用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫
go

金巴倫 [複製鏈接]

收到call, 點算好
   1    0    0    0

yikyikyik 發表於 17-5-10 12:45
收到call, 本身有九龍靈糧堂, 點算好

你要留意今年的學費大概加幾多
上年$4990*11

問定學校 最少可能加6-7%

加上書雜費 校服都要4000-5000

要唸埋這一點

但金巴倫英文好d

我本身有Offer,但最後冇註冊,以下係啲學費同雜費比你參考

School fee , ~$5300 x 11 months
Uniform, theme book , miscellaneous etc - $7,000 full year
snack fee : ~ $2100 x 2 school terms
Exercise book , not yet mentioned

論價錢:金巴倫一定貴d,你預平均$6500/月

但我識幾個舊生家長,全部話值(雖然微貴)

我小朋友將會K1,聽幾位朋友分享後仍然有信心。

學術方面:英、數不用擔心。中文要跟下,升小無DBS, DGS, 但SFA, 音小, TSL, CKY, LMC⋯部分直私都會有。

meihong 發表於 17-5-10 21:48
論價錢:金巴倫一定貴d,你預平均$6500/月

但我識幾個舊生家長,全部話值(雖然微貴)

你d朋友有d咩分享, 可否講黎聽聽

回覆樓主:

謝謝大家意見

yikyikyik 發表於 17-5-10 21:54
你d朋友有d咩分享, 可否講黎聽聽

我識幾個家長,分別有讀緊或已畢業,畢業有叩門入德信、考入福建、基華小學。呢幾間唔係名小(但SN有部份入到名小,如SFA, 培正,CKY, TSL呢d,但當然屬於比較醒個d),但升小後小朋友完全跟到,英、數無問題,反而覺得中文未夠好,但仍然考到頭10名。

係大部分人心目中最大缺點,略貴、商業化。我地同意唔平,但仍然喺可承受範圍。如果坐校巴,要$8000/月。如果呢個接受唔到,就無得勉強。SN會有付費節目,可自由參加,一年幾次,唔參加無壓力,因為50/50左右參加。

小朋友暫時我識6個,每個都鐘意學校,我自己去過open day, 老師感覺算親切。

上課印象(大約)每天中、英各50mins, 普通話25mins,英文net老師。功課壓力不大,但k2後都有時唔易,總之唔可以話happy school咁free, 又未去到谷。

SN所有活動好well organized, 家校溝通算清晰。

整體來說,無名幼SC, SPK個d收,SN係次一級,咁嘅價錢好多人話唔值。但今天朋友又再分享SN升小培訓充足,小朋友自理好。無名幼收之下,我對SN有少許信心。

meihong 發表於 17-5-10 22:15
我識幾個家長,分別有讀緊或已畢業,畢業有叩門入德信、考入福建、基華小學。呢幾間唔係名小(但SN有部份 ...

但補充一下,九龍靈糧都幾好,相對會開心d(學術壓力方面)而且又平d。樓主你計下數值唔值。

meihong 發表於 17-5-10 22:15
我識幾個家長,分別有讀緊或已畢業,畢業有叩門入德信、考入福建、基華小學。呢幾間唔係名小(但SN有部份 ...

謝謝你用心分享, 其實我自己對sn 印象唔錯, 希望物有所值, 小朋友返得開心又學到野。

meihong 發表於 17-5-10 22:23
但補充一下,九龍靈糧都幾好,相對會開心d(學術壓力方面)而且又平d。樓主你計下數值唔值。
...

我都好鍾意靈糧, 但第時又唔想放學之後要外補, 所以掙扎中

yikyikyik 發表於 17-5-10 22:28
謝謝你用心分享, 其實我自己對sn 印象唔錯, 希望物有所值, 小朋友返得開心又學到野。
...

之前我研究咗好耐先决定SN, 我覺得算略貴,希望物有所值,小朋友開心又學得好。始終我未係用家,但朋友同我好熟,所以或多或少佢地評價影響到我。

yikyikyik 發表於 17-5-10 22:31
我都好鍾意靈糧, 但第時又唔想放學之後要外補, 所以掙扎中

SN家長進取d都會上Cambridge 英文堂, 但唔算多,我朋友無外補。SN學校教夠用(正常要求下)。

回覆 meihong 的帖子

你說的大部份是對的, 但我想補充一點, 今時今日SN上到K3的課程是很深的, 我敢說不會淺過LH, SC, KV 你可以想像K3要每星期寫中文或英文Journal, 數學是雙位乘數etc.至於考學校, 今年DBS, DGS, SFA, 高主教書院小學部都有學生考入.

thinthy 發表於 17-5-10 19:26
我本身有Offer,但最後冇註冊,以下係啲學費同雜費比你參考

School fee , ~$5300 x 11 months

今年加到5300(emoji)

nicholasnip 發表於 17-5-11 12:03

你說的大部份是對的, 但我想補充一點, 今時今日SN上到K3的課程是很深的, 我敢說不會 ...

今年咁勁,上年無DBS...

nicholasnip 發表於 17-5-11 12:03

你說的大部份是對的, 但我想補充一點, 今時今日SN上到K3的課程是很深的, 我敢說不會 ...

我睇過K2功課,確實唔容易,但家長們一齊做,並非小朋友一個可以完成到。

今年開始課程改革左,深左。

數學係唔淺,k3已學四位加數、中文文字題(睇日曆/錢銀/時間加減等等)、下學期學乘數(單位乘單位、雙位乘單位),但目的是理解乘法概念為主。
英文確係不錯,功課貴精不貴多,程度深但抄寫不多。

學校多活動比家長選擇參加與否,如蒙特梳利家長課程、蔡姨姨、言語治療、bring me a book、Ken Sir升小⋯⋯等等。

升小支援方面,學校有和部分直資聯繫,小學專登攪講座比SN家長,省卻不少「爭位煩惱」

一週有兩天可以放學留校玩十五分鐘,都是好好的安排

另功課方面,我小朋友九成可以自己完成。k1每日一本、k2兩本、k3三本

如果預留足夠金錢,金巴倫是不錯選擇。

daisylhn 發表於 17-5-11 16:30
今年開始課程改革左,深左。

數學係唔淺,k3已學四位加數、中文文字題(睇日曆/錢銀/時間加減等等)、下學 ...

thanks for your advice
‹ 上一主題|下一主題