用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唔知應唔應該再學過?!
樓主: 哈利媽
go

唔知應唔應該再學過?!   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 17-5-24 20:11
如果可以等, 做乜要操?

學校等唔到, 咁要考慮適合否。
i guess 最終要看 intention 和方法,小朋友主導的冇問題,堅持不放棄ok,ot 的訓練好多時以遊戲刑式,仲好好玩tim

Yanamami 發表於 17-5-24 21:50
真係請包靑天都申冤唔到!我觉得好冤枉,正如楼上講,身教言教……乜都做齐+幾年,不敵佢原厰default左既 ...
我小朋友靜唔叫人,咁諗返我自己細個都係咁,只有怪自己d genes。有時同佢解釋有些野可在家做,去人地屋企就冇禮貌,人地會覺得冇家教,但對小朋友來說冇直接影響,又點會記得,只能入到人地屋企前提一下 n hope for the best.

shadeslayer 發表於 17-5-25 00:16
難得阿女樂觀, 人地笑佢, 佢笑埋一分。兩年後, 孩子由錯誤學習, 成熟了, 再沒射錯。

好多錯誤, 幾年後看, ...

教女有方!

Yanamami 發表於 17-5-24 21:50
真係請包靑天都申冤唔到!我觉得好冤枉,正如楼上講,身教言教……乜都做齐+幾年,不敵佢原厰default左既 ...

我同我自己講,她是獨立個體,不由父母擺布(教導),不會完全跟家長意願長大。小學生外表像聽話,可能是長期壓抑,會在中學大學反彈。

當然不是說父母全無用處,係不能強求的東西可能比好多人想像中多。勉強只帶來痛苦。好與壞,是孩子福份。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

wan_sosin 發表於 17-5-25 07:41
教女有方!

奇就奇在,我無乜「教佢」,我只係「睇開D,順其自然」。It dawned on me one day that she needs time to grow up.

其實我深信,如果女兒在好多學校校隊射錯籃兩次,佢會比教練鬧到趴係到,同學也會眼超超,或者被趕走。好學校也有功勞。

shadeslayer 發表於 17-5-25 08:29

奇就奇在,我無乜「教佢」,我只係「睇開D,順其自然」 ...

女孩子是較有能力慢慢自己摸索到條路,較為懂得自我反省。
但男孩子就可能需要引導一下,佢哋自覺性較低,要教識佢哋去思考。

如果學生所犯的錯與道德無關,理應包容,慢慢引導,給學生學習的機會,這是好學校。

shadeslayer 發表於 17-5-25 08:02
我同我自己講,她是獨立個體,不由父母擺布(教導),不會完全跟家長意願長大。小學生外表像聽話,可能是 ...
當然不是說父母全無用處,係不能強求的東西可能比好多人想像中多。勉強只帶來痛苦。好與壞,是孩子福份。確實如此我能領會無奈另一半還未化

wan_sosin 發表於 17-5-25 09:59
女孩子是較有能力慢慢自己摸索到條路,較為懂得自我反省。
但男孩子就可能需要引導一下,佢哋自覺性較低, ...

我經常看女兒籃球比賽, 很多學校球隊教練一開場便喝駡, 駡得兇, 駡得狗血淋頭。不是大聲提場, 係駡:「做乜俾人過呀!」, 「發完夢未呀, 唔比你打好嗎?」

但如果仍然輸, 好多到中場便「完全」收聲, 由得隊波自生自滅。

我外人看見也覺得心痛。

係好多隊波也是一樣。我和女兒好幸運。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-5-25 13:22
我經常看女兒籃球比賽, 很多學校球隊教練一開場便喝駡, 駡得兇, 駡得狗血淋頭。不是大聲提場, 係駡:「做乜 ...

個個魔鬼教練,驚學生輸咗佢哋飯碗。
‹ 上一主題|下一主題