用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田聖羅撒書院
樓主: Tangkaka
go

沙田聖羅撒書院   [複製鏈接]

angiehouse 發表於 17-6-12 09:42
請問難入嗎?  只收, 機會多左, 但有小學,學額小, 所以吾確定
只收女孩

carolnlk 發表於 17-6-12 09:21
請問你女兒是讀精英班嗎?

是呀,精英班

回覆樓主

請問多唔多小學部同學揀番升上中學部?

回覆樓主:

我係舊生, 到而家我仲好鍾意自己學校
當年考AL英文, 我讀理科全班D or above, 大部分同學至少有C, 考過AL英文都知程度如何
文科班英文比我地更好, st rose亦係少數有eng lit讀的學校
校長, 老師都好好, 楊校長當年教chem的, 深受同學愛戴
練副校係舊生, 教eng lit, 好了解同學&學校
何副校就係教phy, 與同學關係都好好
3位都曾經教過我

但你問我會唔會揀母校, 真係未必, 因為我住香港島, 除非到時個女派位唔好彩要叩門, 我屋企有車直接到但車費貴

但如果我住沙田, 生女, 自行會揀佢, 始於出黎做野後明白英文的重要性

有同學因乙部放好尾都入到聖羅撒,因而以為聖羅撒好易入,不是好學校而不開心。其實呢個問題已發生好幾年,個個特别九龍城校網以為它只有幾個位唔敢揀,你敢揀even Band2基本一定入到,Lima小學口碑亦不好。
其實聖羅撒中學係一間好好嘅學校,她願意收番自己八成小學嘅學生,即使你係band2(中學本身係B1),感覺她很有道義,所以佢係好谷,我諗主要原因係想帮埋d band 2學生。
當然佢不是一間all round學校,齋讀書,六年冇得出去吃lunch, 係佢嘅缺點。傳聞佢亦好嚴,但嚴得嚟不似小學部(傳聞),據身邊朋友用家說,中學部校長同老師都好有heart,練校長同好多老師本身都係Lima畢業生, 好用心想搞好學校,所以佢真係一間唔錯嘅中學

limehouse 發表於 17-8-20 14:32
有同學因乙部放好尾都入到聖羅撒,因而以為聖羅撒好易入,不是好學校而不開心。其實呢個問題已發生好幾年, ...
九龍城網同沙田網抽中學既情況,又豈能同日而喻呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-20 16:10
九龍城網同沙田網抽中學既情況,又豈能同日而喻呢?
hkpapa852, 抱歉比較愚笨,你意思是~~

limehouse 發表於 17-8-20 16:39
hkpapa852, 抱歉比較愚笨,你意思是~~
九龍城中學網B1學位充足,所以根本無需考慮他區B1中學,所以基本上聖羅撒唔會多B1生爭,甚至校內學生亦有部份不願到他區讀書而放棄直屬位,所以隨時直屬位會有餘額俾B2街外學生抽入。
但係沙田區,聖羅撒只有幾個位,非B1生應該無乜機會抽入。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-20 18:14
九龍城中學網B1學位充足,所以根本無需考慮他區B1中學,所以基本上聖羅撒唔會多B1生爭,甚至校內學生亦有部 ...
所以校網真係非常重要

Tangkaka 發表於 17-5-21 17:27
請問可曾有朋友是叩門入,要咩成績,要考d咩呢?

上年有師姐叩到,最後因叩到港島區另一女校而放棄咗SRL

有同學因乙部放好尾都入到聖羅撒,因而以為聖羅撒好易入,不是好學校而不開心。其實呢個問題已發生好幾年, ...

校長mr yeung, 副校miss lin & mr ho都好好
不過好特別, 住香港島大家目標係齋校, 但去到新界區, st rose係齋校反而係大家唔揀的原因

佢自行想收多啲非直屬學生, 始終大抽獎時已經可盡收小學, 所以沙田區女仔自行真係可以一試

hkpapa852 發表於 17-8-20 18:14
九龍城中學網B1學位充足,所以根本無需考慮他區B1中學,所以基本上聖羅撒唔會多B1生爭,甚至校內學生亦有部 ...

係呀
如果小學用唔晒直屬位, 剩返嘅係歸九龍城區而唔係沙田
之前都聽過九龍城區1x志願入st rose

回覆樓主:

剛過的DSE, 我見到srl college有同學差一科就是狀元,呢間學校都唔錯!

