用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 剛交左留位費9月讀Year 9,心情複雜
go

剛交左留位費9月讀Year 9,心情複雜   [複製鏈接]

3    0    0    0

twsf 發表於 17-5-16 12:31
一去就8-9年,希望這個是啱的決定希望佢生生性性

唔好咁擔心,希望在明天,比佢獨立吓,係一件好事。(emoji)(emoji)

回覆樓主:

可能不用8一9年,用非聯招報本地大學,5年左右。。。

如果是英國寄宿私校,有很多假期回港,不覺得很耐才見面。而且現今的通訉,差不多天天可通話。只是初初家長不適應。

醒目開學勳章

可以話俾你聽,不後悔,仲覺得好值得
[img][/img]

回覆樓主:

絕對認同DoReMi, 仔仔去了接近一年,學到的不是用金錢能衡量的。我很滿意彼此的決定。

mlf 發表於 17-5-17 13:03
絕對認同DoReMi, 仔仔去了接近一年,學到的不是用金錢能衡量的。我很滿意彼此的決定。
...

同意,所以兩仔都過去讀,兩老惟有辛苦啲!

不是溌冷水、只是事実陳術。 有人適合、有人不適合、男生、女生的反応也有不同、不可一概而論。 一般在這FORUM的家長、都好正面。 這刻覚得決定正確、就是正確、之後有変、是之後的事了。 只要明白、出国留学、不是万能薬、就是了。 同子女之間的関係、還是要辛苦経営、才有成果。 To put in my two penny worth.
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

其實子女關係初時有生疏,因之前日日見住,之後要放假才見。但子女去了外地,見到新奇事會同你分亨,的確多了溝通。如果繼續留港,未必日日有Whatsapp 或電話。

醒目開學勳章

mlf 發表於 17-5-17 13:03
...
剩係佢哋嘅獨立,自理,習慣凡事自己想辦法解決,我深信好過送層樓俾佢哋。
[img][/img]

初初一定係唔捨得,忐忑不安,因為屋企突然冇左個人,尤其果個係自己仔女。煮飯份量少左、洗衫少左、仲可能早訓左,變得夜晚流長。不過寄宿學校 2、3 個月就返屋企(除非你去 Guardian 到住),好快又見面。(可能你好快就鍾意屋企靜,唔需要考慮仔女考試補習時間,鍾意乜時候去街同旅行都得

當然,去左之後好與壞,睇人嘅造化。不過見到呢度好多都係家長報喜,希望你都可以盡快成為一份子。

不過我同父母的確係溝通多左,少左嘈交。好多人關係突然變差係因為相處時間太多空間太密(呢度家長應該都有經歷過呢個問題
),依家生理上嘅隔離大左,其實心理隔離係會少 d。

回覆樓主:

長多一句,父母會夜瞓咗,因時差,英學校放學時香港時間零晨左右。。。

父母可安心工作,因一直以來經常OT 工作,做到悶時就Whatsapp 佢,唔使擔心話我冇時間理佢。暑假回來,會買餸煮飯比我們,自已會開洗衣機洗衫。

當然壞處都有嘅。

1998Ruby1998 發表於 17-5-18 19:37
初初一定係唔捨得,忐忑不安,因為屋企突然冇左個人,尤其果個係自己仔女。煮飯份量少左、洗衫少左、仲可能 ...

講中晒我既情況,完全同意。

DoReMi媽媽 發表於 17-5-18 18:07
剩係佢哋嘅獨立,自理,習慣凡事自己想辦法解決,我深信好過送層樓俾佢哋。
...

講得好,非常認同

DoReMi媽媽 發表於 17-5-17 12:34
可以話俾你聽,不後悔,仲覺得好值得
絶對同意啊!看到我女不斷進步成長,申苦d都值!

但我真係好唔拾得佢咁細個就要獨自去面對.

過客 發表於 17-6-25 23:54
但我真係好唔拾得佢咁細個就要獨自去面對.

似乎是你不能面對阿仔不在你身邊多一點!

你還可以陪阿仔幾多年去面對問題 ?  他是去學習讀書,不是衝鋒陷陣, 你比多點信心他啦!

提醒他, 想快適應,多與當地同學說話溝通, 想唔比人欺負,記得努力讀書, 多看書 , 成績好就唔會比人少看你 。

有冇聯絡學校 ,校內有沒有香港人? 如果有,問下學校可否聯繫就讀中的家長, 只要你多一點了解,你便少了一份擔心 。

樓主真心分享。你今日唔嘗試放手,難道你可以陪孩子一世嗎?你今年唔捨得孩子出國,難道你明年就會捨得嗎!佢跟住你,就可以面對所有問題?既然決定了就放手吧!每個父母都疼愛自己的孩子,但讓他們出去體驗一下,讓他們年紀還小時早點適應,自己面對同解決問題,人生道路是他們憑自己的經驗和勇氣行出來的,擴寬眼界,將來他可能會感謝你,給他這個機會。分享一個朋友經驗,朋友兒子,DSE 成績成績唔理想,被送到英國讀foundation9個月唔夠被送返港,朋友話兒子融入唔到當地生活,無朋友,玩自閉,成績追唔上,總之就樣樣都唔掂。其他有經驗的朋友話,比小朋友早點適應,自己學習解決問題,就算到時在外國真的適應唔到,真的要回留都容易d攪,因為政府規定16歲以下一定要返學。返來搵學校都易d唔會兩頭唔到岸。另一個朋友,兒子現在是律師,佢話最多謝的是爸爸在F4時送他到英國寄宿,從此睇嘅嘢唔同晒,係一段好寶貴的經驗。
‹ 上一主題|下一主題