用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 邊張信用咭附屬咭適合英國用?
go

邊張信用咭附屬咭適合英國用? [複製鏈接]

或者用什麼方法滙錢去英國最好?
   6    0    0    0

alexlui 發表於 17-5-16 10:50
或者用什麼方法滙錢去英國最好?

可以去HSBC或東亞開英國戶口

我都想申請張credit card  比囝囝旁身,AE/master/ visa, 邊張啱英國用呢?

adventure 發表於 17-5-16 11:33
我都想申請張credit card  比囝囝旁身,AE/master/ visa, 邊張啱英國用呢?
credit card 的話,visa/master 都可以。
不過最方便都係開英國戶口拎埋張 debit card,唔駛用香港 credit card 俾海外簽賬手續費。

mamamolly 發表於 17-5-16 12:05
credit card 的話,visa/master 都可以。
不過最方便都係開英國戶口拎埋張 debit card,唔駛用香港 credit  ...
Thanks!

Debit card 如何過數? Sorry, 真係吾識。是否一次電滙一年洗費? 銀行收費邊間抵?

alexlui 發表於 17-5-16 14:08
Debit card 如何過數? Sorry, 真係吾識。是否一次電滙一年洗費? 銀行收費邊間抵? ...

以我做例子,當年我幫阿大去恆生開普通綜合戶口,有一張提款卡,用提款卡去櫃員機啟動海外提款供能,將零用錢入佢戶口,出發前俾£300現金帶去英國,學校就同佢係當地開左個戶口,戶口有埋Debit card。
如果佢突然唔夠錢用,就會通知我係香港入錢去佢恆生戶口,佢就係英國用恆生提款卡取英鎊,每次手續由$20-$35 不等。但呢個方法就未用過,因佢每次返港,我都會俾英鎊佢帶過去。而學費就買匯票叫agent執幫我寄去學校(免費的),恆生優越戶口買匯票就$50手續費。
阿細就係香港東亞開英國戶口,我地兩父子一齊開,因要在香港戶口既英鎊轉去英國戶口,每次$100手續費,跟住上網由我既英國戶口轉英鎊去阿細戶口,免手續費的,開戶口後會有Debit card。

好清楚,吾該晒。

回覆樓主:

同 亮兄一樣X2,但HSBC 提款卡本地出,英國跟學校出Debit  card,用咗一次考ielts...手續費同恆生一樣。。。

alexlui 發表於 17-5-16 15:11
好清楚,吾該晒。

唔使客氣。但要提醒你,我係東亞開左戶口後,係普通分行換英鎊轉去英國戶口,俾佢地既職員激到嘔晒血,佢地對呢種程序唔太熟。另外,亦可以去HSBC開英國戶口,但最好有$100萬存款,咁先會免手續費,聽其他有此戶口既家長所講,都好方便。

https://www.edu-kingdom.com/foru ... ead&tid=3405354

我呢度有講開戶口,可以參考一下。

我雖然係用東亞(阿爸冇咁大舊錢放係存款 ,分散投資),英國東亞分行遠係遠 d,不過香港匯錢果間分行就好彩運作熟悉,唔係等左好耐。

1998Ruby1998 發表於 17-5-16 16:00
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3405354

我呢度有講開戶口,可以參考一下。

請問邊間分行?等我下次唔使咁激氣。

回覆 亮燈 的帖子

黃埔分行,可能好彩啦,個職員都好有禮貌,話「唔好意思,呢排少人匯錢,所以有少少生疏」,同埋都有講有笑,起碼唔洗齋等,等到心火盛。我阿媽阿爸係緊急先鋒,慢嘅話會好唔耐煩暗暗發脾氣,佢地果次冇。

1998Ruby1998 發表於 17-5-16 17:05
回覆 亮燈 的帖子

黃埔分行,可能好彩啦,個職員都好有禮貌,話「唔好意思,呢排少人匯錢,所以有少少生疏 ...

次次我都要排長龍,就算幾多人都好,佢都係開兩個櫃枱,睬你都傻,到排到櫃枱喇!個職員就叫我填表先,唔係嘛?上次都唔使我填,只係簽個名就得,但今次要填?跟住佢重問我知唔知個戶口係英國邊間分行?我話唔係嘛?你地自己公司都唔知邊間分行?當時我真係唔知邊間分行,於是佢同我查,真係激到嘔血。

回覆 亮燈 的帖子

可能因為時間問題,我果日冇點排隊,好快就到我。我見隔離櫃檯應該係匯錢常客,簽個名講幾句就得,服務 d 阿婆阿伯都 ok。不過如果你係常客,點會問邊間英國分行?除非係新入職仲要係懵懵懂懂咁。真係鬧佢唔係,唔鬧自己谷住火滾 東亞總行應該都好好,之前去開戶口,個職員都好快咁入錢,連同開戶口只係用左 1 個鐘頭多少少(因為阿爸用食飯時間開)

不過大笨象始終規模大,服務一定比東亞更有保證。

1998Ruby1998 發表於 17-5-16 17:52
回覆 亮燈 的帖子

可能因為時間問題,我果日冇點排隊,好快就到我。我見隔離櫃檯應該係匯錢常客,簽個名講 ...

可能我去果間分行冇乜人試過咁做,即係冇呢類客,但都冇理由好似完全唔識咁。
HSBC我都問過,但要一球,我邊度有呢?所以都係去東亞,但估唔到咁大鑊。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

真是十分詳盡。吾該曬。

我自己就喺HK東亞開理財戶口,另外我同亞女兩個開英國東亞戶口(要去中環開)。

亞女會有一張debit visa card。

平時我在HKBEA換完匯過去我自己的UKBEA戶口,因為同名戶口,幾多錢都唔駛收費。  再由我的UKBEA transfer 英鎊去亞女UKBEA戶口,亞女在ATM機就可以攞錢用,又可以在超市online shopping。  交學費都用我UKBEA transfer 錢去學校戶口就可以了,完全免費,因為屬於local transfer

所以我唔需要一次過俾一大筆錢佢或者在佢戶口,費事佢唔見錢或唔見咭或被人盜用等等問題,要幾多先過幾多俾佢。

dawnhu 發表於 17-5-16 19:51
我自己就喺HK東亞開理財戶口,另外我同亞女兩個開英國東亞戶口(要去中環開)。

亞女會有一張debit visa c ...
想問問,由HKBEA 滙錢去UKBEA, 你係用cyberbanking 自己transfer 定經HKBEA counter 做?

adventure 發表於 17-5-16 23:47
想問問,由HKBEA 滙錢去UKBEA, 你係用cyberbanking 自己transfer 定經HKBEA counter 做?

cyberbanking 自己transfer

超容易,好似平時自己戶口過數咁簡單,按三、四下已經轉咗去英國架喇
‹ 上一主題|下一主題