用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 我個仔讀ESF Year 2, 煩惱想搵IB補習老師
樓主: edmondlukluk
go

我個仔讀ESF Year 2, 煩惱想搵IB補習老師   [複製鏈接]

借樓主這帖再分享,除非學校已提出需要額外家教支援,其他同學在初小階段可考慮完全不補習。

小學時可放羊食草,即讓孩子多閲讀、玩寫故事、寫小詩、畫畫、做運動、學音樂,不亦樂乎。

但羊圈內要留意環境,你不要放任讓他整天打機、用手機、上IG , FB or SC, 開了先例,覆水難收。

愉快學習也有方法,上學不是「玩」,是開心地學,學知識、學跟同伴、老師相處;我是在職mami, 但小學時天天帶孩子上學,認識他的同伴、其他家長和老師,也到學校做helper, 了解上課情況。這些經歷對教育孩子有幫助,勝過送他去補習。

他已是初中,不是全級取滿分那些,但他學習認真和積極,我已滿足。

四隻貓    發表於 17-5-24 17:55
torunpoland    發表於 17-5-22 09:09
Artie    發表於 17-5-21 23:47
HKTHK    發表於 17-5-20 17:55
poonseelai    發表於 17-5-20 10:38

再補充一點:
我時常提醒孩子上課要専心,在家要備課、功課項目要準時完成;而他的死穴是補習,他最怕我送他上補習班。

不補習訓練了他不依賴,這是最重要的。

torunpoland    發表於 17-5-22 09:09
Artie    發表於 17-5-21 23:47
poonseelai    發表於 17-5-20 10:38

edmondlukluk 發表於 17-5-19 21:02
我太太叫我順便問
之前學校叫佢再同個仔講解下UOI
詳情係:
主題:People use a range of story telling techniques to engage an audience.

- Different ways people share stories
- Why people share stories
- Techniques storiytellers use to engage their audience

睇到 呢個主題, 已覺上堂應該好好玩.
你可以同太太帶小朋友去睇 d 小朋友 舞台節目,
等小朋友感受一下 可以用咩方法方式去說故事,
令觀眾投入同有感受.

你上 hk ticketing 睇下有咩節目o岩.
有時, esf 學校都會安排小朋友去睇呢d 節目.

Special education need 的光譜好濶,有些學生需要support, 有些需要enrichment.

ESF 在這方面撥了不少資源,樓主介紹過的learning support 普遍在每間屬下學校都有,而gifted-coordinator 則這幾年才開始。

RC以前舊校長的教育理念是個個孩子都是gifted, 所以堅持不會做accelerated group; 後來轉了校長,引入不同想法,有些孩子的個別需要還是要兼顧。於是個別老師同意有extended class, 小兒在Y3開始在某些科目被特別安排。

另外,JHU的CTY提供門檻較低的gifted program,按學生self pacing 做online learning, 是一個成熟的課程提供者,值得參考。

中大和資優學院的單元課程,如趣味數學、心理學、地理、科學、應用程式、繪圖等小兒都有報讀,但欠缺連貫性,開心上完課程,增長了見聞就是。

上述資優的課程,建議有興趣的家長按年歳幫孩子報名;一般是小四(國際學校Y4也行)開始,中大和資優教育學院一般在星期六或長假期開班;而CTY是家中online 進行,我對孩子會有較高要求,如每天設定30分鐘,因self pacing course的價錢是US$285/month。

讀這帖有新手和老手,信息互相交流就是。

Radiomama 發表於 17-5-20 10:39
Special education need 的光譜好濶,有些學生需要support, 有些需要enrichment.

ESF 在這方面撥了不少資 ...

很好的分享
怕你長得太快,未及把你看仔細;怕你長得太慢,恨不得你快高長大

買得太多玩具,怕你會將佢哋四圍堆;買得太少玩具,又怕你會憨居居

Covenant2017 發表於 17-5-20 06:51
請你用詞小心點,不要把不是我的說話塞進我的口,我並没有當其他人係儍仔,只是很多新手父母,對子女教育 ...

謝謝你分享你的經驗。我發現不同style的父母加不同style小朋友加埋會形成不同組合。
我自己心目中的理想是像你那種:父母懂得啟發小朋友,加上小朋友天資高又有良好學習動機,再配合到良師益友小朋友開心番學成績又ok。小朋友除學業外還要有時間,音樂體育也平衡發展。
至於補吾補習,補甚麼和幾多,是一門藝術,以上面一點為大原則,自己再因應自己小朋友作調整。
暫時我傾向中英文不會補,因為閲讀才是最好的方法。
但數學我真的不知道,所以研究下。我自己小時候讀傳統學校,數學也要做下練習才上手(以前的年代沒有現在咁難也很少功課),因為有興趣又不覺得是「苦差」,但我對現在IS教數學的模式不太熟悉。

mslam1016 發表於 17-5-20 01:32
想知道你小孩在初小及高小時有沒有補習?定係只有閱讀圖書?想參考多些過來人家長育兒既心得,thanks
...

