用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田聖羅撒書院
樓主: Tangkaka
go

沙田聖羅撒書院   [複製鏈接]

ICbaby 發表於 17-8-24 18:05
其實佢同聖家好相似。
srl 收番srl 小学八成学生,當中有B2生一d都吾奇,聖家都有B2生。
派位B2生派到入去 ...
其實我覺得佢情況仲惡劣過聖家, 因為小學同中學唔同地區, 變相直屬學生要跨區返中學, 而小學同區既九龍城B1學額又充足, 正常B1外校生得咁少位, 又要跨區, 邊得閑同你搏, 留俾沙田區又位少。另外樓上JM都有提及, 唔知點解我哋新界人, 可能小學少單性學校, 一般都唔鐘意單性學校, 仲要沙田又係B1學額充足, 所以九龍城區女仔, B1止血線真係揀聖家都唔揀佢, 起碼同區唔駛坐咁耐車返學。

我就唔同喇, 我小學本來係跨區, 屋企去聖羅撒反而近, 但係英文教深一年............都係唔好諗了。老老實實繼續跨區算了。

crazyhippo    發表於 17-8-25 12:53

hkpapa852 發表於 17-8-20 18:14
九龍城中學網B1學位充足,所以根本無需考慮他區B1中學,所以基本上聖羅撒唔會多B1生爭,甚至校內學生亦有部 ...
其實我都唔明白, 雖然話跨區啫, 但係聖羅撒始終係好學校, 小學部B2生除非驚跟唔上, 如果入到應該會十分高興至係, B2生同邊緣人都塞唔滿D直屬位?

little_yolky 發表於 17-8-25 10:36
其實我都唔明白, 雖然話跨區啫, 但係聖羅撒始終係好學校, 小學部B2生除非驚跟唔上, 如果入到應該會十分高興 ...
只可以怪九龍城太多唔錯既B1中學, 令B1學生都不需外求
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 17-8-25 10:36
其實我都唔明白, 雖然話跨區啫, 但係聖羅撒始終係好學校, 小學部B2生除非驚跟唔上, 如果入到應該會十分高興 ...

以今年為例,小學全級有11x人,冇記錯直屬位有79個,band 3生唔收,有部份band 1生會向外走,
前扣後扣之下會約有3x人不上書院,所以有幾個直屬位用唔晒流出來唔出奇。

candb 發表於 17-8-25 11:01
以今年為例,小學全級有11x人,冇記錯直屬位有79個,band 3生唔收,有部份band 1生會向外走,
前扣後扣之 ...
89個直屬位加6個街外位.
想信最後直升番上書院, 好大機會只有不夠70人..... 即係仲有25個街外位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

好多人吾願意入沙田返学,願要強区聖家la,加上沙田又多B1学額,再加上女校,所以少人選佢!但佢確實是一間低調、校风嚴謹嘅好学校!

回覆樓主:

如果SRL在九龍城区又吾同玩法啦!

ICbaby 發表於 17-8-25 13:20
如果SRL在九龍城区又吾同玩法啦!
咁緊係。起碼原校上既應該好多, 你睇聖家就知。點有直屬位流去街外咁開心。

little_yolky 發表於 17-8-25 14:32
咁緊係。起碼原校上既應該好多, 你睇聖家就知。點有直屬位流去街外咁開心。 ...

鬼叫當年決定搬沙田咩

little_yolky 發表於 17-8-25 10:32
其實我覺得佢情況仲惡劣過聖家, 因為小學同中學唔同地區, 變相直屬學生要跨區返中學, 而小學同區既九龍城B1 ...

英文教深一年係啲生字深左, 其實好快習慣
同埋要上eng lit, 更加快會掌握到, 放心

little_yolky 發表於 17-8-25 10:32
其實我覺得佢情況仲惡劣過聖家, 因為小學同中學唔同地區, 變相直屬學生要跨區返中學, 而小學同區既九龍城B1 ...

但衣車小学透明度低,好多野相當神秘,吾比家長知,令家長 模稜兩可!

little_yolky    發表於 17-8-26 15:02

ICbaby 發表於 17-8-25 18:58

但衣車小学好透明度低,好多野相當神秘,吾比家長知,令家長 ...

請教衣車即係邊間?

米米太太 發表於 17-8-25 19:03
請教衣車即係邊間?

聖家

ICbaby 發表於 17-8-25 19:04
聖家

Thx!

little_yolky 發表於 17-8-25 14:32
咁緊係。起碼原校上既應該好多, 你睇聖家就知。點有直屬位流去街外咁開心。 ...

衣車有2間小學, 如果仲外流咁真係感覺好少人直升

little_yolky    發表於 17-8-26 15:03

想問聖羅撒中學高中的A班跟其他班有什麼不同?老師教法會有什麼不同?

gigiyyc 發表於 17-8-25 15:29
鬼叫當年決定搬沙田咩
沙田真係好好住, 地靈人杰, 我都住咗差唔多10年。

我外甥在沙田返小學, 女同學又band1的, 個個寜願揀 林裘謀 培英 等, 不會㨂st rose, 女子監獄這外號 嚇怕不少人

阿女上了13日適應班,感覺暫時非常良好,阿女話老師好好人,話好多本身係舊生。

winnietingting 發表於 17-8-27 13:06
我外甥在沙田返小學, 女同學又band1的, 個個寜願揀 林裘謀 培英 等, 不會㨂st rose, 女子監獄這外號 嚇怕 ...
最近上新聞俾人叫女子監獄個間跖係佢喎?
‹ 上一主題|下一主題