用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉症運動能力 ?
go

自閉症運動能力 ? [複製鏈接]

囝囝 外表睇來冇咩嘢,但運動能力好差,就算跑步,手腳都唔協調,高啲都驚😕 ,行樓梯都驚餐懵,醫生要佢學踏單車,我本身唔識踏,而家都學到少少 ,佢都系甘驚,都唔知點教佢,唉!煩死。
   3    0    0    0

midcocc 發表於 17-5-13 13:35
囝囝 外表睇來冇咩嘢,但運動能力好差,就算跑步,手腳都唔協調,高啲都驚😕 ,行樓梯都驚餐懵,醫 ...

有得教㗎咩?我以為單車係靠自己領悟。。。  你有裝輔助轆嗎?

囝囝 外表睇來冇咩嘢,但運動能力好差,就算跑步,手腳都唔協調,高啲都驚😕 ,行樓梯都驚餐懵,醫 ...

可能係感統有問題。

親子童讀樂

可能不協調或肌肉問題,可從穿珠仔,剪公仔紙,筷子夾東西做訓練

回覆 Y123 的帖子

佢好細個都有做穿珠仔…等等,現讀小學,又要做功課又要 默書 (當然系唔鐘意做啦),好似冇時間甘。

midcocc 發表於 17-5-16 18:42
回覆 Y123 的帖子

佢好細個都有做穿珠仔…等等,現讀小學,又要做功課又要 默書 (當然系唔鐘意做啦),好 ...

小肌可以玩Lego 當訓練,大肌可能要帶吓佢去公園,游水

找一樣他喜歡的,重點培訓。不要給他太多種類的運動,然後讓他慢慢嘗試。

囡囡都有感統問題。在初少時做水中治療,跟著學游水,因為係女孩子,喜歡穿珠及摺紙。但小肌較其他同學弱。Table tennis, squash, badminton, cycling 到現在都打唔得ball

心理學家教我囡囡行路時,雙手一定要擺動,一可保持平衡,二是刺激腦部,不妨叫囝囝試吓。

我個仔都係A仔,早2年阿仔仲係用輔佐轆,輔佐轆用得多好快爛,成日要換,單車店老細話佢咁大可以唔使用輔佐轆,之後上網找資料點學,拆咗輔佐轆一排佢都學識踩2輪單車,俾D心機教。

首先揀單車要合身,初學者選單速單車,可租可買。

單車坐位要調到雙腳掂地,找個空曠平地及有少少暗斜更快學識。

如何騎單車

http://zh.m.wikihow.com/%E9%AA%91%E8%87%AA%E8%A1%8C%E8%BD%A6

為小朋友選擇兒童單車不可不知的6大因素

http://www.jollymap.com/hk/blog/27_為小朋友選擇兒童單車不可不知的6大因素

回覆 T96 的帖子

好多謝你,屋企有個單車,但對佢來講大左啲,都要買架細d,俾佢學習先,你地會有二手單車嗎?

回覆 gigilovesnoopy 的帖子

Tennis 等等,佢都打唔到,有氣冇力,學游水或單車應該好dd!!

midcocc 發表於 17-6-5 17:46
回覆 T96 的帖子

好多謝你,屋企有個單車,但對佢來講大左啲,都要買架細d,俾佢學習先,你地會有二手單車 ...

可調單車seat 位低小小位咪照用,小朋友大得快,如買架細又好快唔啱。

親子童讀樂

回覆樓主:

加油,試下樣樣都玩下,跳彈床很不錯

佢應該肌肉力量不足, 協調有問題, 但應該細個既時候已有問題, 但你冇理, 佢越長越高, 肌肉拉長左更加冇加, 更加難協調, 唔同意醫生話只學踏單車就會好。佢要做肚同背肌既訓練, 改善核心肌力, 再做協調運動。 另外, 感統有可能有問題, 亦有可能反射整合都有問題, 但已經小學, 難有政府治療可以做。私家做就要睇治療師識唔識做。(利申: 我純粹分享意見, 無意叫你要搵邊個邊個做訓練)

回覆 shuna 的帖子

現在要暑假了,我點做好呢?

回覆 midcocc 的帖子

其實,去公園打鞦韆,玩滑梯﹝如果小朋友唔抗拒﹞,用手拋球及接球,用筷子夾波子..... 都是一些日常訓練 - 亞囡小時候去政府做訓練時,姑娘提我地平時可以做什麼訓練。只不過現時學業繁多,少了時間做這些親子活動。

有冇試過找協康會或明愛,睇吓有冇D活動啱小朋友。

初學單車可用balance bike, 無腳踏兩輪那種,這個有助平衡。多打千秋有助感统及滿足前庭需要。至於游泳,我兒子6歲依然不敢浸個頭落水,這個的確有困難,唯有讓他慢慢適应,不能急進。

midcocc 發表於 17-6-27 19:41
回覆 shuna 的帖子

現在要暑假了,我點做好呢?

腹部肌力唔夠就做下 sit up, 平日叫佢出街幫手拿重物件,可以上下台拳道或攀石班, 協康暑假每間中心都有好多班上, 可去睇下仲有冇位。

‹ 上一主題|下一主題