用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 孩子不自控地眨眼睛是受壓的警號(鄧藹霖) ...
go

孩子不自控地眨眼睛是受壓的警號(鄧藹霖) [複製鏈接]

茶敘期間,媽媽按捺不住焦躁而不時對着身旁的兒子嘮叨:「依家唔係叫你溫習,叫你食嘢啫,都咁唔合作嘅?快啲食啦,你夠鐘學溜冰喇!」七歲男孩托腮皺眉不吭聲。

忽然,媽媽扯高嗓門大聲喊道:「仲眨?我講過幾多次叫你唔好不停咁眨眼呀,你個樣好難睇呀!」男孩果然是雙眼用力地不停眨呀眨,媽媽罵了,他就稍微把身體移向媽媽的相反方向,別過臉來繼續用力眨着眼睛……

未幾,男孩離席到餐廳旁邊的溜冰場去了。我輕輕跟媽媽說:「我個大仔七、八歲時,都試過不自控地眨眼睛。」

媽媽瞪大了眼問:「真的嗎?」「我愈不准他眨,他反而眨得更頻密,還同時縮膊頭,難看死了!起初我以為他跟我對着幹,氣炸時只懂得罵和嚇他,我們關係差透了。」媽媽留心地聽着。

「後來我帶他看眼科醫生,醫生說他眼睛沒大礙,只是較為敏感,吃些藥就行了,不過他強調那些藥會較苦。」媽媽追問:「咁你兒子是吃藥後就沒再眨眼嗎?」我鄭重回答:「不,他一次藥也沒有吃,最終卻不藥而癒,是因為後來我幫他轉了校!」媽媽一臉疑惑。

隨着,我誠心誠意地跟媽媽說:

當孩子不自控地不停眨眼、索鼻、縮膊,又或發出怪聲等等,其實是發放了一個清晰的警號——孩子此刻所承受的壓力,是遠遠超越小小心靈所能負荷的呢!要拆解這境況,就先要了解孩子的心事,從旁協助他們紓困,必要時要果斷改善環境因素呢!

0    0    0    0

首先,學嘢唔係玩,即使係溜冰。第二,學N咁多樣嘢,細路辛苦唔開心覺得無時間玩,仲憎埋你。咁樣簁錢、簁精神,帶出帶入,根本無價值。最後,佢而家唔趕住學溜冰,放暑假得閑先學,或者只係識溜,唔深究學花式,對佢人生有乜影響?

想清楚,就唔會咁多癲咗的家長。

無知人  心魔,人皆有之。自己完成唔到既奢望,擔子放係子女度。  發表於 17-5-16 08:20

有時打得機多都會不停眨眼。

cow 發表於 17-5-15 21:21

咁係眼乾姐。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

其實都是妥瑞症一種

回覆樓主

其實鼻敏感同眼敏感一樣會擦鼻同眨眼,我之前睇西醫,d藥治標不治本,之後轉眼中醫,食左一次中藥,眼眨即停

cow 發表於 17-5-15 21:21
係呀
‹ 上一主題|下一主題