用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家好,我個仔讀緊小4,想問升中問題
go

大家好,我個仔讀緊小4,想問升中問題 [複製鏈接]

以前我地就56年班就有學能測驗
咁依家係點架?

無公開試淨係計校內成識?
56年班都計?定係淨係6年班?

幾時要交接揀學校

希望有人可以解答到,唔該晒
   11    0    0    0

绝对值得参考既升中秘笈:

https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1

王家爸爸    發表於 17-5-16 08:24
YmOra    發表於 17-5-13 20:40
wongkaka    發表於 17-5-13 20:03
Eat_Sleep_Play    發表於 17-5-13 17:03

你应是問呈分試吧?是五下十六上十六中共三次試。在考完前兩次試就进入自选了。

msmw 發表於 17-5-13 22:13
你应是問呈分試吧?是五下十六上十六中共三次試。在考完前兩次試就进入自选了。
...

“考完前兩次” ? 依句唔係好明

簽名被屏蔽

Hoining 發表於 17-5-14 01:50
即係完成頭2次呈分之後就自行,第3次呈分後就大抽獎

即係三次考試
小五尾
小六頭 (考完小六頭,就揀學校)
小六中

大概幾月學校會派表揀?

koey1206 發表於 17-5-15 00:14
即係三次考試
小五尾
考三次呈分試將成績交上去教育局 (小五尾,小六上學期第一次,小六下學期第一次)。

考完第一,二次呈分試, 學校會在小六12月時左右派表讓你 自行揀 兩間學校 (這階段校内P4-P5成績和 P4-P5獎項比較重要)。

考完第三次呈分試就會派表填大抽獎來選中學,包括甲部-不受地區限制,和乙部-受本區和他區限制。

三次呈分試成績(名次重要過分數),按大約早兩年師兄師姐在Pre-S1成績排名。

koey1206 發表於 17-5-15 00:14
即係三次考試
小五尾
點解你唔睇下樓上#2 JM俾你條link, 刨下書先有個概念呢? 就咁好空泛咁問, 無基礎知識, 你好難問中point的。小四了, 要快D讀書了(係你喎), 因為部份學校自行申請時其實係需要填小四成績的。

Yanamami  我忍左好耐唔出声……  發表於 17-5-15 21:52

little_yolky 發表於 17-5-15 18:26
點解你唔睇下樓上#2 JM俾你條link, 刨下書先有個概念呢? 就咁好空泛咁問, 無基礎知識, 你好難問中point的。 ...
讀緊小四,即九月小五,而家已經理唔到小四成績架喇
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

去"教育局"睇片亦可以呢!程序和日程都可以得知,有了基本""概念""就懂得問問題呢!

參考資料:
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-sys ... ral-info/index.html

2015/2017年度中學學位分配辦法光碟

第一部分 : 概述 [參加資格 / 自行分配學位 / 統一派位]

第二部分 : 示例 [自行分配學位的配對 / 派位組別的劃分 / 統一派位]

MASAYA 發表於 17-5-16 09:45
讀緊小四,即九月小五,而家已經理唔到小四成績架喇
咪係囉, 樓主仲唔快D爬文, 追返個進度..............

little_yolky 發表於 17-5-16 10:43
咪係囉, 樓主仲唔快D爬文, 追返個進度..............

多謝你

回覆樓主

‹ 上一主題|下一主題