用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 證書的重要...
go

證書的重要... [複製鏈接]

終於深深體會到證書的重要...
小一時派得唔好,最後扣門扣到一間ok的小學,但因地點太遠,校車時間早,每日6:00就要起身,仲要面對太早冇胃口食早餐,唔夠瞓,扭計等問題,所以想試下小二插班,希望轉到間近啲既學校。
我所申請既學校講明,原校成績優良,課外活動有良好表現者優先,佢原校全級考七(個人覺得都不算太差)但係就咩證書都冇,我只係幫佢申請津貼學校,最後,連去學校筆試既機會都冇.....
原來宜家唔係你唔想做怪獸家長就得,社會唔係咁... 只係想個女可以舒服啲... 都咁難

1    0    0    0

擇優而入

Suet813 發表於 17-5-15 09:11
終於深深體會到證書的重要...
小一時派得唔好,最後扣門扣到一間ok的小學,但因地點太遠,校車時間早,每 ...

好睇你原校係咩學校,插入學校係咩學校。

即係係駛美金同韓圜係有差播。

回覆 Suet813 的帖子

有得揀,當然有要求啦。就來殺校嘅,送早飱都未必收到學生。供求問題啫。

未必完全係證書問題, 應該似係原校質素問題

原校係BK小學榜上有名,唔算太差,表交葵青區津校,並不是什麼九龍塘名校
^^ ~心甯爸&心甯媽既心肝寶貝心甯小公主~ ^^

可能冇位呢?若果係現校知名度不夠,咁不如轉去就近,訓多d可能頭3咁機會更大

回覆樓主:

同上各位一樣,證書不太重,津貼學校多看成績。。。

我知佢成績唔係最好,但因為冇證書連參加筆試面試既機會都冇,真係有啲唔開心.... in過試過唔得,我冇問題,我知競爭好大
我只想幫佢搵間近啲又唔係太差既學校,可以遲啲起身,但原來咁難...

即係大家既意思都係,要全級考第一先有機會去插班面試?
原來宜家已去到呢個程度... 我真係唔知

學校係幾十人的細校?如果唔係,有得百幾人的,考級7算係叻唔失禮,因為初小的平均分好近,根本級7和級1亦唔差得幾多分,所以呢個成績出去考插班唔算癡心妄想。

有證書會幫到爭取interview,係你假設,查實亦唔一定,始終原校係邊間的影響大d。唔好唸咁多,想轉就試過幾間,小朋友有實力,只要有一個面試機會,就得啦。

我都系葵青區 投咗表格 依家學校仲未回復

Jane1983 發表於 17-5-15 13:01
學校係幾十人的細校?如果唔係,有得百幾人的,考級7算係叻唔失禮,因為初小的平均分好近,根本級7和級1亦 ...

全級百幾人的,荃灣區不算太差,只係遠,阿女除了冇證書,其他都幾好的... 我唔係想話學校唔收佢,只係概嘆連參加筆試既機會都冇者...

自己有料,試多幾間,唔會間間唔識貨。

Dallain 發表於 17-5-15 13:01

我都系葵青區 投咗表格 依家學校仲未回復

我諗同你報同一間,你小朋友證書多嗎?

我報的那間申請表說明 十六號前 電話通知

Dallain 發表於 17-5-15 13:29
我報的那間申請表說明 十六號前 電話通知

冇錯,有朋友個親戚小朋友每日放學都要學野,中英數體育都有唔同既證書,但原校成績麻麻,星期五已收到Call可參加筆試了...

咁啊!星期五已經有通知啦?!好失落。盡力了,冇計。

回覆樓主:

荃灣派位/叩門OK,見天佑門前貼派九龍城喇X,伍季X叩門入深水埗英x書院,朋友孩子成績全級十幾及羽手球隊當天考羽手球,同另叩門生比,朋友孩子考到。。。
‹ 上一主題|下一主題