用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 升主流小一sen 仔父母請入
go

升主流小一sen 仔父母請入   [複製鏈接]

你們派得唔好的話會唔會叩門? 其實學校會簡sen 仔嗎?小兒是自閉症譜系, 但唔嚴重。
   10    0    0    0

球星媽咪 發表於 17-5-16 11:23
你們派得唔好的話會唔會叩門? 其實學校會簡sen 仔嗎?小兒是自閉症譜系, 但唔嚴重。
...

個人所見ASD仔叩門係10個有9個都蝕底。

所ASD仔填大抽獎表要做好風險管理,忌放大熱乙1,最好唔好要行到叩門呢步。

補充,如果叩門撞時間,可能的話儘量揀着重筆試能力多於着重面見對話的學校。

當然大前提係你有幫小朋友準備過學術方面。你小朋友只是輕微問題,還是有機會的。加油。

siden 發表於 17-5-16 12:23
補充,如果叩門撞時間,可能的話儘量揀着重筆試能力多於着重面見對話的學校。

當然大前提係你有幫小朋友準 ...

多謝你意見, 仔無公開比賽又無什麼証書, 只是學緊跆拳道, 鋼琴, 所以覺得不如算吧啦,但見到身邊人做足準備, 自己乜都無攪好像好hea.

個人也是覺得SEN的小朋友叩門比較蝕底,所以打算大抽獎選間支援多一點而又不是大熱的排頭三

PS.我仔仔43 網,12年細B學~想問問有甚麼小學對SEN的小朋友支援好一點?

happyapril 發表於 17-5-17 11:09
個人也是覺得SEN的小朋友叩門比較蝕底,所以打算大抽獎選間支援多一點而又不是大熱的排頭三

PS.我仔仔43  ...

會不會官立小學對sen的支援好些?

醒目開學勳章 貢獻勳章

long107 發表於 17-5-17 16:08
會不會官立小學對sen的支援好些?
聽過有教師朋友講,教會學校、較大教學團體 (e.g. 保良局) 資源會較多
恐龍家

happyapril 發表於 17-5-17 11:09

PS.我仔仔43  ...

你果區我唔太清楚。

我都覺得政府學校有多d 資源,如果係私校,直資,要小心一點,佢地可能會嫌棄小朋友,可能叫你轉校。

Takyeeb 發表於 17-5-18 11:23
我都覺得政府學校有多d 資源,如果係私校,直資,要小心一點,佢地可能會嫌棄小朋友,可能叫你轉校。
...

官津每收一個sen,學校會同政府攞funding用作訓練有關學生,直資和私校唔知會唔會投放資源在sen學生身上,不過呢幾年考直私咁激烈,唔係咁易入到呢!

醒目開學勳章 王國長老

Sen家長第一身分享

唔好以為只有某一類學校會嫌棄學生。我身邊朋友嘅case,直資津校私校一樣有機會。玩到你走容咩易
津校訓導主任做埋社工(無獨立社工),當住細路面鬧到個學生九彩我都聽過
直資負責sen老師黑面對家長我又聽過

官津校教多資源--誤解。
1.sen support直資一樣可申請(私校唔清楚)
2. 有政府資助,都有好多「好理由」用左筆錢,佢話買部電腦做訓練一樣得,根本用唔到sen小朋友身上
3.亦有其他非政府資源可以申請
3. 反而我見過有直資較重視老師培訓,包括sen教育。官津校至無資源俾老師報班又請代課又盛

簡單講句:有heart做 vs 無heart做吧了。

事實上,A仔每日返學需要嘅唔係咩訓練資源,而係包容同耐性。每一日都有新挑戰,老師臨場點處理至係最重要。

醒目開學勳章 王國長老

小曳人 發表於 17-5-17 19:31
聽過有教師朋友講,教會學校、較大教學團體 (e.g. 保良局) 資源會較多

可能係。但都係果句,有無heart做已經好大分別
我朋友個仔就讀x公會學校,地區名校。就係無獨立社工果間。朋友係見個仔日日俾訓導鬧(學佢話齋阿媽面前都鬧成咁,返左學仲得了?)係指住黎喝果種鬧。
個細路咩都無做。只係有日情緒起伏大入廚房立刀,個媽同學校爆響口話佢自傾,情緒起伏較大,就攪成咁....

Charlotte_mom 發表於 17-5-18 12:10
可能係。但都係果句,有無heart做已經好大分別
我朋友個仔就讀x公會學校,地區名校。就係無獨立社工果間。 ...

請問是那校網?

醒目開學勳章 貢獻勳章

曾經聽過某地區名校同HKAGE嘅職員傾計嘅內容:
有時真係覺得資優仔好慘,明明有special needs,但政府嘅SEN資助又唔包資優,就算有錢剩都唔可以用响資優身上....

我只想指出,學校真係有唔少錢,多到駛唔哂!

恐龍家

醒目開學勳章 王國長老

heysmile 發表於 17-5-18 13:26
請問是那校網?

唔講啦,一講就知邊間
九龍區架

Charlotte_mom 發表於 17-5-18 14:05
唔講啦,一講就知邊間
九龍區架

唔係仁立就係兆強

醒目開學勳章 王國長老

小曳人 發表於 17-5-18 14:02
曾經聽過某地區名校同HKAGE嘅職員傾計嘅內容:
有時真係覺得資優仔好慘,明明有special needs,但政府嘅SEN ...

所以都係果句,唔好講金先,講心丫
學校肯做就有條生路,學校玩針對就自求多福
我仔間小學對資優未算支援得好好(培育方面),但起碼學生要幫忙時肯擺時間
Sen俾人迫真係好走投無路架。你唸下小朋友日日返學8小時,如果唔開心真係積到個人都灰埋

醒目開學勳章 王國長老

siden 發表於 17-5-18 14:08
唔係仁立就係兆強

唔話你知等你心思思
戴頭盔先,早幾年資料呀下。
朋友讀左一年逃亡式轉校,轉左另一間直資。但支援都係一般(學校無做咩壞事,係無eclass,日日唔知做過咩,求助又無人理咁囉)
結果朋友帶仔回流楓葉國

小曳人 發表於 17-5-17 19:31

教會學校,有些得個名,支援不一定好,也有教會學校老師冇愛心,管理層無能,莫說支援SEN, 歧視就有,欺凌都停不了,而且還是區內頭三丶四的津小。所以家長選校前要問返現時的用家最實際!有時三丶兩年都可以有不同的際遇。教會學校有時把SEN的錢調了用在其他方面,有時教會學校又好窮,有些當然支援好好又有愛心啦。看清楚先,否則要轉校就麻煩!

回覆樓主:

有無用家知91網邊幾間有心做呢?
‹ 上一主題|下一主題