用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 知唔知祟真學邊隻phonics
樓主: Katharinethepig
go

知唔知祟真學邊隻phonics [複製鏈接]

btw, 我小朋友都可以自主閱讀oxford reading tree stage 5, 拎住支點讀筆自己聽自己讀就得,完全同學校教既無關,老師沒有半點功勞! 講到底是學術淺,要依靠自學同外補 !!!   以為學術深同谷既家長是去錯地方!!!

emalanlan 發表於 17-7-20 13:26
唔止,老師對行為有問題小朋友更加包容,簡直係縱容添,無能力處理咪當睇唔到囉,如果呢啲叫做 "愛心",真 ...

咁我小朋友同你小朋友唔同,我小朋友係用學校學黎嘅phonics 拼讀嘅,屋企冇點讀筆。祝你搵到好學校

我是舊用家,最後因車程太遠,沒有升上小學,小兒也昰用學校嘅phonics 來拼讀,選這間學就昰因為有各樣的興趣班,不用再管接管送,省了不少時問,課程重復反而不是問題,幼兒學習經常要重復,唔係佢點會記得。ACK不算谷,但一定比普通或屋邨學校深,將學劵省下來的錢,全部用來上興趣班(自己谷)。升上小學後,成續是滿意的,惟一是中文不穏定。因當年就是低估中文,始終象形文字真是較英文難學,後悔當年沒有報多幾堂中文。

所以説到底就是要花費在外狂谷, 浄靠學校完唔夠, 而且TT 中文程度真是淺到無朋友

ACK學券,EPK私校,玩法完全不同要搞清楚。至於中文應該是小學問題,同區有間一年級默書竟然要識寫龜字了,自已也忘記了正寫如何寫,這樣寫龟字可以收貨嗎。

以我所知ACK 跟EPK 英文課程不一樣, 但中文是一樣的, Kl 所教的中文字比我囝讀的村校N班更淺, 所以我才說TT 中文程度淺到無朋友

至於英文, ACK 確系淺, EPK 只是教多少少, 同其他私校幼稚園比仍差好遠

mrsbb9902 發表於 17-8-1 10:18
以我所知ACK 跟EPK 英文課程不一樣, 但中文是一樣的, Kl 所教的中文字比我囝讀的村校N班更淺, 所以我才說TT ...

請問你小朋友依家係邊到學英文,可pm介紹下嗎?依家搵緊英文course, 毫無頭緒,thx

回覆樓主:

我小朋友9月昇K2了,係EPK學生,K1上了一年學校的Phonics 興趣班, 屋企係用母語教學嘅, 而家到咗一年。。 小朋友其實可以做到簡單嘅拼讀, 同埋自己可以獨立看 oxford reading tree  level3 。。 我個人學得滿意。 至於用邊套Phonics , 興趣班嘅老師我問咗兩次.. 一次係開學嘅時候.. 另一次係學期尾, 佢哋都話係用jolly phonics嘅 ,所以我冇再去深究。 中文係好淺。。。 不過我K2都可能會係出面外補Phonics , 因為係校車時間太耐(emoji)

完全不jolly phonics, 看教材已經知,
完全不是jolly,  校方聲稱的與事實不乎, 奉勸大家唔好校方講乜你就信, 呢間野好多虚假招生聲明, 貨不對辦架! 自己睇清楚D教材就知毫無系統, 亂到七彩, 東一忽西一忽甘教, 有出去上過Jolly 就知校方説法是欺騙家長!

校車時間又是另一個問題, 經常遲半小時至1小時系閒閒地, 態度仲非常之差, 向學校投訴, 校方話校車唔關佢事!

QABABY 發表於 17-8-11 14:12
請問你小朋友依家係邊到學英文,可pm介紹下嗎?依家搵緊英文course, 毫無頭緒,thx
...
我小朋友9月轉校啦, 唔會再讀TT呢間學店, 課程淺, 貨不對辨, 毫無競爭力, 再留系再讀是浪費寶貴光陰, 要中英數phonics 等都完全靠外補不如及早跳船 !   

mrsbb9902 發表於 17-8-15 09:47
我小朋友9月轉校啦, 唔會再讀TT呢間學店, 課程淺, 貨不對辨, 毫無競爭力, 再留系再讀是浪費寶貴光陰, 要中 ...

