用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港讀完中五過英國讀 A level 有無學校收? ...
go

香港讀完中五過英國讀 A level 有無學校收? [複製鏈接]

如上 (因無公開試成績)
   3    0    0    0

醒目開學勳章

Isaacmommy 發表於 17-5-16 13:32
如上 (因無公開試成績)

因為DSE, 好多學生讀完中五後往英國讀Six Form, 英國學校會睇校內成績表, 面試表現及入學試成績來考慮.

有,一定有,不過都係要睇你成績、面試表現同埋報讀邊間,我有同學直接中四跳 Lower Sixth,我同老師都 O 曬嘴。

Applemannn 發表於 17-5-16 16:06
有,睇你去讀私立寄宿學校定政府書院,兩個都會睇校內成績,如果政府預科書院就要考IELTS, 如果私立學校就 ...

謝謝!請問Entrance exam是怎樣的?

1998Ruby1998 發表於 17-5-16 15:59
有,一定有,不過都係要睇你成績、面試表現同埋報讀邊間,我有同學直接中四跳 Lower Sixth,我同老師都 O  ...

為什麼老師會O嘴? 其實很看在Alevel讀甚麼科. 有朋友在香港F4是讀M2及Econ,去到讀兩科數及Econ,應比當地人讀GCSE有優勢吧!

kls12 發表於 17-5-16 18:54
為什麼老師會O嘴? 其實很看在Alevel讀甚麼科. 有朋友在香港F4是讀M2及Econ,去到讀兩科數及Econ,應比當地人 ...

朋友的仔仔將完成中五,但成绩唔好,有唔合格,佢話想叫仔仔過英国讀 O level! 請問有無學校 offer一年制 O level?佢可否直入A level?

回覆 kls12 的帖子

因為佢成績差,同我有得比,Electives 都係 3 同 2 嘅常客,成日比老師話不如出國讀 Year 8、9 打底先啦(我學校老師好鍾意將教唔掂/成績唔好嘅學生「請」走,我都係其中一份子)。結果經過面試等等,有一間幾 top 嘅私校收左佢,真係估你唔到。

Isaacmommy 發表於 17-5-16 19:06
朋友的仔仔將完成中五,但成绩唔好,有唔合格,佢話想叫仔仔過英国讀 O level! 請問有無學校 offer一年制  ...

是大仔定細仔,細仔還可以。但真是作用不大。

回覆 Isaacmommy 的帖子

應該都有私校肯收一年制 O Level,如果你成績唔算好差好差果類(即係平均 Electives 攞 2 多)。直入 A Levels 的話唔係無可能,不過要睇下佢同埋仔仔意向,會唔會覺得辛苦?會唔會想接受挑戰?如果有唔合格,讀返年 O Level 都唔係一件壞事,起碼再打下底,到時候上去唔會咁辛苦,兩頭唔到岸。

1998Ruby1998 發表於 17-5-16 19:15
回覆 kls12 的帖子

因為佢成績差,同我有得比,Electives 都係 3 同 2 嘅常客,成日比老師話不如出國讀 Ye ...

是的,校內成績同考英國的入學試可以很不同。若香港讀DSE成績不太好,真是可以去試試。

1998Ruby1998 發表於 17-5-16 19:19

應該都有私校肯收一年制 O Level,如果你成績唔算好差好差果類(即係平均 Electiv ...

佢3322都危危乎,中文由小學起從未合格過(但小朋友爸爸是 band 1  DSE中文老師),所以唔知應否重讀 O level。由中四讀起好似要留兩年;一年 O level又太急,除非只考幾個主科; 上A level 又估無學校會收!而家五月先報會否太遲?好頭痛!

Isaacmommy 發表於 17-5-16 19:52
佢3322都危危乎,中文由小學起從未合格過(但小朋友爸爸是 band 1  DSE中文老師),所以唔知應否重讀 O level ...

DSE 同 GCSE是兩個不同課程,若是同科不是留班,是down grade. 若不是同科,便要從新學了。其實有什麼策略呢?

世事冇話遲,只要你肯嘗試肯付出,一定有機會。有 d 學校甚至會叫學生出年 1 月去讀。
唔緊要,我阿爸數學同室內設計都得(屋企係佢畫圖設計),但係我連畫隻龜都成問題。
其實如果留的話,可以當自己重新來過,外國唔似得香港咁,大一歲就覺得你一定係讀書好唔掂會留班,一班裡面總有一兩個係大 1-2 年(同我同一個課程有一個女仔大我整整 2 年添)。同埋可以多一年等自己適應,如果上堂學嘅係已有知識,可以掌握,咪仲開心,讀得更稱心如意!

kls12 發表於 17-5-16 20:40
DSE 同 GCSE是兩個不同課程,若是同科不是留班,是down grade. 若不是同科,便要從新學了。其實有什麼策略 ...

可否諗諗foundation course?

kkk3316 發表於 17-5-16 23:52
可否諗諗foundation course?

是的,若怕凖備不足,可先讀一年A-level,再轉讀foundation,當然英文不可太差. 英國學位充足,有較多的選擇。有朋友成績不太好,過到去都ok,找agent問問吧!

samuellor 發表於 17-5-18 08:05
英國大學很多選擇,不用擔心,如選Foundation 選些出名的如Warwick.

謝謝,已通知朋友盡快去揾 agent。 聽說现在很多時要親身到英国考入學試,不知是否真的?

‹ 上一主題|下一主題