用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唔知應唔應該再學過?!
樓主: 哈利媽
go

唔知應唔應該再學過?!   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 17-5-24 12:38
小女也是, 小學初中唔小心得離大譜, 高中又忽然可以小心。原來孩子只須要時間長大。
...

人個腦袋要到20歲左右,分析判斷能力才發展成熟。青少年階段點解容易做出判斷錯誤的傻事,事實經驗未夠加個腦真係未能作出正確分析。人係成長得好慢好慢的,只係社會想小朋友一步登天,兩歲就話要識坐定學習。

YanKanMom 發表於 17-5-24 12:49
如果孩子原是懂得答案,但因看錯或不注意題目的要求而被扣分,心裡雖欣慰他掌握到學了的東西,但我仍會提他 ...

有些孩子只需要多點時間, 迫不來的。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

wan_sosin 發表於 17-5-24 12:51
人個腦袋要到20歲左右,分析判斷能力才發展成熟。青少年階段點解容易做出判斷錯誤的傻事,事實經驗未夠加 ...

其實重點唔係人的成長快定慢, 這是主觀。重點係明白每個孩子的進度有自己的時間表。 迫, 只係產生痛苦。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-5-24 13:37
其實重點唔係人的成長快定慢, 這是主觀。重點係明白每個孩子的進度有自己的時間表。 迫, 只係產生痛苦。
...

換個角度來講,都是對的!

是能力?是態度?父母要細心分析!
如用態度來說,我小時候一定是又懶又唔肯用腦,且無心向學!
用能力來說,我副引擎要花十年時間來撻著,在別人來說是浪費時間,在我來說,這個過程是必須的。
做父母要相信小朋友,肯定小朋友已作出努力的地方,下下用表現來衡量小朋友有幾努力,對小朋友其實唔公平。緊記! 小朋友真的是小朋友。

wan_sosin 發表於 17-5-24 09:57

統一做法和答案,容易管理嘛!

講起唔跟框框做嘢,我諗起噚日阿仔比份數學卷我睇,今次份數學卷嘅topic 係symmetry ,其中一條題目係要求學生將欠缺了嘅部份畫返出嚟,令圖案變成完整,我仔除了將欠缺部份畫了出嚟,仲兩邊加多一個圖案,雖然畫出嚟都係2邊對稱,但由於完全脫軌,老師當然當錯。我望住份卷,當吓真係哭笑不得,創意無限,但……。

shadeslayer 發表於 17-5-24 13:34
對啊,迫容易兩敗俱傷。只不過,做阿媽的我仍會苦口婆心,提了他讓自己自我感覺良好便算。

shadeslayer 發表於 17-5-24 13:34

雖然明白成長要過程、時間,但我仍認為睇題目唔小心、唔認真係態度問題。

S-Kwok 發表於 17-5-24 15:09
講起唔跟框框做嘢,我諗起噚日阿仔比份數學卷我睇,今次份數學卷嘅topic 係symmetry ,其中一條題目係要求 ...

初小錯得起,而且小朋友又唔係唔識。
平常我哋要求小朋友太完美。
我仔試過田徑比賽跑錯線,教練都好無奈,但比賽又唔係得一次,一定有機會再做好一些。
小朋友其實可以好幸福,因為錯咗都只係一份功課,一個考試,小朋友幾時不是在錯誤中學習?只要家長唔好過於執著。
但大人的錯誤有時就影響深遠了,隨時責擔嚴重後果。

正所謂:子不教,父(母)之過,genes 來自父母,態度唔認真,雖然話小朋友executive function 未完全develop 好,但最終都是父母管教責任。

身邊有一sen例子,e生mentioned 一些行為歸咎於管教問題。所以父母要正面和積極面對子女成長過程和需要,唔識就搵時間聽下相關講座,尤其e世代,上網google 下就搵到,唔好等運到,光陰流逝,捉唔返的

MrBeast 發表於 17-5-24 17:08
正所謂:子不教,父(母)之過,genes 來自父母,態度唔認真,雖然話小朋友executive function 未完全devel ...

