用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 邊度有資優test 做?
樓主: justineb
go

邊度有資優test 做? [複製鏈接]

Activehealth 發表於 17-6-25 14:01
阿仔highly gifted 讀英基ESF,由Y1 開始,依家Y8 升Y9。當初無諗過佢係gifted, 係佢Y4個老師話俾我知,Y4 ...

我原先想pm你架,佢現有Quarry Bay offer.知你仔仔在QBS畢業。我現在人生交义點,明天deadline

lui 發表於 17-6-25 17:07
我原先想pm你架,佢現有Quarry Bay offer.知你仔仔在QBS畢業。我現在人生交义點,明天deadline
...

QBS offer 依家好難有,放棄咗怕你後悔。

阿仔依家South Island School SIS,兩間學校啲校長老師都好好,QBS 老師(唔係淨係自己教果班)完全記得晒小朋友名同樣,對每個學生瞭如指掌。QBS 校長同副校仲同阿仔寫推薦信(我提出請求),等佢返澳洲大學參加暑假資優課程。

QBS 數學科成績,幾年來都是全部ESF 小學之冠(根據全部ESF 小學生Maths benchmark assessment 數據)。QBS數學科主管老師,上兩禮拜帶QBS Y6 學生去SIS 上課作Y7準備,見到阿仔做大哥哥帶Y6學生,仲好關心捉住阿仔問佢依家Maths 學到邊。阿仔升咗中學,試過我喺街度撞到阿仔Y1個班主任(仲要係外藉人士,認中國人樣通常好難認),佢仲即刻走過嚟主動叫我Mrs X 同噏得出阿仔乜名(阿仔完全不在身邊),依家喺SIS Year 幾讀成點,真係佩服得五體投地。當年我喺本地中學讀,班上老師唔好講話學生名,連樣都唔會認到。

阿仔好好彩入咗QBS, 有一個精彩的小學生活。

justineb 發表於 17-5-15 10:56
想帶仔仔做test, 請問邊度有得做?

中大,舊年是Hk$5000

lui 發表於 17-6-25 11:17

你聽完報告如何?有給予什麼方向的意見?是clinical pyscologis ...

我見個心理學家只係就得出來既分數解釋小朋友強弱項,但唔會就揀咩學校做出具體意見。

fixedstar99 發表於 17-6-30 13:40
我見個心理學家只係就得出來既分數解釋小朋友強弱項,但唔會就揀咩學校做出具體意見。
...

幫我個仔做IQ test 同全面評估嘅clinical psychologist (private), 關於邊類型學校適合阿仔有俾專業意見(仲有阿仔強弱項、學校應如何配合阿仔等等⋯); 當然佢有考慮過其他因素,如我地家庭背景及諮詢家長意向後才俾。

如果呢啲專業意見都無俾/俾唔到,咁搵佢嚟做乜?

Activehealth 發表於 17-6-30 21:48
幫我個仔做IQ test 同全面評估嘅clinical psychologist (private), 關於邊類型學校適合阿仔有俾專業意見( ...

係,老實講,我個人有d失望,對方除了對分數上做出解釋,並冇咩深入分析,更冇在parenting方面俾到任何意見。我因擔心小朋友專注力問題而在CAC排期,唔知CAC會否對小朋友作出更加有建設性的幫助呢?

fixedstar99 發表於 17-6-30 22:27
係,老實講,我個人有d失望,對方除了對分數上做出解釋,並冇咩深入分析,更冇在parenting方面俾到任何意 ...

CAC好求其,唔駛旨意有乜更有建設性提議,最多寫紙俾你去排隊做訓練治療。

其實樓主個小朋友喺邊度做,收咗幾多錢?

阿仔果間做全面評估+IQtest (包括評估前家長面談、評估後向家長簡報,及一份幾十頁紙正式書面報告),依家要$15000。

fixedstar99 發表於 17-6-30 22:27
係,老實講,我個人有d失望,對方除了對分數上做出解釋,並冇咩深入分析,更冇在parenting方面俾到任何意 ...

我叧幾位朋友就系咁,冇parenting 冇選擇學校意見。現在我改左去另一個機構,佢地系註冊教育心理學家。對學校選擇方面有經驗,價$同協康一樣。不過到十月才見

你有朋友推薦你去新呢間?你要排到十月才見,即是還未親身經驗吧!

