用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 46 & 48 校網
樓主: gnowkc
go

46 & 48 校網   [複製鏈接]

win0131 發表於 17-5-20 11:37
請問46網學校排名?點揀好。邊間派到好中學?(emoji)(emoji)

46網計成績好, 會係柏德同九天。 如你想要大校舍, 又唔怕多新移民, 就聖天同呂明才, 宣基除非你得一個小朋友, 有細佬妹跟尾都冇人想揀(因為學校只做9年) 坪石 校長老師有愛心,可惜學校支援不足。 基樂, 慈敬都係有愛心, 但未上到軌既學校。

10Week3Day - 3.55cm
11Week4Day - 5.25cm
14Weeks4Days - 8.86cm

回覆 幸福黃太太 的帖子

請問點知邊間係1線,2線學校?如果比較,佐聖同呂明才邊間好D?
謝謝

Net 46, 九天如何成績好?? 有無多少少資料?? Thanks.

Felix223 發表於 17-6-5 12:14

Net 46, 九天如何成績好?? 有無多少少資料?? Thanks.

校長話,過50%升b1,但無任何數據顯示,信不信就自行決定

namc 發表於 17-6-5 11:42

請問點知邊間係1線,2線學校?如果比較,佐聖同呂明才邊間好D?

46網小學冇好突出既一線, 可能同區內學生競爭力有關。比較谷同出名係柏德。

namc 發表於 17-6-5 11:42

重有你講呂明才同佐敦谷, 2間派位望落分別唔大, 大家又係新校舍。 呂明才呢幾年有力谷學, 默書經常默課外未學過但會比範圍既字。(例如今次默量詞, 你就自己搵量詞讀, 範圍好大架,自己估) 但小朋友會好辛苦。
佐敦谷就happy school.2間都多新移民, 2間老師都有愛心既。 睇你鐘意

Felix223 發表於 17-6-5 12:14

呢間學校前身係觀塘小巴站果間小學學校既上午校, 觀塘呢間係2線尾小學, 好多人48網放乙4後。 但分左校, 呢間上午校除左新校舍, 點解可以做到咁hit我就唔知點解。

幸福黃太太 發表於 17-6-5 18:18
呢間學校前身係觀塘小巴站果間小學學校既上午校, 觀塘呢間係2線尾小學, 好多人48網放乙4後。 但分左校, ...

正確來說九聖是宜安街聖若翰小學的上午校,之後上午校去了九龍灣。宜安街是以前下午校,派位%一定比九聖低。我只好奇現在九聖所說有一半派B1的數據是真定假,因為冇實際數字顯示,不過48網已經似乎是一個重災區,唔會再考究。

Felix223 發表於 17-6-5 18:39
正確來說九聖是宜安街聖若翰小學的上午校,之後上午校去了九龍灣。宜安街是以前下午校,派位%一定比九聖 ...

只有學校知,家長都好難知曬,要識曬全級家長,好難

幸福黃太太 發表於 17-6-5 18:10
46網小學冇好突出既一線, 可能同區內學生競爭力有關。比較谷同出名係柏德。
...

其實,我細囡讀左一年柏德,暫時唔覺谷,但當然比梁省德辛苦(家姐在呢間畢業)

但點解網上排名九聖仲高過柏德?

其實2間都幾鐘意,如果要睇,係咪要睇埋升中學既資料去決定?我想知邊間易入D

namc 發表於 17-6-6 09:23

但點解網上排名九聖仲高過柏德?

網上排名其實冇統一標準, 而且計分分好多方面, 基本上係新校舍評分都會比較高。

phoebelamlam 發表於 17-6-5 20:56
其實,我細囡讀左一年柏德,暫時唔覺谷,但當然比梁省德辛苦(家姐在呢間畢業)
...

我哋好多舊同學都係柏德學生, 做功課要做2,3個鐘, 中英文好多抄寫,我都見識過佢哋d功課。 會唔會小一先輕鬆少少, 高年級先多功課?
PS. 我自己小朋友唔係柏德

namc 發表於 17-6-6 09:26

其實2間都幾鐘意,如果要睇,係咪要睇埋升中學既資料去決定?我想知邊間易入D

2間都係學術方面既大熱門。 好難講邊間比較易入, 但見身邊小朋友讀, 好似九聖冇咁多功課同埋多元化d, 啱哂活潑小朋友, 柏德比較傳統, 讀書為主, 小朋友係書蟲型就啱柏德。

phoebelamlam 發表於 17-6-5 20:54
只有學校知,家長都好難知曬,要識曬全級家長,好難

你真係講得好啱, 得學校會知,但又唔會公開資料, 除非識哂6年級家長。

幸福黃太太 發表於 17-6-7 11:00
我哋好多舊同學都係柏德學生, 做功課要做2,3個鐘, 中英文好多抄寫,我都見識過佢哋d功課。 會唔會小一 ...

所以我講明暫時小一囉未到最後,唔知會唔會做死人 不過同校車站高年班家長有時吹吹水,都話唔太多功課,係測考前會谷d

幸福黃太太 發表於 17-6-7 11:03
2間都係學術方面既大熱門。 好難講邊間比較易入, 但見身邊小朋友讀, 好似九聖冇咁多功課同埋多元化d, 啱 ...

抄寫功課,基本上日日都有,但你話係唔係好多份量,我暫時仍然唔覺多,反而,入柏德要留意中文,我暫時睇,我同我其他區嘅朋友,補習班,都講柏德中文真係好深

幸福黃太太 發表於 17-6-7 11:05
你真係講得好啱, 得學校會知,但又唔會公開資料, 除非識哂6年級家長。
...

識曬,仲要真係家長肯講先得不過入得神校,應該都會講就真

phoebelamlam 發表於 17-6-5 12:24
校長話,過50%升b1,但無任何數據顯示,信不信就自行決定
我就一定唔信
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題