我係Epk用家,阿女k2,唔明樓上家長點解咁唔鐘意學校,學校一直冇講過話用jolly phonics,不明白樓上為何話學校用jolly phonics. 冇錯,tt課程係比較淺,(相比九龍塘學校)即使epk係要交足學費,課程也不是比ack深很多,但我可以肯定的是,作為用家,阿女返學返得好開心,做功課沒有壓力,而且學校重視信仰及品德,有良好語境~

當樓上家長投訴學校興趣班時,請不要忘記,tt興趣班收費便宜,平均$65-75一堂,根本不能與坊間$2xx-$3xx一堂比較!我覺得學校的興趣班只係讓小朋友增加興趣,如果你要學術型,但又只係比六七十蚊一堂,這未免太不切實際! 小朋友在幼兒階段,最重要是學習與人相處,加上tt本身有小學,佢成個幼稚園課程根本焦點不是train你小朋友出去考直資私小!如果你一心諗住考私小,tt根本不是你杯茶⋯

jimmy0508 發表於 17-10-24 02:06
我係Epk用家,阿女k2,唔明樓上家長點解咁唔鐘意學校,學校一直冇講過話用jolly phonics,不明白樓上為何話 ...

發現近年有幾位用家不停抹黑學校,唔知咩居心!

回覆樓主

睇唔過眼要出句聲,惡意中傷學校太過份了。
我仔在崇真K2了,讀左兩年,遇過兩個班主任都是有愛心的老師,K1時副班主任是native普通話老師,學校都宗教同德育都做得好好,兒子每日都好喜歡返學。我是FTM,每星期都會返學校圖書館做義工,見到大部分學生的英文都唔錯,以學卷學校來說,絕對培養到語境。

現在兒子星期六都有上崇真的免費興趣班,包免費校車(若平時有坐開的話),英語堂一小時由一班ESF native speaking students 教,其實我估都主要係同佢地玩,但見到係每2個姐姐睇4-5個小朋友,應該都有唔少交流,普通話就由一位native 本校老師教2x個學生,但唔洗俾錢試問有幾多間學卷學校做到呢?

請大家批評時諗下同一價錢係咪都能找到相同的質素學習先出聲,又要馬兒好 又要馬兒不吃草

某人話“現近年有幾位用家不停抹黑學校唔知咩居心!” <--我想反問一下點解你又唔問下學校做過啲咩有問題既事先?如何對小朋友無愛心,如何欺騙家長?   而且都貼埋證據出來,何來抹黑?而你都知大家係用家才拎得出呢啲有圖有真相的證據!  目的只有一個,向大家説出真相!

jimmy0508 發表於 17-10-24 02:06
我係Epk用家,阿女k2,唔明樓上家長點解咁唔鐘意學校,學校一直冇講過話用jolly phonics,不明白樓上為何話 ...

So, finally, another 用家都說出了真相:
1) "TT不是用Jolly Phonics" , 問題是校方跟某些查詢的家長說用jolly phonics,點解說謊呢?

2) " 課程係比較淺"     " 佢成個幼稚園課程根本焦點不是train你小朋友出去考直資私小!如果你一心諗住考私小,tt根本不是你杯茶⋯"   <---- this is so true!!!  

emalanlan 發表於 17-10-30 13:35
發現近年有幾位用家不停抹黑學校,唔知咩居心!
快D轉校啦, 我擔心你遲早痴線.....

littlebee_sarah 發表於 17-10-30 17:22
快D轉校啦, 我擔心你遲早痴線.....

有時間去擔心别人, 不如擔心下自己既小朋友好過啦!
我一直理性討論, 盡量對事不對人, 所以亦請勿人身攻擊

emalanlan 發表於 17-10-31 09:19
有時間去擔心别人, 不如擔心下自己既小朋友好過啦!
我一直理性討論, 盡量對事不對人, 所以亦請勿人身攻擊 ...
放心, 我小朋友讀ACK, 但今年interview已經有以下offer及second interview:
Offer:
真道
音小

2nd In:
DB
Ying Wah
王錦輝
cky

而且我個小朋友沒上面試班, 只學畫畫游水, 仲有上你口中說的祟真垃圾興趣班.......

所以我先建議你快D退學, 留係祟真對你太危險啦~~~

回覆 emalanlan 的帖子

一早講過要小心方丈份人極小氣架啦,話口未完就派人攻擊你,不過好好笑,有D講來講去唔理樓上講緊乜,淨系週圍貼同一段野好似貼街招
‹ 上一主題|下一主題