要有理由說明為何轉guardianship. 免費讀書當然不是理由。理由例如全破產兩方父母都唔養個小朋友。離婚再婚唔想帶小朋友等

回覆樓主:

依家咁多加藉小朋友畀國際生學費入公校。佢地無可能未查清楚就畀錢。

香港加國,和中國加國已簽左税務協議,稅務資料互通。

入公校的申請表上,你要填上父母或Guardian(不是Custodian), 代表邊個畀稅。custodian form係另一樣野。

國際學生費用最貴列治文中,卑詩,都只係16000加幣一年,即120000港紙都唔洗,1萬1個月都唔洗。但全球税有幾甘你應該知。除非你係低收入人士就唔怕。

Thank you.

回覆 786 的帖子

detailed and clear. thanks

786 發表於 17-5-24 07:04

以加國法律,你和你的附屬要享用權利(返免費學,牛奶金等),就要 ...

法律上可能要做很多東西?我不太清楚,但事實是可以。
不止是加國,英國也有類似的法例,也有不少人是不用付中學學費讀公校,只是要付 boarding的費用而已。

kls12 發表於 17-5-24 11:54
法律上可能要做很多東西?我不太清楚,但事實是可以。
不止是加國,英國也有類似的法例,也有不少人是不用 ...

都係個句,捉唔捉到係政府既事。税務法律是咁計。值唔值得搏就看你入息(包括投資,增值,銀行利息,物業收入和增值)有幾多。

咁如果間公校是無boarding, 咁是否找個host family 便可呢?

kidtomum 發表於 17-5-24 12:30
咁如果間公校是無boarding, 咁是否找個host family 便可呢?

唔明你問咩。無Boarding當然要找地方住。

全加國的有Boarding公校甚少。大部份boarding公校係為弱能人士而設的。

你們好, 我女剛收到加國公校 LETTER OF ACCEPTANCE, 依家煩緊攪STUDENT VISA, 請問有無人攪過, 可以教我點做?

SUSANNA 發表於 17-5-25 10:22
你們好, 我女剛收到加國公校 LETTER OF ACCEPTANCE, 依家煩緊攪STUDENT VISA, 請問有無人攪過, 可以教我點 ...

我上年第一次申請因為急,所以係比錢agent攪, 今年先自己攪! 你有 imm 5646 未? 你去民政署宣誓未?

SUSANNA 發表於 17-5-25 10:22
你們好, 我女剛收到加國公校 LETTER OF ACCEPTANCE, 依家煩緊攪STUDENT VISA, 請問有無人攪過, 可以教我點 ...

可參考

https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3445331

WC298 發表於 17-5-25 15:00
我上年第一次申請因為急,所以係比錢agent攪, 今年先自己攪! 你有 imm 5646 未? 你去民政署宣誓未?
...
申請學校之前去過民政署宣誓, 做簽証要再去嗎? 另我未有 imm 5646

回覆 SUSANNA 的帖子

我地2星期前study visa批埋喇,都係搵agent搞,大約一個月,你要資料可聯絡我!😊😊
‹ 上一主題|下一主題