用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我的姪女想轉校,但校長不肯寫信,怎辦? ...
go

我的姪女想轉校,但校長不肯寫信,怎辦? [複製鏈接]

我的姪女想轉校,但校長不肯寫信,怎辦?

我小3的姪女有讀寫障礙,在學校也被同學仔打,成績差及怕了返學。要求校長寫封信給我佢們去找學校又唔肯!請問可以點?如果我自己寫格式要如何?(中文)   
明人不作暗事!

Re: 我的姪女想轉校,但校長不肯寫信,怎辦?

你可致電教育署問

我有問,佢剩係話比我知邊間有學位叫我自己問,還有校長唔肯寫信佢都幫我唔到!   
明人不作暗事!

其實有無問過校長,

唔駛寫信都可以轉校架,你自行寫信去你心目中既學校,唔駛有一定既格式,內容先係最緊要,要最能表達你既現況

个人意見,你姪女可轉去–些易讀,多愛心,少默書測驗的学校.轉校時只須講小朋友不喜又歡返之前嘅学校便可.如果有校長信反而會標纖咗你姪女係有問題,大部份主流学校都唔願收呢類小朋友(因要長時間兼顧同影响學校整体成績).結果可能係反效果.校長唔係專業医生係唔會亂寫信.
你聲稱你姪女有讀寫障礙,就應該可以出示有關報告,學校只會接受白紙黑字的報告, 好似我个女咁,老師都覺得我个女有問題,但現階段仍排緊期做評估未有報告,学校亦表態只會當佢正常看待.

其實我找到東區有一間是對讀寫障礙有支援的學校,愛秩序灣官立小學,我曾打去學校問過,對方學校要求要校長信,所以我先希望請校長寫一封信,內容是要講現在我姪女在學校的情況。
而讀寫障礙的評估要排期,要到8月先會做測驗。不過因為現在是學期尾了,所以決定是可能要多讀1個學期,但現有亦同步去報期它學校,若學期中有學校轉,而小孩亦評為讀寫障礙是,至少我們可以有多一個選擇!
明人不作暗事!

其實你試
‹ 上一主題|下一主題