用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唔知應唔應該再學過?!
樓主: 哈利媽
go

唔知應唔應該再學過?!   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-5-22 11:29
如果語文差一年,中文既分別係作文可能體裁唔同咗(由記敍變描寫,變說明,再變議論),閱讀理解要長答,而 ...
作文-向作到超標,只怕寫太多唔夠简潔,所以唔多感受到太大分别~tense嘛,都係禁学,又唔觉边个tense比边个特别难~其实你講紧两个範疇:教深-年/考深-年~程度上教深一年实在唔係乜问題~

Yanamami 發表於 17-5-22 10:18
其实語文既野一年差好遠咩?都見到有小二三家長问睇金庸咯?又有話睇Herry Potter咯~到呢d禁既級数讀高一年 ...
以e世代resource available,英文教深一年對某group 人的確沒有大問題,至少小朋友來說佢地係可以handle 到。不過對於我這類慢細摩王,又要追愈來愈深的中文,又要gim顧英就有些吃力。

其实語文既野一年差好遠咩?都見到有小二三家長问睇金庸咯?又有話睇Herry Potter咯~到呢d禁既級数讀高一年 ...
唓, 金庸寫白話丫嘛, 咪好似睇故仔一樣啫, 小朋友邊個同你研究D角色內心世界啫。英文點一樣, 雞腸咁, 唔識就唔識喇, 真係好羨慕人哋小朋友小三四睇Harry Potter架, 我隻嘢仲睇緊鬼咁淺本老鼠日記。細果隻仲更家唔好提。

little_yolky 發表於 17-5-22 13:01
唓, 金庸寫白話丫嘛, 咪好似睇故仔一樣啫, 小朋友邊個同你研究D角色內心世界啫。英文點一樣, 雞腸咁, 唔識 ...
唔係wor,小三四的閱解會問角色內心世界,又要估段義,d mc 個個差不多意思,英文因為2nd language,都係d字面野,直接很多。

MrBeast 發表於 17-5-22 13:07
唔係wor,小三四的閱解會問角色內心世界,又要估段義,d mc 個個差不多意思,英文因為2nd language,都係d ...
讀教科書同睇閑書, 又係兩碼子事。睇閑書佢哋係享受緊, 理鬼佢咩段義咩, 最緊要個故仔好睇啫。

Yes and no.

香港考語文好死板, 例如未教 past tense 就用 past tense 答題, 就算正確可用 past tense 都會當錯。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 hippoo 的帖子

Junius Publications

hippoo    發表於 17-5-22 16:06

shadeslayer 發表於 17-5-22 13:33
Yes and no.

香港考語文好死板, 例如未教 past tense 就用 past tense 答題, 就算正確可用 past tense  ...
有些網友喜歡看原著經典,而writing style同小學可能好大分別,一個唔覺意用左就隨時被扣分

little_yolky 發表於 17-5-22 13:12
讀教科書同睇閑書, 又係兩碼子事。睇閑書佢哋係享受緊, 理鬼佢咩段義咩, 最緊要個故仔好睇啫。 ...
兩睇,其實有些橋梁書書後有些C考討論題,若小朋友看書時能汁都lo 埋,相信同時㑹幫到學業

MrBeast 發表於 17-5-22 16:20
兩睇,其實有些橋梁書書後有些C考討論題,若小朋友看書時能汁都lo 埋,相信同時㑹幫到學業 ...
我相信, 10個有8個都唔會睇果D, 正常序都飛埋。

shadeslayer 發表於 17-5-22 13:33
Yes and no.

香港考語文好死板, 例如未教 past tense 就用 past tense 答題, 就算正確可用 past tense  ...
又題外話。

阿女剛剛統測。派聖經卷返嚟, 其中一條填充題, 問 "阿伯拉罕老婆撒拉想要有什麼"。咁阿女答 "有一個兒子"。

錯!

因為書寫 "有兒子", 雖然我哋平時一直學神應許阿伯拉罕同撒拉給他們 "一個" 兒子, 最後撒拉亦只生咗一個兒子, 所以先有之後既阿伯拉罕奉獻獨生兒子既故事。不過, 因為書寫 "有兒子", 所以就算撒拉已經90歲, 佢都唔係想有 "一個" 兒子, 而係 "有兒子", 因為XXX出版社係咁應許撒拉既。

依家答題目, 真係要做埋老師肚裡面果條蟲至知model answer係D乜, 否則, 無喇喇就俾人扣分。

Binlojai    發表於 17-5-24 18:42

little_yolky 發表於 17-5-22 16:30
又題外話。

阿女剛剛統測。派聖經卷返嚟, 其中一條填充題, 問 "阿伯拉罕老婆撒拉想要有什麼"。咁阿女答 " ...
此乃為扣分而扣分,
硬係唔俾你一百分。

little_yolky    發表於 17-5-23 09:22

little_yolky 發表於 17-5-22 16:23
我相信, 10個有8個都唔會睇果D, 正常序都飛埋。
我相信都係咁,有點兒走寶

little_yolky    發表於 17-5-23 09:22

little_yolky 發表於 17-5-22 13:01
唓, 金庸寫白話丫嘛, 咪好似睇故仔一樣啫, 小朋友邊個同你研究D角色內心世界啫。英文點一樣, 雞腸咁, 唔識 ...

老鼠日記係我囡當年至愛,差不多成套睇晒,睇完英又去睇D中(中睇左好少,要自己買),連佢家姊既都追,大過D佢既comment係套書D英文用字不適宜學習用。

little_yolky    發表於 17-5-23 09:23

MrBeast 發表於 17-5-22 13:07
唔係wor,小三四的閱解會問角色內心世界,又要估段義,d mc 個個差不多意思,英文因為2nd language,都係d ...
咪係!中文要求-定高过英文。英文直接简单得多~

little_yolky 發表於 17-5-22 16:30
又題外話。

阿女剛剛統測。派聖經卷返嚟, 其中一條填充題, 問 "阿伯拉罕老婆撒拉想要有什麼"。咁阿女答 " ...
最怕呢d学校!我女果时測考只要意思啱就过关,唔洗依書直說~-模-样

又題外話。

This model answer approach to education is killing HK children's imagination and reward 死背書。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題