你講香港註冊教育心理學家,其實唔存在,因為:

香港並沒有正式所謂"註冊"的心理學家,因為香港現時並沒有一個具法律效用的註冊制度,任何人也可以自稱為"心理學家"。
而現時一些自稱為"註冊"的心理學家,很可能是指其已成為"香港心理學會"的會員,或具一年資歷後的"註冊會員"。
而教育心理學家更應只有會員,而無"註冊會員"

臨床或教育心理學家同讓可以做智能評估。

臨床心理學家主要重病理角度出發,主要從事評估和處理大部份心理學病症。
教育心理學家則處理與學習有關的問題,並從學生的日常及學校生活出發協助處理問題。而由於研究顯示環境因素配合與一些獨立訓練同樣重要,故現時大部份的教育心理學家也開始採用所為"註校(school base) 的方法去照顧學童,成為學校的一部份。直接提升學校對支援特殊學童以致一般學童的工作。
當然,臨床心理學家也會明白此道理,亦會給予有關建議,但卻很少會做到註校的地步。

在評估方面,臨床心理學家能做絕大部份類型的心理評估,包括自閉症及過度活躍症等 (不包括言語或肢體協調等)。
而教育心理學家卻只能做智能評估及讀障等評估。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1131155

Activehealth 發表於 17-7-1 14:07
你有朋友推薦你去新呢間?你要排到十月才見,即是還未親身經驗吧!

你講香港註冊教育心理學家,其實唔存在 ...

多謝分析。我早前check 過協康,有教育心理學家和臨床心理可以做1q test ..所以我擬去的另一間機構用教育心理學家(碩士是教育心理學,不是自己話)我才認為可以。因該機構從事教師培訓工作巳十多年,對學校種類了解。我看看到時候如何。

lui 發表於 17-7-1 00:35
我叧幾位朋友就系咁,冇parenting 冇選擇學校意見。現在我改左去另一個機構,佢地系註冊教育心理學家。對 ...

請問轉了去哪裡check,thx

cathyb 發表於 17-7-12 18:01
請問轉了去哪裡check,thx

因為仍未去,不知道好唔好。去了才再分享

回覆樓主

想問下做左資優test的家長,當收到告報及教育心理學家對小朋友的分析,這些內容是具體充實嗎?有沒有幫助你去發展小朋友的專長?

030409 發表於 17-8-19 17:54
想問下做左資優test的家長,當收到告報及教育心理學家對小朋友的分析,這些內容是具體充實嗎?有沒有幫助你 ...
跟樓上部分回覆相近,我的臨床心理學家只根據測試結果提供資訊,會知道小朋友各方面發展的強弱(如VCI/PRI/WMI etc..),或者有沒有其他SEN問題須跟進。

其實除非該位專家對小朋友及其家庭的認識較深,否則單憑一個IQ TEST其實是很難看到小朋友的個別專長或提供其他相關選校建議等等。所以我們做TEST的唯一作用是讓我明白小朋友的獨特性,並時刻提醒自己要對孩子的思想行為包容,同時了解他的心理和學習需要。

自強不息 厚德載物

meowloo 發表於 17-8-21 10:45
跟樓上部分回覆相近,我的臨床心理學家只根據測試結果提供資訊,會知道小朋友各方面發展的強弱(如VCI/PRI/W ...

謝謝你的回覆

Zionnoiz 發表於 17-6-3 19:05
近來識個人在油麻地YMCA做依類評估,得了結果後,個心理學家解釋得好詳細,同個家長一齊諗下點幫個小朋友 ...
可唔可以講多d ,thanks

Activehealth 發表於 17-6-30 21:48
幫我個仔做IQ test 同全面評估嘅clinical psychologist (private), 關於邊類型學校適合阿仔有俾專業意見( ...

阿仔之前係港大做果份,好詳細寫咗有咩建議,俾學校,俾精神科醫生,俾家長。
解釋報告果位哥哥,重複3次:媽媽,份報告係有法律效力,要小心保存!可能因為份報告,係大學心理學系既教授署簽。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回覆樓主

我去年也是協康會,姑娘好好人

chowqv 發表於 17-10-8 21:54
阿仔之前係港大做果份,好詳細寫咗有咩建議,俾學校,俾精神科醫生,俾家長。
解釋報告果位哥哥,重複3次 ...
請問可否提供港大做評估的資料給我嗎 ? 謝謝 !
‹ 上一主題|下一主題