用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啓思小學附屬幼稚園 多唔多小朋友考到心儀直資?
go

多唔多小朋友考到心儀直資?

想請問讀Cpskg既同學仔,多唔多小朋友考到心儀直資?你地有沒有出去額外補習或興趣班?因為有聽朋友話考直資要有好多證書,聽到都怕。

除學校網頁顯示外, 我知去年有人考入港大同學會小學.

wtyedu 發表於 17-5-18 13:54
我知去年有人考入港大同學會小學.

是好的小學?對不起,唔太熟悉呢間小學

Fungbma 發表於 17-5-18 13:59
是好的小學?對不起,唔太熟悉呢間小學

係近年冒起得極快, 係 EK 非常非常熱門的小學, 你去小一選校版瞄一瞄就知.

wtyedu 發表於 17-5-18 14:32
係近年冒起得極快, 係 EK 非常非常熱門的小學, 你去小一選校版瞄一瞄就知.
...

(emoji)(emoji)(emoji)不過唔知考到果位同學駛唔駛參加好多興趣班或外補呢?

我唔肯定, 不過多數啟幼的家長都唔鐘意谷D小朋友, (如果唔係都唔讀啟幼啦).

wtyedu 發表於 17-5-18 14:53
我唔肯定, 不過多數啟幼的家長都唔鐘意谷D小朋友, (如果唔係都唔讀啟幼啦). ...

yeah~冇錯,就係唔想谷佢,最好課外時間全部係親子同玩(emoji)

据了解, 港小面試睇性格多過學術. 你唔鐘意谷, 同唔嫌遠, 都應該了解吓呢間學校.

今年聽到有人入左cky, kts, wkf

我囡囡今年班內有同學入了九龍塘宣道和蔡繼有

Fungbma 發表於 17-5-18 14:44
(emoji)(emoji)(emoji)不過唔知考到果位同學駛唔駛參加好多興趣班或外補呢?

小朋友主要上興趣班,沒有外補。佢好喜愛表演,所以都係學唱歌跳舞

DoraJeanne 發表於 17-5-29 17:37
小朋友主要上興趣班,沒有外補。佢好喜愛表演,所以都係學唱歌跳舞

那就太好了(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

回覆樓主

我覺得港同面試係考小朋友的專注力、聽指令能力、同表達能力。多d同小朋友玩類似的遊戲,會幫到佢。

DoraJeanne 發表於 17-5-30 21:59
我覺得港同面試係考小朋友的專注力、聽指令能力、同表達能力。多d同小朋友玩類似的遊戲,會幫到佢。
...

多謝你地提議,港同真係幾啱我既理念。(emoji)(emoji)希望黎緊呢2年係啟思,仔仔可以有進步考到心儀學校啦。

係喎,唔知今年k3同學仔升小結果如何呢? 見網站未有。

wtyedu 發表於 17-5-18 14:53
我唔肯定, 不過多數啟幼的家長都唔鐘意谷D小朋友, (如果唔係都唔讀啟幼啦). ...

But the K1 students are having homework every Monday, Wednesday & a few pages on Fridays...

Eva_mummy 發表於 17-11-8 00:43
But the K1 students are having homework every Monday, Wednesday & a few pages on Fridays...

如果而家啟思都多功課,咁就真係「形勢比人強」了,其實我哋讀嗰陣時已經比小學D哥哥姐姐話多功課過佢哋以前。