St Rose 小學口碑不好?可唔可以講下邊方面呢?(emoji)

carolnlk 發表於 17-8-21 23:29
St Rose 小學口碑不好?可唔可以講下邊方面呢?(emoji)
咁啱認識兩位媽媽阿女都係讀聖羅撒幼稚園,但寧願跳船小學讀私小。六年後今年又認識另一位媽媽阿女讀聖羅撒小學。三位媽媽亦對聖小校長管理有微言(記得網上亦有同樣訊息)。所以我對聖小感覺不太好,當然佢哋主要係話校長可能較自我,其他方面可能ok嘅。其實我亦有同事係聖中畢業生,我好記得佢話好憎St Rose, 有女一定唔會比佢讀,但近年(特别係楊校長接任後)口碑就非常正面。
所以都係嗰句,一個好嘅校長非常重要。

limehouse 發表於 17-8-22 17:42
咁啱認識兩位媽媽阿女都係讀聖羅撒幼稚園,但寧願跳船小學讀私小。六年後今年又認識另一位媽媽阿女讀聖羅撒 ...

我自己就是St Rose幼稚園同小學用家,2個女都係由幼稚園開始讀,所以好了解。
記得大女讀幼稚園時係比較輕鬆,兩年之後到細女讀就辛苦咗好多,課程深咗同功課多咗,但都算應付到,而同幼稚園校長比較少交流,所以冇乜特別感覺。

由幼稚園上st rose 小學,唔係直升的,我知有啲同學家長唔係住嗰個區,又怕抽唔到,所以選擇咗私小或其他小學。當然都有啲聽聞st rose小學好嚴,又話老師冇愛心,所以唔敢揀st rose小學,嘻嘻。但我自己就有段時間經常在學校門口觀察st rose啲學生同老師,親身去了解,見到大部分學生都好乖好有禮貌,所以最後都揀返小學,又好好彩抽中咗,但都有啲同學仔抽唔中。

而2個女最後都升晒st rose小學,初初都有啲擔心,好怕啲老師冇愛心,但最終又覺得大部分老師都好好,兩個女都好鐘意啲老師,又讀得開心,唯一唔好就係好多功課同presentation。尤其大女讀頭三年,成日做功課做到夜晚11點,特別係數學科,大女有時都會做到唔開心。但近兩年唔知係咪太多家長反映多功課得滯,到細女讀時又少咗啲功課。大女大多數都考全班10名內,都有拎過成績優異奬,而細女份人粗心大意,做嘢求求其其,一直都保持係全班由尾數起10名內,仲有一次考尾二,激死!但又冇好似傳聞咁講,校長要見家長,踢學生出校嗰啲,一次都冇見過校長,學校又冇要求佢上補底班,反而老師有主動搵校外一啲機構幫佢評估學習能力,想幫佢,結果出嚟又冇乜特別問題,經過四年老師丶家長同佢自己的努力,最近一次佢終於考到較前位置,仲攞埋進步獎,細女話以後都要努力讀書,哈哈!

limehouse 發表於 17-8-22 17:42
咁啱認識兩位媽媽阿女都係讀聖羅撒幼稚園,但寧願跳船小學讀私小。六年後今年又認識另一位媽媽阿女讀聖羅撒 ...

上面個post文字超出上限,呢度繼續......

而大女今年都升中一,佢自己都話要揀返st rose 書院,因為好多好朋友一齊讀書,又鍾意間學校同啲老師,佢話唔介意遠(可能佢未知辛苦),本來我想佢讀上智,因為較近,返學放學慳好多時間。但佢唔鍾意,咁我都會支持佢,始終要喺間學校六年係佢,最緊要係佢自己鍾意,有乜結果佢都要自己承擔,免得我幫佢揀中學讀得唔好就怪我。

咁多年嚟,我對st rose幼稚園同小學暫時都好滿意,幼稚園啲老師超有愛心,小學啲老師都好好,都好關心學生,暫時好好彩,未遇到好衰的老師,而且佢地都教到我兩個女啲英文都唔錯,st rose小學英文課程算幾深的,而小學校長就好注重學生的品德,對學生嘅言行舉止好嚴格的。以上全部係個人感覺同見聞,純粹想同大家分享下。

至於中學,九月先返學,未知對st rose書院有乜感覺,但聽大女講楊校長會退休,九月開始係一個女校長!了解咗之後,遲下再分享下。

carolnlk 發表於 17-8-22 21:17

上面個post文字超出上限,呢度繼續......
所以個人感覺最緊要,最緊要覺得自己個女適合

limehouse 發表於 17-8-22 21:28
所以個人感覺最緊要,最緊要覺得自己個女適合

係呀,有啲家長一畀老師話佢個女有啲咩要改善,佢就會好驚,覺得老師話佢個女。其實掉返轉諗,老師可能係想幫佢個女,想佢提升自己。所以正面的思想好緊要(emoji)

carolnlk 發表於 17-8-22 21:34
係呀,有啲家長一畀老師話佢個女有啲咩要改善,佢就會好驚,覺得老師話佢個女。其實掉返轉諗,老師可能係 ...

Agreed
‹ 上一主題|下一主題