用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文作文不被批改
go

英文作文不被批改 [複製鏈接]

想問大家有沒有試過小朋友的英文作文全年不被批改,咁作來做乜?
   0    0    0    0

AHGU 發表於 17-5-17 06:44
想問大家有沒有試過小朋友的英文作文全年不被批改,咁作來做乜?

仲次次都要全班重作

醒目開學勳章 貢獻勳章

初小好多學校都唔駛作文,所謂作文科係作句

另外再有free writing
但老師唔修改文法,純鼓勵寫作

但樓主個case,我會同老師溝通,了解一下到底為乜
恐龍家

小曳人 發表於 17-5-17 07:11

剛問老師,佢話要不停重作直至作啱。咁我想知點才作啱,已經跟範文的樣式作。
佢又講到好複雜咁,又話已有範文貼黑板,每段有特訂要求...
乜唔係範文的故事線就可以嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果指引清楚,OK
老師有自己方法教學...
恐龍家

我女老師改得好認真,旁边同最後寫滿紅字,作得好同唔好既地方都有comment.-班3x人我觉得佢好勤力。不过每个学期作文次数唔係多就真~

作文唔改,唔比意見,小朋友好難知道問題係邊去改進。但樓主都問過老師,溝通過,老師又堅持咁做的道理。我唔會再chur佢,覺得有需要,就自己和小朋友睇吓作文書。

單靠小朋友自己對,自己領悟,沒有回饋,這覺得有問題。

不過,如果全級都是這樣,而不是個別老師的做法,那就唯有家長自己幫多啲小朋友了。

老師完全唔改,咁考試時小朋友有能力做番正確?

小曳人 發表於 17-5-17 07:11

我當年同小朋友作句都係唔改,for the same reason,不過呢個老師做法有d問題,可能要同學校反映下

tkinwong 發表於 17-5-17 08:07
單靠小朋友自己對,自己領悟,沒有回饋,這覺得有問題。

...
e,ek 都有類似 school of thought w many followers

剛問老師,佢話要不停重作直至作啱。咁我想知點才作啱,已經跟範文的樣式作。佢又講到好複雜咁,又話已有範文貼黑板,每段有特訂要求...
乜唔係範文的故事線就可以嗎?

可能個教師教開體育。

judy 發表於 17-5-17 10:17
可能個教師教開體育。

不是,她教英文

回覆樓主:

用智能手機 影底英文範文作式及特訂要求,跟著做。。。估一次過要改一年及全班咁多份,老師好辛苦。。。

AHGU 發表於 17-5-17 10:27
不是,她教英文

其他班係味都一樣?

brother4 發表於 17-5-17 10:42
用智能手機 影底英文範文作式及特訂要求,跟著做。。。估一次過要改一年及全班咁多份,老師好辛苦。。。
...

每次作文時先從範文抽一重點寫表,然後另外作一個表,再從表的資料寫段然後成文。都唔知點作,不如叫佢開工作坊教下我們。免得來來回回,最後要考試都唔改,叫小朋友交比佢又原原本本比番,係冇改的,到底係什麼問題。考試後收左又唔派回,都唔知係咪臨校長查簿先改。

我地小一英文creative wiriting 由小朋友自己作, 老師唔會改,只會俾click , 有時會俾小小讚的comment , 主要睇小朋友肯唔肯去嘗試, 去思考, 老師唔會改grammer  , 只想俾同學多d鼓勵

tkinwong 發表於 17-5-17 10:45
其他班係味都一樣?

未聽過,以前被佢教過作文都係重做,未批改。考試都未改。

miujoey 發表於 17-5-17 10:54
我地小一英文creative wiriting 由小朋友自己作, 老師唔會改,只會俾click , 有時會俾小小讚的comment , 主 ...

我小朋友的不是my journal,周記之類,而是process writing

考試作文有改、有comment,但唔mark分數,派比學生睇,但無得攞返屋企,呢個都有見過。但日常作文唔改,係比較少。

我地就算随筆、週記老師要會改,起碼寫點評語。

‹ 上一主題|下一主題