用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 46 & 48 校網
樓主: gnowkc
go

46 & 48 校網   [複製鏈接]

醒目開學勳章

phoebelamlam 發表於 17-6-9 10:31
睇2016,你指教下我,邊間唔係b1
我都係學緊, 唔好講指教 ^^"
我見到佢地唔會將新生命, 同埋福建中學列入band 1

福建, 都未到band 1呀~ 佢中中, 一向成績都大約係band 2頭

回覆 幸福黃太太 的帖子

係,依間

namc 發表於 17-6-9 10:31
回覆 phoebelamlam 的帖子

基樂點睇 ?

如果唔想派去坪天, 宣基呢類9年學校, 基樂可考慮放乙2,乙3。

10Week3Day - 3.55cm
11Week4Day - 5.25cm
14Weeks4Days - 8.86cm

醒目開學勳章

phoebelamlam 發表於 17-6-9 10:31
睇2016,你指教下我,邊間唔係b1

引用前輩 hkpapa852 #381
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3295224&extra=page%3D1

(46網) 柏德

http://bpcs.edu.hk/CustomPage/openInIFrame.aspx?ct=customPage&webPageId=6&nnnid=8

升中概況 (只列B2A-B1中學)

中學名稱

人數

德望學校           

華仁書院(九龍)      

伊利沙伯中學         

旅港開平商會中學      

寶血上智英文書院      

中華基督教會協和書院     

觀塘官立中學         

聖言中學           

藍田聖保祿中學        

聖潔靈女子中學        

觀塘瑪利諾書院        

中華基督教會蒙民偉書院   

順利天主教中學        

梁式芝書院  (B2A-B1C)

香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學  (B2A-B1C)

升讀B1直資中學人數: 1
升讀B1官津中學人數: 45

升讀B1中學人數: 46

升讀B2A-B1C直資中學人數: 0
升讀B2A-B1C官津中學人數: 4

升讀B2A-B1C中學人數: 4

升讀B2A-B1中學人數: 50

如畢業生有130人, 升讀B2A-B1中學比例會係: 50/130=38.46%

kk80400 發表於 17-6-9 10:34

唔講福建住,因呢間我無了解
但呂郭,英文授課,最多跌都係b1c,又點會唔納入b1個group到呢?
(我都新手,但唔敢亂出去問

幸福黃太太 發表於 17-6-9 10:30
呢間會搬去邊? 會唔會搬埋過黎46網? 定照舊48網?

聖約翰搬上安達.校網由46 > 48

kk80400 發表於 17-6-9 10:34
福建係中中? 佢小學係英小喎

醒目開學勳章

phoebelamlam 發表於 17-6-9 10:42
唔講福建住,因呢間我無了解
但呂郭,英文授課,最多跌都係b1c,又點會唔納入b1個group到呢?
(我都新手 ...
我都唔太清楚, 而本身某d小學都唔會計新生命列入band 1
你可以睇下聖瑪太, 佢都冇列新生命入讀生

醒目開學勳章

HAPPYan_BB 發表於 17-6-9 13:41
福建係中中? 佢小學係英小喎

睇返資料 福建係英中, 但係佢之前真係d人視佢為band 2頭到

其實學校從來沒有官方Banding, 因為Banding只有呈分既小六學生先有.
中學既Banding如何定亦沒有準則, 只係官津中學如何能成為全英中(全級可開英文班)係有要求. 至於直資學校, B3水平都可以做英中.

官津中學想成為全英中, 簡單D就係多收B1學生. 不過, 可以成為全英中, 唔代表中六畢業生一定可以有亮麗成績.

我個人重視學校output, 只要中六畢業生平均成績, 或入U率達一定水平, 我會視佢為B1中學.

以下係我近年整理個人認為係有B1水平既中學名單:
https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 17-6-9 14:00
其實學校從來沒有官方Banding, 因為Banding只有呈分既小六學生先有.
中學既Banding如何定亦沒有準則, 只係 ...

L5#14B1觀塘官立中學, 觀塘瑪利諾書院, 藍田聖保祿中學, 聖言中學,  順利天主教中學, 蒙民偉, 匯基書院(東九龍), * 聖傑靈女子中學
B2A-1C梁式芝, 福建中學
B2呂郭碧鳳

* 聖傑靈女子中學:  近年沒有公佈DSE成績以及畢業生去向資料, 未能確認, 估計仍屬B1中學

回覆 大檸樂 的帖子

請問呢間學校ok嗎?例如功課數量多

hkpapa852 發表於 17-6-9 14:00
中學既Banding如何定亦沒有準則, 只係 ...

明白

little-wong 發表於 17-6-9 16:09
回覆 大檸樂 的帖子

請問呢間學校ok嗎?例如功課數量多
你講46間聖約翰? 呢間我唔太清楚

有無邊間一定要111先可叩門?

那46校網邊間算谷學生?邊間是happy school?

wongkitty88 發表於 17-6-29 23:33
那46校網邊間算谷學生?邊間是happy school?

個人覺得46
Happy school : 慈敬,宣基2,堅樂2、基樂
半happy : 佐聖

回覆 jkhn1234 的帖子

九聖谷唔谷?

jkhn1234 發表於 17-6-29 23:39
個人覺得46
Happy school : 慈敬,宣基2,堅樂2、基樂
半happy : 佐聖
咁邊間有多啲課外活動選擇?

wongkitty88 發表於 17-7-2 23:19
咁邊間有多啲課外活動選擇?