我個仔kindy一直冇補過。係year 1中下期,老師話佢語文能力跟唔上,先開始補。即係其他year 1同學已經寫到幾句英文,佢仲未識寫單字咁.....

班上面,大約1/3人完全冇補習,1/3有去貴補習社補,1/3唔知有冇。睇得出,top students係有補習嘅/媽媽全職教。冇補嘅,average. 另外below average, 需要幫助嘅,就係我呢d冇經驗,仲未攪清楚發生乜事嘅...

不過所有小朋友,都有一個共通點,佢地非常快樂,天真活潑。有冇補都好啦,全部鐘意玩,睇書,聽故事等等。完全冇話有任何壓力

回覆 Covenant2017 的帖子

請問你是否完成IB 的經驗?有心得分享嗎?是是但但可以叫讀書,對學業有要求追求卓越也是讀書!

birdbird 發表於 17-5-20 09:56
主題:People use a range of story telling techniques to engage an audience.

- Different ways people ...

Thanks. That's a great idea. 好耐之前,小朋友去睇過the gruffalo

我諗,最緊要搵個balance. 學校好free, 就算一個星期去補一兩個鐘,唱下歌仔,學下拼音,一點也不過份。唔去補嘅,同媽媽讀下書,去公園玩下又得。每人育兒方法也不同,只有家長先知自己小朋友需要咩。我們任何人,也沒有資格批評別人不是。

最好大家分享心得,呢種方法又試下,另一種又參考下,就會搵到適合自己仔女嘅。

以上係我太太叫我寫嘅。

一時之間,有好多資料要消化,哈哈。我個仔先year 2, 仲有漫長路。

題外話:住樓上嘅鄰居,佢仔IB滿分,佢話個仔已經係叻,不過冇預計有滿分。最後搵到一個IB tutor, 知道點可以攞分,最後得左。其實有38分以上,已經好好。聽講話,有好多從未補習,一樣有高分。另外有一個esf印度媽媽,從小訓練小朋友,用自己方法,最後個仔入左Harvard. 所以,冇話好/唔好方法,只有適合/不適合。

小猴子兒    發表於 17-5-20 16:43

edmondlukluk 發表於 17-5-20 14:05
Thanks. That's a great idea. 好耐之前,小朋友去睇過the gruffalo

當年我仔 (忘記是year 1 or year 2) 亦有跟學校去睇the gruffalo. 之後一年睇the gruffalo’s child.

果間production house 的節目幾啱小朋友睇

mslam1016 發表於 17-5-20 01:32
想知道你小孩在初小及高小時有沒有補習?定係只有閱讀圖書?想參考多些過來人家長育兒既心得,thanks
...

從小没有補習

Thank you for all sharing and it really let us (potential esf parents) learn more in how to educate the kids.  Apart from reading, any activities will kids do during weekend? If there is any Chinese tutor is needed or just follow school Chinese program.  Much appreciated for all sharing.

prettymama888 發表於 17-5-20 15:53
Thank you for all sharing and it really let us (potential esf parents) learn more in how to educate  ...

ESF foundation school 中文唔可以只靠學校,除非是父母一向用國語和小孩溝通, 有看中文書的習慣。就連中文老師也問家長小孩有冇補習。當然有人會選擇放棄中文,停留在低pathway, 中學時唔收中文。

mamaishere 發表於 17-5-18 21:44
由頭到尾都係你自己唔睇前文就一刀插人,問人幾條問題全部都已經答咗好多次!就算你唔贊成補習,其實你可 ...

我同你好熟嗎?你做咩事話我?我同你都三九唔識七。

samsam123321 發表於 17-5-21 19:12
我同你好熟嗎?你做咩事話我?我同你都三九唔識七。

放心,睇返你以前喺其他posts嘅留言都係見人就鬧,無人夠膽同你熟,亦唔會熟!

回覆 tcbobo 的帖子

Can you pls share what method to enhance their mandarin standard? Indoor tutor once a week mainly for conversation in mandarin or attending a mandarin tutor group learning writing reading and speaking in mandarin? Would you pls kindly share?
‹ 上一主題|下一主題