真係要揾高人賜教。
我已經教埋、示範、試過每次做功課前口頭提醒、圖示提醒、動作提示……都係咁。

S-Kwok 發表於 17-5-24 17:24
真係要揾高人賜教。
我已經教埋、示範、試過每次做功課前口頭提醒、圖示提醒、動作提示……都係咁。
...
都係試不同方法,有時要think out of the box,我個聯想力不夠,我思前想後,覺得是生活經驗不足,於是就比佢睇電視劇。anyway,小朋友不肯做大多都是因為覺得難,只要唔好話小朋友唔認真,父母盡左力幫找方法就得,d 唔小心失分,一係操一係等,要自己行量,不過我有時都借機講下,eg, hidden figures 中點解要搵多個人 chk 數。

S-Kwok 發表於 17-5-24 15:09
講起唔跟框框做嘢,我諗起噚日阿仔比份數學卷我睇,今次份數學卷嘅topic 係symmetry ,其中一條題目係要求 ...

其實答案已乎合題目背後的用意, 知道自已實力最重要。

S-Kwok 發表於 17-5-24 15:59
雖然明白成長要過程、時間,但我仍認為睇題目唔小心、唔認真係態度問題。
...

不一定。

小女我由三歲教到10歲要小心, 沒有用, 我放棄了。忽然之後十三歲左右自動自覺小心左好多, 成個人各方面成熟左好多。

可能有D小孩真係態度差, 可以改善。但有另一些小孩他們只要多點時間。

不是說不用教導, 我是說如果教唔聽, 不要夾梗來, 時間可能會治愈。如果學校唔容許, 即學校唔啱孩子。

wan_sosin 發表於 17-5-24 16:48

初小錯得起,而且小朋友又唔係唔識。

田径跑錯線非常小事, 小女以前兩次籃球比賽「射錯籃」比同學老師笑左2年。比賽喎, 又如何?   近兩年成熟在無再出現!

S-Kwok 發表於 17-5-24 17:24
真係要揾高人賜教。
...

只有睇開D, 真的。

MrBeast 發表於 17-5-24 18:56
都係試不同方法,有時要think out of the box,我個聯想力不夠,我思前想後,覺得是生活經驗不足,於是就比 ...

如果可以等, 做乜要操?

學校等唔到, 咁要考慮適合否。

MrBeast 發表於 17-5-24 17:08
正所謂:子不教,父(母)之過,genes 來自父母,態度唔認真,雖然話小朋友executive function 未完全devel ...
真係請包靑天都申冤唔到!我觉得好冤枉,正如楼上講,身教言教……乜都做齐+幾年,不敵佢原厰default左既野。有时我好沮喪,人地話我無家教,实在係教而不善……

shadeslayer 發表於 17-5-24 20:05
田径跑錯線非常小事, 小女以前兩次籃球比賽「射錯籃」比同學老師笑左2年。比賽喎, 又如何?   近兩年成熟在 ...

是的,奧運都試過有運動員跑錯線,何況只係小朋友,所以犯錯機會人人都有。

射錯籃要比人笑足兩年,都真係會好深刻。

其實無人做得到0出錯,曾經見過一些小朋友,在家人幫助下,從來不會欠交功課或帶漏任何東西返學校,但不幸地真的發生了一次錯漏,個打擊大到哭起來!小朋友其實都需要學去承受一些錯敗.再差都試過就無咁易輸唔起。

wan_sosin 發表於 17-5-25 00:00
是的,奧運都試過有運動員跑錯線,何況只係小朋友,所以犯錯機會人人都有。

射錯籃要比人笑足兩年,都真 ...

難得阿女樂觀, 人地笑佢, 佢笑埋一分。兩年後, 孩子由錯誤學習, 成熟了, 再沒射錯。

好多錯誤, 幾年後看, 是過程, 不須要太緊張。
‹ 上一主題|下一主題