用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 最好不要讀這間學校--北角街坊會陳維周夫人紀念學校 ...
go

最好不要讀這間學校--北角街坊會陳維周夫人紀念學校 [複製鏈接]

最好不要讀這間學校--北角街坊會陳維周夫人紀念學校

我的姪女成績差,被評為有讀寫障礙,而且在學校比人打。不敢說此校無幫過我姪女,可是此學校說自己資源不足,幫唔得咁多!
呢問學校話自己開設「拔尖保底班」及「增潤課程」,照顧不同程度的學生,並為學生設計合適課程,因材施教。與特殊教育組共同照顧及支援有特殊學習需要的學生。----通通是放屁!
而家因為姪女怕了返學,我地又找到一間對讀寫障礙的教學有經驗的學校,要求校長幫我地寫封信幫下個小朋友都唔得,話會影響校聲wor!
各位家長打算入這間學校就最好想清楚!
明人不作暗事!

Re: 最好不要讀這間學校--北角街坊會陳維周夫人紀念學校

由我讀小學果時都唔係一間好學校黎架啦

(無話佢差呀

See
妳姪女有讀寫障礙,佢都吾想架麻,因為怕影響校聲就吾寫封信幫佢,好似冇物人情味。
小朋友分分鐘入吾到合適小學,幫吾到佢,咁就真係好慘! :cry:

If I were you or the parents, I would write to the media and let the story published.

記得年幾兩年前有個好可憐的女仔係條街度求一個女途人比飯佢食,先揭發佢長期比父母abuse,無野食,扁體鱗傷的新聞嗎 ?個女途人叫 x太嗎 !

我個時睇完個覆相真係喊得出!

個個女仔就係讀呢間小學架 !

究境事隔咁耐個注校社工,校長,教師有無檢討過點去關注學生架 ?

Msma

me too.
[quote]
Sindy 寫道:

由我讀小學果時都唔係一間好學校黎架啦

(無話佢差呀

我老公都係呢間小學讀, 唔聽見佢彈.  乜原來 ....  

See,

多謝你的post, 所以選學校前真要多加留意.

題外話, 你好嗎? 不過你仔仔有排都未駛擔心選校問題! :wink:

話時話, 唔知大家早兩年有無睇過一單新聞, 有個                       
小一女學生, 因為被家人疏忽照顧, 每日食唔飽, 缺乏                               
營養, 皮黃骨瘦, 後來早上係條街暈左, 有個好心人就比                               
野佢食. 原來呢個小朋友係學校都有類似情況. 但個校長和老師                               
完全無留意和跟進事情.如果我無記錯, 佢係讀呢間小學的.                               
好明顯個校長,係幾咁'''好'' 呀! (記者旁問,佢就話'唔知道')                               
還有每年小一自行收生,(1ST ROUND) 都達不到 50%,                               
上年都好似1ST ROUND 只收二.三拾個學生,                               
所以真係麻麻地...........                               

肥仔媽,
我個仔而家16個半月啦!好活潑!而家都有上下playgroup咁,都ok!
不過今次我學到好多野,第日我一定會識點做同自強!
明人不作暗事!

See,

現在出生率下降所以辦學校好似做生意咁, 所以選校除了口碑外真要自己親身觀察才可, 你有了理想幼稚園未?

有呀!是蘇浙幼稚園,我會下星期去參觀!
明人不作暗事!
‹ 上一主題|下一主題